ΕΕ: Ξεκάθαρα υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση η Επιτροπή Ισότητας

13:41 4/2/2022 - Πηγή: Reporter

Εγκρίνοντας την έκθεση της Ολλανδέζας βουλευτού των Σοσιαλιστών Margreet de Boer, η Επιτροπή Ισότητας της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκφράζει την ανησυχία της, για την παρενόχληση και τη βία που ασκούν ακτιβιστές κατά των αμβλώσεων σε πολλά κράτη μέλη, με στόχο άτομα που θέλουν να διατηρήσουν την πρόσβαση σε δωρεάν και ασφαλείς αμβλώσεις.

Όπως τονίζεται, αυτοί που στοχοποιούνται περιλαμβάνουν υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών που μιλούν για το δικαίωμα στην άμβλωση, επαγγελματίες υγείας, πολιτικούς και άτομα που αναζητούν αμβλώσεις.

Μια τέτοια

παρενόχληση εκδηλώνεται με διάφορες μορφές: στιγματισμός ατόμων που αναζητούν αμβλώσεις, με ψυχολογική πίεση σε ιατρικές εγκαταστάσεις ή κοντά σε ιατρικές εγκαταστάσεις, εκφοβισμός, προσβολές στο διαδίκτυο και εκτός Διαδικτύου και δικαστική παρενόχληση ακτιβιστών υπέρ της επιλογής, κινημάτων και ΜΚΟ· και απειλές κατά των επαγγελματιών υγείας – συμπεριλαμβανομένων των απειλών για θάνατο – λεκτική και σωματική βία και αδικαιολόγητη πίεση στο χώρο εργασίας από συνομηλίκους ή ανωτέρους.

Η επιτροπή κατήγγειλε ξεκάθαρα σε αυτό το πλαίσιο «παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής, της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του συνέρχεσθαι και του συνεταιρίζεσθαι».

Σύμφωνα με τους βουλευτές, το φαινόμενο αυτό διαβρώνει σταδιακά το δικαίωμα στην άμβλωση όπως ορίζεται στη νομοθεσία των περισσότερων κρατών μελών και μπορεί να θεωρηθεί ως «μέρος μιας ευρύτερης επίθεσης στα δικαιώματα των γυναικών».

Ως εκ τούτου, η επιτροπή κάλεσε τα κράτη μέλη να διασφαλίσουν την πραγματική πρόσβαση στην άμβλωση, όπου προβλέπεται από την εθνική νομοθεσία, και να εγγυηθούν ότι οποιαδήποτε παρεμπόδιση «απαγορεύεται και τιμωρείται ποινικά», τονίζοντας ότι η αντίρρηση συνείδησης δεν πρέπει ποτέ να περιορίζει την πραγματική και έγκαιρη πρόσβαση στην άμβλωση.

Η επιτροπή υποστήριξε επίσης τη δημιουργία «ζωνών προστασίας» κοντά σε εγκαταστάσεις και δομές υγειονομικής περίθαλψης που παρέχουν πληροφορίες για να αποφευχθεί η διακοπή των δραστηριοτήτων τους, και στις οποίες θα απαγορευθούν όλες οι διαμαρτυρίες κατά της επιλογής και οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης.

Είναι σημαντικό να προστατεύονται οι επαγγελματίες υγείας από απειλές και οποιαδήποτε πίεση ή αντίποινα, είπαν οι βουλευτές. Τέλος, η επιτροπή κάλεσε τα κράτη να παράσχουν αξιόπιστες πληροφορίες για τη φροντίδα των αμβλώσεων και να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης, σχετικά με τις αμβλώσεις, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα σε όλες τις γυναίκες να κάνουν συνειδητές επιλογές.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

άμβλωσηΕπιτροπή ΙσότηταςΕΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα