Δούκας: Ξανά στην κυκλοφορία η Βασιλίσσης Όλγας- Προτεραιότητα τα σχολεία

Ο Χάρης Δούκας διεκδικεί τη δημαρχία της Αθήνας με σύμμαχο το πλούσιο βιογραφικό και την επιστημονική του κατάρτιση. Παράλληλα, όμως, υπόσχεται στους Αθηναίους γρήγορες και πρακτικές λύσεις στα μεγάλα προβλήματα της πόλης.

Σε συνέντευξή του στο Reporter.gr ο Χάρης Δούκας δηλώνει πως πρώτη του παρέμβαση εφόσον εκλεγεί θα είναι να δώσει ξανά στην κυκλοφορία τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, που όπως λέει, «κόβει

την Αθήνα στη μεση», ενώ παράλληλα δεσμεύεται πως θα δώσει προτεραιότητα στην επισκευή των σχολικών κτιρίων που βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων στέλνει τέλος σαφές μήνυμα: «Οι μετρήσεις δείχνουν ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούν να κερδίσουν τον κ. Μπακογιάννη. Το δίλημμα λοιπόν είναι ένα. Θα συνεχιστεί η οπισθοδρόμηση ή θα υπάρξει ένα άλμα προόδου».

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στον Σπύρο Πολυχρονόπουλο:

- Όσοι εξέφρασαν ενστάσεις για την υποψηφιότητά σας, στάθηκαν κυρίως στο γεγονός ότι δεν είστε ιδιαίτερα γνωστός στο ευρύ κοινό. Ένας στόχος της εκστρατείας σας είναι συνεπώς να σας γνωρίσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι. Πώς συστήνεστε, λοιπόν, στους πολίτες της Αθήνας από τους οποίους διεκδικείτε την ψήφο τους;

Η επιστημονική μου δουλειά ως καθηγητής περιβαλλοντικής και ενεργειακής πολιτικής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, αφορά στην εκπόνηση σχεδίων για βιώσιμες πόλεις. Τα μοντέλα που έχουμε αναπτύξει έχουν εφαρμοστεί με επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι καιρός να επιστρέψω αυτή τη γνώση και την εμπειρία μου στην Αθήνα, την πόλη όπου ζω και αγαπώ. Δεν διεκδικώ το αξίωμα του Δημάρχου λόγω κληρονομικού δικαιώματος, ούτε περιφέρω την υποψηφιότητά μου από ψηφοδέλτιο σε ψηφοδέλτιο. Παίρνω την ευθύνη και βάζω την γνώση και την εμπειρία μου μπροστά, για να αλλάξω την Αθήνα Τώρα.

-Ποια είναι η πρώτη παρέμβαση που θα κάνετε στην πόλη αν εκλεγείτε δήμαρχος;

Η παρούσα δημοτική αρχή απέτυχε να εκμεταλλευθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και άφησε να πάνε χαμένα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, αφού η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων έφτασε μόλις το 25%-30%. Εμείς θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο όλους τους διαθέσιμους πόρους. Οι 12 δράσεις μας για τις οποίες δεσμεύομαι προσωπικά έχουν ως όραμα μια Αθήνα πράσινη, ασφαλή, καθαρή και δημιουργική. Στόχος μας να φυτέψουμε 25.000 νέα δέντρα, να ενισχύσουμε τη Δημοτική Αστυνομία και την ασφάλεια, να βελτιώσουμε την ποιότητα του αέρα, να ανακατασκευάσουμε τα πεζοδρόμια σε όλες τις γειτονιές, να αυξήσουμε τις παιδικές χαρές και να προσφέρουμε φθηνή ηλεκτρική ενέργεια στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Η πρώτη μου, όμως, παρέμβαση θα αφορά στα σχολεία. Θα ζητήσω την άμεση καταγραφή όλων των προβλημάτων και θα ξεκινήσω fast-track διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών. Δεν νοείται εν έτει 2023 να υπάρχουν σχολεία στην Αθήνα, που πλημμυρίζουν ή πέφτουν σοβάδες και τραυματίζουν τους μαθητές. Η ασφάλεια των παιδιών και των δασκάλων τους είναι για εμάς προτεραιότητα.

-Ο Μεγάλος Περίπατος έχει αναντίρρητα ταλαιπωρήσει τόσο τους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες της πόλης τα τελευταία τρία χρόνια. Τώρα, όμως, έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Ποια είναι η θέση σας για αυτό το έργο; Πώς θα το διαχειριστείτε εφόσον εκλεγείτε;

Η Αθήνα δεν χρειάζεται έργα βιτρίνας, και μάλιστα αμφιβόλου ποιότητας που γίνονται με προφανή έλλειψη σχεδιασμού. Ο Μεγάλος Περίπατος δεν είναι μόνο ένα κοστοβόρο «εκπαιδευτικό παιχνίδι» για τον κ. Μπακογιάννη, που δηλώνει ότι μαθαίνει από τα λάθη του. Είναι το καλύτερο παράδειγμα προς αποφυγή για το πως πρέπει να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται τα έργα στην Αθήνα.

Για 4 χρόνια, οι Αθηναίοι έζησαν μία απίστευτη ταλαιπωρία, για να αποκτήσει μεγαλύτερα πεζοδρόμια ένας δρόμος που δεν είχε αντίστοιχο πρόβλημα. Εγώ θα αφήσω την Πανεπιστημίου και τους πολίτες στην ησυχία τους και θα δώσω ξανά στην κυκλοφορία τη Βασιλίσσης Όλγας που εδώ και μήνες παραμένει κλειστή, χωρίζοντας το κέντρο της Αθήνας στα δύο.

-Το περιβάλλον και η κλιματική κρίση βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας σας. Επιμένετε δε ιδιαίτερα στην ανακύκλωση και τους καφέ κάδους. Γιατί;

Η κυκλική οικονομία είναι μονόδρομος για μια μεγαλούπολη όπως η Αθήνα. Κι όμως, ο κ. Μπακογιάννης αν και δεσμεύθηκε το 2021 ότι θα αυξήσει την ανακύκλωση στο 24%, σήμερα την παραδίδει μόλις στο 3,4%! Όσον αφορά στους καφέ κάδους (εκεί όπου μαζεύουμε τα οργανικά απορρίμματα) τα στοιχεία είναι εντυπωσιακά: Αν ο καφέ κάδος είχε επεκταθεί σε όλη την πόλη, τότε ο Δήμος Αθηναίων θα εξοικονομούσε 2,5 εκ. ευρώ τον χρόνο, χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη μείωση των δημοτικών τελών. Να σας θυμίσω ότι οι Αθηναίοι πληρώνουν από τα πολύ ακριβά δημοτικά τέλη, πιο ακριβά σε σχέση με τους κατοίκους της Γλυφάδας ή του Αμαρουσίου.

-Το πρόσφατο πέρασμα της κακοκαιρίας Ντάνιελ, εκτός από τις καταστροφές στη Θεσσαλία, ανέδειξε προβλήματα στα αντιπλημμυρικά έργα σε ορισμένα σημεία της Αθήνας. Ποια είναι η δική σας εικόνα. Έχει ευθύνες ο δήμος και τι μπορεί να αλλάξει;

Οι εικόνες που όλοι είδαμε με ανθρώπους να τους παρασέρνουν χείμαρροι νερού στη Βασιλίσσης Σοφίας είναι απαράδεκτες για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Ο Δήμος Αθηναίων έχει πάρει έγκριση για την εκπόνηση μελέτης αντιπλημμυρικής θωράκισης της πόλης από το 2019. Και επί 4 χρόνια δεν έχει προχωρήσει αυτή τη μελέτη. Εμείς έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της ζωής των Αθηναίων και των περιουσιών τους. Λέμε καταρχήν ότι καθαρίζουμε όλα τα φρεάτια ομβρίων, τα καταγράφουμε και ελέγχουμε την επάρκειά τους. Παράλληλα, προχωρούμε σε βελτίωση όλων των δικτύων ομβρίων και κατασκευάζουμε νέα μεγαλύτερης χωρητικότητας, όπου χρειάζεται. Κατασκευάζουμε νέα τεχνικά έργα ανάσχεσης των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και έργα ορεινής υδρονομίας στα βουνά της Αττικής και τους λόγους της Αθήνας. Και φυσικά, θα προχωρήσουμε στον πλήρη διαχωρισμό των δικτύων ομβρίων από τα δίκτυα λυμάτων, που σε σημεία της πόλης παραμένουν κοινά.

-Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ για το δήμο Αθηναίων, Κώστας Ζαχαριάδης, έχει μιλήσει με καλά λόγια για εσάς, ωστόσο, δεν προέκυψε τελικά κάποιου είδους συνεργασία. Γιατί δεν προέκυψε ένωση δυνάμεων και θα μπορούσε ενδεχομένως να υπάρξει τέτοιου είδους «συμμαχία», εφόσον οι εκλογές στην Αθήνα οδηγηθούν σε β΄γύρο;

Ο Συνδυασμός «Αθήνα ΤΩΡΑ» είναι μία υπερκομματική και δυναμική ομάδα, με όρεξη και εμπειρία, η οποία θέτει στο επίκεντρο της συζήτησης τα πραγματικά προβλήματα. Οι μετρήσεις μάλιστα, που έχουμε στη διάθεσή μας, δείχνουν ότι είμαστε οι μόνοι που μπορούν να κερδίσουν τον κ. Μπακογιάννη. Το δίλημμα λοιπόν είναι ένα.

Θα συνεχιστεί η οπισθοδρόμηση ή θα υπάρξει ένα άλμα προόδου. Η αλλαγή παραδείγματος πρέπει να γίνει τώρα. Ξέρουμε και μπορούμε να αλλάξουμε την Αθήνα και να βελτιώσουμε τις ζωές μας. Και θα τα καταφέρουμε…

ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣΑθήναΠασοκεκλογέςσχολειαΜεγάλος περίπατος
Keywords
Αναζητήσεις
doukas-xana-stin-kykloforia-i-vasilissis-olgas--proteraiotita-ta-scholeia.htm
Τυχαία Θέματα