ΕΕ: Συζητά κατάσχεση ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για... βοήθεια στην Ουκρανία

Η ΕΕ μπορεί να έχει τη νομική εξουσία να αξιοποιήσει προσωρινά περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας περίπου 33,8 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην πληρωμή για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας — ένα έργο που η Παγκόσμια Τράπεζα εκτιμά ότι θα κοστίσει τουλάχιστον 350 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε σε διπλωμάτες ότι ένα τέτοιο σχέδιο είναι νομικά εφικτό, εφόσον δεν απαλλοτριωθούν

τα περιουσιακά στοιχεία και πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το Bloomberg οι προϋποθέσεις περιλαμβάνουν ημερομηνία λήξης, εστίαση σε ρευστά περιουσιακά στοιχεία και σαφήνεια ότι το κεφάλαιο και οι τόκοι θα επιστραφούν στη Ρωσία κάποια στιγμή.

Η Κομισιόν θεωρεί εφικτή την κατάσχεση "παγωμένων" ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία.

"Έχουμε μπλοκάρει κεφάλαια από τα αποθεματικά της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και έχουμε παγώσει χρήματα Ρώσων ολιγαρχών", τόνισε πρόσφατα η επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ωστόσο, η πρόταση παραμένει αμφιλεγόμενη και ορισμένοι αξιωματούχοι της ΕΕ και κράτη μέλη ανησυχούν για τις νομικές προκλήσεις και το τετελεσμένο που θα μπορούσε να δημιουργηθεί.

ΟυκρανίαΡωσίαπεριουσιακά στοιχεία
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα