Δραματική η κατάσταση στην Αλεξανδρούπολη: Κάηκαν σπίτια και επιχειρήσεις

Μια πύρινη κόλαση βιώνουν οι κάτοικοι στην Αλεξανδρούπολη και τις γύρω περιοχές, καθώς υπάρχουν αναφορές της Πυροσβεστικής για καμένα σπίτια στα χωριά Αετοχώρι και Πεύκα.

Το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς είναι πολύ κοντά στα χωριά Αγνάντια και Άνθεια και κινείται βόρεια του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης, ενώ πολύ σοβαρό πρόβλημα δημιουργεί ο πυκνός καπνός που έχει φτάσει στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, για αυτό εστάλη μήνυμα από το 112 να μείνουν οι κάτοικοι στα σπίτια τους

με κλειστές πόρτες και παράθυρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό «θα είναι μία δύσκολη νύχτα με ριπές ανέμου 7-8 μποφόρ».

Σε άμεση ετοιμότητα βρίσκονται τρία σκάφη του Λιμενικού αλλά και ιδιωτικά σκάφη στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί εξαιτίας της μεγάλης φωτιάς.

Οι διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν διακομίσει έναν πυροσβέστη με συμπτώματα δύσπνοιας στο ΓΝ Αλεξανδρούπολης. Από την περιοχή Λουτρό, διασώστες του ΕΚΑΒ διακόμισαν στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης ένα ηλικιωμένο ζευγάρι για προληπτικούς λόγους (χρήση συμπυκνωτή οξυγόνου στην οικία τους).

Η πυρκαγιά είναι ορατή μέχρι την Ξάνθη, δηλαδή σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων. Ο καπνός έγινε ορατός και σε περιοχές της Κομοτηνής, όπως η Μαρώνεια.

Σε δορυφορικές φωτογραφίες που δημοσίευσε στο Twitter o μετεωρολόγος και διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς φαίνεται ο καπνός που έχει καλύψει μεγάλη περιοχή του βορείου Αιγαίου και έχει φτάσει ως τη Μαγνησία.

{https://twitter.com/KolydasT/status/1692943850879230017}

Συνολικά έχουν σταλεί από το πρωί πέντε μηνύματα από το 112 και έχουν εκκενωθεί οι εξής οκτώ οικισμοί:

ΛουτρόΑγνάντιαΑριστηνόΔωρικόΝίψαΠεύκαΑετοχώριΆνθεια

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή έφτασαν και τα οκτώ μποφόρ κάποια στιγμή, ενώ οι προβλέψεις είναι ότι θα συνεχίσουν με ένταση τουλάχιστον 5 μποφόρ και κατά την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Τάσο Παλαιστίδη που μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, έχουν καεί σπίτια και επιχειρήσεις στο Αετοχώρι καθώς και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου. Την ίδια είδηση επιβεβαιώνει και η αντιδήμαρχος Τραϊανούπολης, Ελένη Ιντζεπελίδου, η οποία ανέφερε πως στον οικισμό Πεύκα έχουν καεί σπίτια.

«Καιγόμαστε περιμετρικά, η φωτιά γλείφει αυλές», τόνισε ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ιωάννης, Ζαμπούκης. «Έχουμε εκκενώσει σε πρώτη φάση Πεύκα, Αετοχώρι, Νίψα και σε δεύτερη φάση Λουτρά, Άνθεια, Αρίστινο, Δωρικό και Αγνάντια. Εμείς ως πολιτική προστασία καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την οργανωμένη εκκένωση και την ασφάλεια των κατοίκων και ό,τι άλλο σημαίνει αυτό, την φιλοξενία τους, τη διανυκτέρευσή τους κτλ. Τώρα είμαστε στα Λουτρά που έχουν περικυκλωθεί από την βόρεια πλευρά τους», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ξεκίνησε η πυρκαγιά, ο κ. Ζαμπούκης δήλωσε στο Mega ότι ξέσπασε μετά από κεραυνό εξαιτίας μπουρινιού.

«Προβλέπεται δύσκολη νύχτα» δήλωσε στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς. Στόχος, τόνισε, είναι να μην υπάρξει ανθρώπινη απώλεια. Κάηκαν σπίτια και αποθήκες υπέστησαν ζημιές, επιβεβαίωσε στον ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοψίδης.

«Η κατάσταση είναι δύσκολη, εγώ δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλο μέτωπο εδώ και αρκετά χρόνια που έχω εικόνα για το τι συμβαίνει στην Περιφέρειά μας», δήλωσε μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Περιφερειάρχης της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. «Η πρώτη προτεραιότητα όπως έχει τεθεί και πολύ σωστά από την πυροσβεστική υπηρεσία που έχει την ευθύνη και τον συντονισμό, είναι να μην χαθούν ανθρώπινες ζωές και στη συνέχεια να μην κινδυνεύσουν περιουσίες. Όλος ο κρατικός μηχανισμός είναι εδώ, επιχειρούν 14 εναέρια μέσα, όλα τα μηχανήματα που διέθετε η Περιφέρεια, ο δήμος, ο στρατός... είμαστε όλοι παρόντες και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση. Βρισκόμαστε στα Λουτρά όπου πριν από λίγο ολοκληρώθηκε και η σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου. Εκκενώθηκαν τουλάχιστον 8 οικισμοί και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε ο κ. Μέτιος.

πυρκαγιάΈβροςΠυροσβεστική112
Keywords
Αναζητήσεις
dramatiki-i-katastasi-stin-alexandroupoli-kaikan-spitia-kai-epicheiriseis.htm
Τυχαία Θέματα