ΕΕ: Οι αριθμοί «προδίδουν» τις ανισορροπίες που προκαλεί η Γερμανία

Ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς υπερασπίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ το πρόγραμμα στήριξης -μαμούθ 200 δισ. ευρώ που προωθεί η κυβέρνησή του για να στηρίξει νοικοκυριά και επιχειρήσεις απέναντι στην ενεργειακή κρίση.

Η Γερμανία δέχεται κριτική πως το ποσό είναι τεράστιο και δημιουργεί ανισορροπίες εντός ΕΕ.

Με δεδομένο ότι η ΕΕ (και με ευθύνη της Γερμανίας) έχει βοηθήσει ελάχιστα τα κράτη-μέλη απέναντι στην ενεργειακή κρίση, οι επικριτές των Γερμανών αναφέρουν πως με τη στάση τους δεν δείχνουν αλληλεγγύη που είναι απαραίτητη στο μπλοκ

αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Ο Όλαφ Σολτς, στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ήταν ξεκάθαρος πως δεν θα αλλάξει στάση. Είπε πως όλες οι χώρες το ίδιο κάνουν. Δανείζονται και στηρίζουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις τους.

Είναι σαφές, όμως, πως δεν έχουν όλες οι χώρες τις ίδιες δυνατότητες. Η Γερμανία έχει και τα δίνει; Τι θα κάνουν όμως οι υπόλοιποι; Σε μία ακόμα Σύνοδο Κορυφής δεν βγήκε "λευκός καπνός", με τη Γερμανία και την Ολλανδία να έχουν την κύρια ευθύνη.

Η πρόταση για το πλαφόν δεν υιοθετείται πλήρως και τώρα σχεδιάζεται ένας μηχανισμός επανακαθορισμού των τιμών φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά. Στόχος είναι οι νέες τιμές να συμφωνηθούν στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Μέχρι τότε κάθε χώρα στηρίζει τους πολίτες της με τις δικές της δυνάμεις. Και προφανώς, ό,τι και να ισχυρίζεται η Γερμανία υπάρχει διχασμός εντός της ΕΕ. Γιατί τα δημοσιονομικά περιθώρια της Γερμανίας δεν μπορούν προφανώς να συγκριθούν με αυτά της Ελλάδας ή της Ιταλίας.

Για του λόγου του αληθές, ας κάνουμε ένα focus στο γερμανικό πρόγραμμα των 200 δισ. ευρώ.

Η δεξαμενή σκέψης πολιτικής Bruegel αναφέρει πως η συνολική ενεργειακή στήριξη της Γερμανίας ανέρχεται πλέον στο 8% του ΑΕΠ.

Η Γερμανία έχει ήδη δαπανήσει περίπου 100 δισ. ευρώ από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα για την παροχή ανακούφισης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η προσθήκη του πακέτου των 200 δισ. ευρώ που ανακοινώθηκε πρόσφατα, συνεπάγεται συνολική δαπάνη 300 δισ. ευρώ ή περίπου 8% του ΑΕΠ.

Το Σχήμα 1 δείχνει το ποσοστό του ΑΕΠ που δαπανάται για την παροχή ενεργειακής υποστήριξης σε διάφορα ευρωπαϊκά έθνη, με στοιχεία που προέρχονται από το Bruegel.

Το ενεργειακό πακέτο της Γερμανίας είναι σημαντικά μεγαλύτερο από οπουδήποτε αλλού στην ΕΕ και θα μπορούσε να έχει δευτερογενή αποτελέσματα όπως πολιτικά ρήγματα.

Τα μέτρα ενδέχεται να στρεβλώσουν τις αγορές ενέργειας στην ΕΕ, καθώς η Γερμανία έχει μεγάλη αγοραστική δύναμη. Η από κοινού αγορά ενέργειας είναι μία λύση που προτείνεται σε αυτό το πλαίσιο και συζητήθηκε στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής. Παραμένει, όμως, ερωτηματικό αν τελικά θα εφαρμοστεί στην πράξη.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΕΕΓερμανίαΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟενεργειακή κρίσηΕΛΛΑΔΑσύνοδος κορυφής
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα