ΔΝΤ: Υπερβολικά αισιόδοξοι οι επενδυτές για τον πληθωρισμό

Οι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του κόσμου ίσως χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους στόχους που έχουν θέσει και μια νέα περίοδος χρηματοπιστωτικής αναταραχής θα μπορούσε να κάνει τη διαδικασία ακόμη πιο δύσκολη, δήλωσε σήμερα (26/6) διοικητικό στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια με γρήγορο

ρυθμό τον τελευταίο ενάμιση χρόνο για να αντιμετωπίσουν μια ιστορική άνοδο των τιμών, αλλά υποτίμησαν τις επίμονες πληθωριστικές πιέσεις.

Περιγράφοντας αυτό που ονόμασε «δυσάρεστες αλήθειες», η Gita Gopinath υποστήριξε σύμφωνα με το Reuters ότι η επενδυτική κοινότητα μπορεί να είναι πολύ αισιόδοξη για το κόστος και τη δυσκολία της χαλιναγώγησης του πληθωρισμού, η οποία στη συνέχεια αυξάνει τον κίνδυνο σταθερότητας που οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να μην είναι εξοπλισμένες να χειριστούν.

«Ο πληθωρισμός αργεί πολύ για να επιστρέψει στον στόχο», είπε η Gopinath στην ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στη Σίντρα της Πορτογαλίας. «Ενώ ο βασικός πληθωρισμός έχει υποχωρήσει σημαντικά, ο πληθωρισμός στις υπηρεσίες παρέμεινε υψηλός και η ημερομηνία μέχρι την οποία αναμένεται να επιστρέψει στον στόχο θα μπορούσε να αργήσει περαιτέρω», πρόσθεσε.

Μια τέτοια καθυστέρηση θα ήταν δαπανηρή, επομένως οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν αυστηρή πολιτική, παρά το προφανές κόστος για την ανάπτυξη, είπε. Το πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξοι για την πορεία του πληθωρισμού και δεν βλέπουν μεγάλο πλήγμα στην οικονομική ανάπτυξη, ένας απίθανος συνδυασμός, ειδικά εάν τα υψηλά επιτόκια διατηρηθούν για περισσότερο απ’ ό,τι προβλέπεται σήμερα, υποστήριξε η Gopinath. «Είναι χρήσιμο να έχουμε κατά νου ότι δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για ένα τέτοιο αποτέλεσμα», τόνισε.

Διεθνές Νομισματικό ΤαμείοGITA GOPINATHπληθωρισμόςΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝΚΕΝΤΡΙΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Αναζητήσεις
dnt-ypervolika-aisiodoxoi-oi-ependytes-gia-ton-plithorismo.htm
Τυχαία Θέματα