Δολοφονία Τζορτζ Φλόιντ: Οι εισαγγελείς προτείνουν ποινή 30 ετών

14:05 3/6/2021 - Πηγή: Reporter

Οι εισαγγελείς ζήτησαν ποινή φυλάκισης 30 ετών για τον δολοφόνο του Τζορτζ Φλόιντ. Ο πρώην αστυνομικός, Ντέρεκ Σοβέν, καταδικάστηκε για τη δολοφονία τον Απρίλιο και η ποινή φυλάκισής του πρόκειται να οριστεί στις 25 Ιουνίου.

Την Τετάρτη (2/6), η εισαγγελία δήλωσε ότι η δολοφονία «σόκαρε τη συνείδηση ​​του Έθνους» και ως εκ τούτου ζήτησε αυστηρή ποινή. Ωστόσο, η υπεράσπιση περιέγραψε τη δολοφονία ως «λάθος που έγινε καλόπιστα» με βάση την εκπαίδευση που είχε λάβει ο πρώην αστυνομικός.

Η δολοφονία του Τζορτζ

Φλόιντ προκάλεσε παγκόσμια οργή και κύμα διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας. Τόσο ο Σοβέν, όσο και τρεις άλλοι πρώην αστυνομικοί κατηγορήθηκαν για παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων του Τζορτζ Φλόιντ.

Ο δικαστής Πίτερ Καχιλλ είχε ήδη αποφανθεί ότι υπήρχαν επιβαρυντικοί παράγοντες στη δολοφονία του Φλόιντ, μεταξύ των οποίων ήταν και το χρονικό διάστημα που ο αστυνομικός γονάτισε στο λαιμό του Φλόιντ. Αυτό επέτρεψε στο δικαστήριο να επιβάλει ποινή μέγιστη ποινή από το ανώτατο όριο των 15 ετών που συνίσταται από το κράτος.

Οι εισαγγελείς απαιτούν 30ετή θητεία για τον Σοβέν, λέγοντας υποστηρίζοντας ότι «θα λογοδοτούσε σωστά για τον βαθύ αντίκτυπο της συμπεριφοράς του εναγομένου στο θύμα, την οικογένεια του θύματος και την κοινότητα». Οποιαδήποτε ποινή «πρέπει να δείξει ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου και κανείς δεν είναι κάτω από αυτόν», ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελία.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος υπεράσπισης Σοβέν, Έρικ Νέλσον, υπέβαλε ένσταση στο δικαστήριο την Τετάρτη ζητώντας μια ποινή μικρότερη από αυτήν που προτείνουν οι κατευθυντήριες γραμμές του δικαστηρίου, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να πάρει αναστολή και να προσμετρηθεί ο χρόνος που έχει ήδη εκτίσει.

«Το αδίκημα του κ. Σοβέν περιγράφεται καλύτερα ως ένα λάθος που έγινε καλόπιστα... όχι με την πρόθεση παράνομης πράξης», δήλωσε ο δικηγόρος του, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του «δεν γνώριζε καν ότι διέπραττε έγκλημα» και πίστευε ότι ήταν «απλά εκτελούσε το νόμιμο καθήκον του».

«Ο κ. Σοβέν ζητά από το Δικαστήριο να εξετάσει πέρα ​​από τα πορίσματά του, το ιστορικό του, την έλλειψη ποινικού μητρώου, τη δυνατότητα επιτήρησης, τα ασυνήθιστα γεγονότα αυτής της υπόθεσης και στο ότι είναι προϊόν ενός ‘σπασμένου’ συστήματος», δήλωσε ο συνήγορός του.

Τζορτζ ΦλόιντBlack Lives Matterαστυνομική βία
Keywords
Τυχαία Θέματα