Έκκληση Σι στις ΗΠΑ να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία «Ψυχρού Πολέμου»

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κάλεσε τη Δευτέρα τις χώρες να απομακρυνθούν από τη νοοτροπία του «Ψυχρού Πολέμου», λέγοντας ότι η ιστορία έχει επανειλημμένα δείξει ότι η αντιπαράθεση προκαλεί μόνο καταστροφικές συνέπειες.

Τα σχόλιά του έρχονται σε μια περίοδο εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ για την Ταϊβάν και καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Μιλώντας μέσω τηλεδιάσκεψης στην εικονική εκδήλωση The Davos Agenda, ο Xi είπε: «Πρέπει να απορρίψουμε τη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου

και να επιδιώξουμε την ειρηνική συνύπαρξη και τα αποτελέσματα που κερδίζουν οι δύο».

«Ο κόσμος μας σήμερα απέχει πολύ από το να είναι ήρεμος. Οι ρητορικές που πυροδοτούν το μίσος και την προκατάληψη αφθονούν. Πράξεις περιορισμού, καταστολής ή αντιπαράθεσης που προκύπτουν κάνουν κακό στην παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια», πρόσθεσε.

«Η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι η αντιπαράθεση δεν λύνει προβλήματα. Προκαλεί μόνο καταστροφικές συνέπειες. Ο προστατευτισμός και η μονομέρεια δεν μπορούν να προστατεύσουν κανέναν. Εν τέλει βλάπτουν τα συμφέροντα των άλλων καθώς και τα δικά τους. Ακόμη χειρότερες είναι οι πρακτικές ηγεμονίας και εκφοβισμού, που έρχονται σε αντίθεση με την παλίρροια της ιστορίας».

Ο Σι είπε ότι «ο σωστός δρόμος προς τα εμπρός για την ανθρωπότητα είναι η ειρηνική ανάπτυξη και η αμοιβαία κερδοφόρα συνεργασία».

Η τεταμένη σχέση Πεκίνου και Ουάσιγκτον για την Ταϊβάν έχει χαρακτηριστεί ως κορυφαίος κίνδυνος για την Ασία φέτος, ενώ ένας από τους κορυφαίους εμπειρογνώμονες της περιοχής έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι η «ανησυχητική» καταστολή των κινεζικών μετοχών που είναι εισηγμένες στις ΗΠΑ θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως το πρώτο στάδιο ενός νέου ψυχρού πολέμου.

Ο οικονομολόγος Stephen Roach είπε στο CNBC τον περασμένο Ιούλιο ότι οι εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας θα μπορούσαν να φτάσουν σε επίπεδα που δεν είχαν δει από τις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Η Κίνα ισχυρίζεται ότι η Ταϊβάν είναι μέρος της δικής της επικράτειας και ασκεί πίεση στο δημοκρατικό νησί να αποδεχθεί την κυριαρχία του. Οι ηγέτες της Ταϊβάν, αντίθετα, υποστηρίζουν ότι είναι ένα κυρίαρχο κράτος.

Η ειδική ομιλία του Xi στην εικονική εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ έθιξε μια σειρά θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της έκκλησης για διεθνή συνεργασία για την από κοινού καταπολέμηση της πανδημίας και μια προσπάθεια να καθησυχαστούν όσοι ανησυχούν για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

ΣιΚίναΗΠΑΡωσίαψυχρός πόλεμος
Keywords
Τυχαία Θέματα