Δύο «μνηστήρες» για το διαγωνισμό €292 εκατ. στο Μετρό Θεσσαλονίκης

10:26 1/3/2023 - Πηγή: Reporter

Δύο ιδιωτικοί φορείς υπέβαλαν φάκελο εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο διαγωνισμό ΣΔΙΤ, ύψους 292 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), για την ανάθεση σε ιδιώτη της 11ετούς (132 μήνες) σύμβασης συντήρησης και λειτουργίας του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για την κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις με την νοτιοκορεάτικη Neotrans και την ιταλική Azienda Trasporti Milanesi (ΑΤΜ) με την γαλλική Egis, οι οποίες κατέθεσαν δεσμευτικές προσφορές.

Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχει περάσει ήδη από δύο παρατάσεις και μία προσφυγή. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η αποσφράγιση των προσφορών.

Στο έργο περιλαμβάνεται η συντήρηση των σταθμών, των σηράγγων, καθώς και του τροχαίου υλικού, τόσο της βασικής γραμμής, όσο και της επέκτασης προς Καλαμαριά. Ο ανάδοχος θα συμβληθεί με την Αττικό Μετρό, η οποία θα αναλάβει την επίβλεψη του ιδιώτη και τη διαχείριση των εσόδων από τα εισιτήρια, καταβάλλοντας στον ιδιώτη την ετήσια πληρωμή διαθεσιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία Άκτωρ Παραχωρήσεις – Hitachi – We Build κατασκευάζει τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης και την επέκταση στα ανατολικά, με ορίζοντα παράδοσης το 2024. Το Μετρό της Θεσσαλονίκης εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί περί τα τέλη του 2023 με αρχές του 2024.

Βάσει τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, παρέχεται η δυνατότητα κατ’ εφαρμογή των άρθρων 132 και 156 του ν. 4412/2016 (Α’ 147), ανάθεσης από την Αττικό Μετρό υπηρεσιών λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου του Μετρό Θεσσαλονίκης (βασικό έργο και επέκταση προς Καλαμαριά) στον κατασκευαστή για χρονικό διάστημα δύο ετών με δυνατότητα προαίρεσης για ένα ακόμη έτος, αμέσως μετά την περίοδο κατασκευής του.

Με τη σύναψη της σχετικής συμπληρωματικής σύμβασης διασφαλίζεται η επίσπευση της κανονικής λειτουργίας του Μετρό, αφού η λειτουργία αυτού θα διενεργείται για την ως άνω μεταβατική περίοδο από τον κατασκευαστή του, προς όφελος των επιβατών και με θετικά αποτελέσματα για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του κέντρου της Θεσσαλονίκης. Εν συνεχεία η λειτουργία και συντήρηση θα διεξάγεται από τον ανάδοχο του υπό εξέλιξη διαγωνισμού ανακήρυξης αναδόχου μέσω ΣΔΙΤ.

Αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός θα έχει χρόνο για να ολοκληρωθεί, να στελεχωθεί, να γίνει η απαραίτητη εκπαίδευση και ο νέος φορέας λειτουργίας να παραλάβει το δίκτυο του Μετρό Θεσσαλονίκης ήδη εν λειτουργία.

Μετρό ΘεσσαλονίκηςΣΔΙΤΣΥΝΤΗΡΗΣΗλειτουργίαΆκτωρ ΠαραχωρήσειςNEOTRANSEGISAZIENDA TRASPORTI MILANESIαποσφράγισηhitachiΑττικό Μετρότροπολογία
Keywords
Τυχαία Θέματα