Δημοσκόπηση: Τουλάχιστον άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed-Καμία μείωση

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον δύο φορές ακόμη τους επόμενους μήνες, με τον κίνδυνο να πάνε ακόμα πιο ψηλά, σύμφωνα με την πλειοψηφία των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Μάλιστα, εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει και

καμία μείωση μέχρι το τέλος του χρόνου.

Χάρη στα πολύ ισχυρότερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της, Τζερόμ Πάουελ, επανέλαβαν την άποψη για υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κάτι που δεν αρέσει στις αγορές.

Καθώς ο πληθωρισμός εξακολουθεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του στόχου της Fed για 2%, 46 από τους 86 οικονομολόγους στη δημοσκόπηση του Reuters που διεξήχθη το διάστημα 8-13 Φεβρουαρίου προέβλεψαν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα προχωρήσει σε δύο ακόμη αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης, τον Μάρτιο και τον Μάιο, όχι μόνο τον Μάρτιο.

Αυτό θα σήμαινε κορύφωση στο 5%-5,25%, 25 μονάδες βάσης υψηλότερα από ό,τι είχε προβλέψει η πλειοψηφία τον Νοέμβριο. Και οι 37 που απάντησαν σε μια επιπλέον ερώτηση είπαν ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος ήταν το επιτόκιο των Fed Funds να κορυφωθεί ακόμη υψηλότερα.

«Αναμένουμε δύο ακόμη αυξήσεις... Αλλά υπάρχει κίνδυνος να πάμε ακόμα πιο πάνω. Η αγορά εργασίας παραμένει ισχυρή και θα χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να αρχίσει να δείχνει σημάδια επιδείνωσης», δήλωσε ο Όσκαρ Μουνιόθ, αναλυτής στην TD Securities, ο οποίος άλλαξε την πρόβλεψή του τον περασμένο μήνα.

«Αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο να διατηρηθεί ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών σε υψηλά επίπεδα για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και αυτό θα επηρεάσει ξανά τον πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι η Fed θα διατηρήσει το επιτόκιο σε υψηλά επίπεδα για αρκετό καιρό».

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ πρόκειται να δημοσιευτούν αργότερα την Τρίτη και θα μπορούσαν να αλλάξουν λίγο περισσότερο την προοπτική των επιτοκίων.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) προβλέπεται να έχει αυξηθεί κατά 0,5% τον μήνα Ιανουάριο με τον βασικό δείκτη, ο οποίος αφαιρεί τα τρόφιμα και την ενέργεια, να αυξάνεται κατά 0,4%, σύμφωνα με ξεχωριστή έρευνα του Reuters.

Πάνω από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων στην έρευνα, 54 στους 80, δεν προβλέπουν μείωση φέτος, καθώς ο πληθωρισμός αναμενόταν να παραμείνει πάνω από τον στόχο τουλάχιστον μέχρι το 2024.

Το ένα τρίτο, ή 18 από αυτούς τους 54 οικονομολόγους, προβλέπουν ότι το επιτόκιο των Fed Funds θα κορυφωθεί στο 4,75%-5% και θα διατηρηθεί σε αυτό το υπόλοιπο του έτους. Οι υπόλοιποι 26 από τους 80 οικονομολόγους προβλέπουν τουλάχιστον μία περικοπή μέχρι τότε.

Ελαφρώς αυξημένοι οι φόβοι ύφεσης

Από τη δημοσκόπηση προκύπτει ακόμα μια μέση πιθανότητα ύφεσης 60% το επόμενο έτος, ελαφρώς αναβαθμισμένη από 56% τον Ιανουάριο.

Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό για να οδηγήσει σε μειώσεις επιτοκίων μέχρι το 2024.

Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να αναπτυχθεί μόνο κατά 0,7% φέτος πριν ανακάμψει σε ανάπτυξη 1,2% το 2024, πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο της περίπου 3%.

Το ποσοστό ανεργίας, που επί του παρόντος βρίσκεται στο χαμηλότερο από το 1969, αναμένεται να ανέλθει στο 4,8% το πρώτο τρίμηνο του 2024, οπότε οι περισσότεροι οικονομολόγοι περιμένουν τουλάχιστον μία μείωση των επιτοκίων. Αλλά αυτό το ποσοστό θα ήταν πολύ χαμηλό σε σύγκριση με προηγούμενες υφέσεις.

Σε ερώτηση ποιο ήταν πιο πιθανό να επιβάλει μείωση των επιτοκίων, 21 από τους 35 οικονομολόγους απάντησαν σημαντική πτώση του πληθωρισμού, με 14 να αναφέρουν σημαντική αύξηση της ανεργίας.

FEDReutersFEDERAL RESERVEΗΠΑεπιτόκιαΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙπληθωρισμός
Keywords
Τυχαία Θέματα
Δημοσκόπηση, Τουλάχιστον, Fed-Καμία,dimoskopisi, toulachiston, Fed-kamia