ΕΔΑΔ: Καταδίκη Ελλάδος για τον θάνατο 11 μεταναστών στο Φαρμακονήσι

14:23 7/7/2022 - Πηγή: Reporter

Με σημερινή του απόφαση (υπόθεση Safi and Others v. 2014 κατά Ελλάδος), το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, καταδίκασε την Ελλάδα, για την υπόθεση του αλιευτικού σκάφους που μετέφερε 27 αλλοδαπούς στο Αιγαίο, ανοιχτά της νήσου Φαρμακονήσι, με αποτέλεσμα τον θάνατο 11 ατόμων, μεταξύ των οποίων συγγενείς των αιτούντων.

Στη σημερινή απόφασή του το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα, ότι υπήρχαν: παραβίαση

του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα βάσει της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι υπήρχαν ελλείψεις στη διαδικασία και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, οι εθνικές αρχές δεν είχαν διεξαγάγει διεξοδική και αποτελεσματική έρευνα ικανή να ρίξει φως στις συνθήκες υπό τις οποίες είχε βυθιστεί το σκάφος. παραβίαση του άρθρου 2 (δικαίωμα στη ζωή) λόγω μη συμμόρφωσης με τη θετική υποχρέωση βάσει του παρόντος άρθρου.

Το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι οι ελληνικές αρχές δεν είχαν κάνει όλα όσα χρειάζονταν για να παρέχουν στους αιτούντες και στους συγγενείς τους το επίπεδο προστασίας που απαιτείται από το άρθρο 2 της Σύμβασης.

Διαπίστωσε, ακόμη, παραβίαση του άρθρου 3 (απαγόρευση απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης), σχετικά με 12 αιτούντες που επέβαιναν στο σκάφος και οι οποίοι, αφού βυθίστηκε, υποβλήθηκαν σε εξευτελιστική μεταχείριση λόγω των σωματικών ερευνών που είχαν υποβληθεί κατά την άφιξή τους Φαρμακονήσι.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολικά 330.000 ευρώ (EUR) για την ηθική βλάβη που υπέστησαν οι προσφεύγοντες, κατανεμημένα ως εξής:

100.000 ευρώ σε έναν από τους αιτούντες, 80.000 ευρώ σε τρεις από τους αιτούντες από κοινού, 40.000 ευρώ σε άλλον από τους αιτούντες και 10.000 ευρώ σε καθέναν από τους υπόλοιπους 11 αιτούντες.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΣτρασβούργουΦαρμακονήσι
Keywords
Τυχαία Θέματα