Ειδικός «σύμβουλος - εισαγγελέας» αναλαμβάνει την υπόθεση του Χάντερ Μπάιντεν

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι ο διορισμένος από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ εισαγγελέας που ερευνά τον Χάντερ Μπάιντεν έλαβε το καθεστώς του «ειδικού συμβούλου».

Ο Γκάρλαντ δήλωσε ότι ορίζει ως ειδικό σύμβουλο τον Ντέιβιντ Βάις, εισαγγελέα στο Ντέλαγουερ, ο οποίος ήδη διερευνά τις οικονομικές και επιχειρηματικές συναλλαγές του γιου του προέδρου.

«Λαμβάνοντας υπόψη το αίτημά του, καθώς και τις έκτακτες περιστάσεις που σχετίζονται με το θέμα αυτό, κατέληξα στο

συμπέρασμα ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον να τον διορίσω ως ειδικό σύμβουλο», δήλωσε ο Γκάρλαντ.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται κατά τη διάρκεια δύο άλλων ερευνών του υπουργείου Δικαιοσύνης για τον Ντόναλντ Τραμπ, τον πρώην πρόεδρο και κύριο αντίπαλο του προέδρου Τζο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών του επόμενου έτους.

Προ ημερών, ο γιος του προέδρου συμφώνησε να δηλώσει ένοχος για κατηγορίες που αφορούν τα έτη 2014-19 και περιλαμβάνουν φορολογικά αδικήματα, χρήση ναρκωτικών ουσιών και οπλοκατοχή, σύμφωνα με το CNN. Η συμφωνία όμως δεν τον προστατεύει από ενδεχόμενες μελλοντικές ποινικές διώξεις.

Ο Μπάιντεν ο νεότερος δεν κατέβαλε φόρους για εισόδημα ύψους άνω του 1,5 εκατ. δολαρίων για τα έτη 2017-18, μολονότι όφειλε περισσότερα από 100.000 δολάρια, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Κατηγορήθηκε επίσης, σε μια άλλη υπόθεση, για παράνομη οπλοκατοχή αν και ήταν εθισμένος και έκανε χρήση ελεγχόμενων ουσιών, που είναι κακούργημα υπό αυτές τις συνθήκες.

Με βάση την αρχική συμφωνία του με τους ομοσπονδιακούς εισαγγελείς του Ντέλαγουερ, ο Χάντερ Μπάιντεν θα έκανε προδικαστικό διακανονισμό για αυτήν την κατηγορία, ώστε να μην του ασκηθεί δίωξη και να αποφύγει την καταδίκη ή τη φυλάκισή του. Οι δικηγόροι του είπαν σήμερα στο δικαστήριο ότι η συμφωνία αυτή είναι «άκυρη».

Οι Ρεπουμπλικάνοι κατηγορούσαν επί χρόνια τον Χάντερ Μπάιντεν ότι εκμεταλλευόταν την πολιτική επιρροή του πατέρα του για προσωπικό όφελός του στις επιχειρηματικές δραστηριότητές του στην Ουκρανία και την Κίνα. Ωστόσο, η έρευνα του εισαγγελέα Γουέις, ο οποίος διορίστηκε στη θέση αυτήν από τον Ντόναλντ Τραμπ, δεν βρήκε αποδείξεις που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό.

Τζο ΜπάιντενΜέρικ ΓκάρλαντΝτόναλντ ΤραμπΝΤΕΙΒΙΝΤ ΒΑΙΣ
Keywords
Αναζητήσεις
eidikos-symvoulos---eisangeleas-analamvanei-tin-ypothesi-tou-chanter-bainten.htm
Τυχαία Θέματα