ΕΕ: 300.000 πρόωροι θάνατοι ετησίως εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης!

Μπροστά στην οδυνηρή διαπίστωση ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση οδηγεί σε περίπου 300.000 πρόωρους θανάτους ετησίως στην ΕΕ, οι διαπραγματευτές από το Ευρωκοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε προσωρινή πολιτική συμφωνία, για νέα μέτρα προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η ποιότητα του αέρα στην ΕΕ δεν είναι επιβλαβής για την ανθρώπινη υγεία, τα φυσικά οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα, με στόχο

την εξάλειψη της ατμοσφαιρικής ρύπανσης έως το 2050.

Οι νέοι κανόνες θέτουν αυστηρότερα όρια και τιμές-στόχους για το 2030, σε σύγκριση με τους ισχύοντες κανόνες, για αρκετούς ρύπους, συμπεριλαμβανομένων των σωματιδίων (PM2,5, PM10), NO2 (διοξείδιο του αζώτου) και SO2 (διοξείδιο του θείου).

Για τους δύο ρύπους με τις υψηλότερες τεκμηριωμένες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, τα PM2,5 και το NO2, οι ετήσιες οριακές τιμές πρέπει να μειωθούν περισσότερο από το μισό από 25 µg/m³ σε 10 µg/m³ και από 40 µg/m³ σε 20 µg/m³ αντίστοιχα. Θα υπάρχουν επίσης περισσότερα σημεία δειγματοληψίας για την ποιότητα του αέρα στις πόλεις.

Τα πρότυπα ποιότητας του αέρα θα επανεξετάζονται έως τις 31 Δεκεμβρίου 2030 και τουλάχιστον κάθε πέντε χρόνια στη συνέχεια και πιο συχνά εάν είναι σαφές από νέα επιστημονικά ευρήματα, όπως οι αναθεωρημένες κατευθυντήριες γραμμές για την ποιότητα του αέρα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να ζητήσουν την αναβολή της προθεσμίας του 2030 για την επίτευξη των οριακών τιμών για την ποιότητα του αέρα έως και δέκα έτη, εάν πληρούνται ειδικές προϋποθέσεις, ακόμη και όταν οι απαραίτητες μειώσεις μπορούν να επιτευχθούν μόνο με την αντικατάσταση σημαντικού μέρους στα υπάρχοντα συστήματα οικιακής θέρμανσης που προκαλούν τις υπερβάσεις της ρύπανσης.

Οι συννομοθέτες συμφώνησαν να καταστήσουν τους επί του παρόντος κατακερματισμένους δείκτες ποιότητας του αέρα σε όλη την ΕΕ συγκρίσιμους, σαφείς και διαθέσιμους στο κοινό. Αυτοί οι δείκτες θα παρέχουν επίσης πληροφορίες σχετικά με συμπτώματα που σχετίζονται με τις κορυφές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία για κάθε ρύπο, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών προσαρμοσμένων σε ευάλωτες ομάδες, όπως ζητήθηκε από το Κοινοβούλιο.

Συμφωνήθηκε επίσης ότι οι θιγόμενοι πολίτες και οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη για να αμφισβητήσουν την εφαρμογή της παρούσας οδηγίας στα κράτη μέλη και ότι οι πολίτες θα πρέπει να δικαιούνται αποζημίωση όταν η υγεία τους έχει υποστεί βλάβη λόγω παραβίασης των νέων εθνικών κανόνων .

Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, ο εισηγητής, Ισπανός ευρωβουλευτή των Σοσιαλιστών Javi López είπε:

«Η σημερινή συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα στις συνεχιζόμενες προσπάθειές μας να διασφαλίσουμε ένα καθαρότερο και υγιέστερο μέλλον για όλους τους Ευρωπαίους. Το Κοινοβούλιο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην αναθεώρηση των παρωχημένων προτύπων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα, ορισμένα από τα οποία ήταν ηλικίας 15 έως 20 ετών, εστιάζοντας στη βελτιωμένη παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα κοντά σε σημαντικές πηγές ρύπανσης, στην προστασία των ευαίσθητων και ευάλωτων πληθυσμών και στη διασφάλιση ότι οι τοπικές αρχές έχουν υποστήριξη που χρειάζονται για να επιβάλουν αποτελεσματικά τα νέα πρότυπα».

Η συμφωνία πρέπει ακόμη να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, μετά την οποία ο νέος νόμος θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα έχουν στη συνέχεια δύο χρόνια για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες.

Ιστορικό: Η ατμοσφαιρική ρύπανση εξακολουθεί να είναι η νούμερο ένα περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην ΕΕ, με περίπου 300.000 πρόωρους θανάτους ετησίως

Τον Οκτώβριο του 2022, η Επιτροπή πρότεινε αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για την ποιότητα του αέρα με πιο φιλόδοξους στόχους για το 2030 για την επίτευξη του στόχου μηδενικής ρύπανσης έως το 2050, σύμφωνα με το σχέδιο δράσης για τη μηδενική ρύπανση.

Νίκος Ρούσσης- Στρασβούργο

#ΕΕ #ατμοσφαιρική_ρύπανση #θάνατοι
Keywords
Τυχαία Θέματα