Δημοσκόπηση: Άνετο προβάδισμα ΝΔ-Μεγάλη ανησυχία για την οικονομία

Σημαντική διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί η ΝΔ, σύμφωνα με τελευταία δημοσκόπηση. Ανησυχητική για το Μέγαρο Μαξίμου η αξιολόγηση σε Μακεδονικό, εργασιακά, μεταναστευτικό.

Η δημοσκόπηση που διενήργησε

το Forum της Metron Analysis δημοσιεύτηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega.

Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού επικροτεί τις πολιτικές της κυβέρνησης στα θέματα της δημόσιας υγείας - αντιμετώπισης του κορονοϊού, του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, της αντιμετώπισης των ελληνοτουρκικών

Πρόθεση ψήφου

Τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν απώλειες δυνάμεων, αν και το κόμμα που κυβερνά πολύ περισσότερες, το Μάιο σε σύγκριση με τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει ποσοστό 40,3% έναντι 42,5% έχει χάσει δηλαδή περί τις 2,2 μονάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του βρίσκεται στο 20,9% έναντι 21,4% τον Απρίλιο, δηλαδή χάνει μόλις 0,5 μονάδες.

Στην τρίτη θέση με ποσοστό 5,1% (από 5% τον Απρίλιο) βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ που δεν μπορεί να αποκομίσει κέρδη από τις απώλειες των δύο μεγάλων κομμάτων.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,6% (από 4,7%), η Ελληνική Λύση με 2,6% από 2,9%. Κάτω από το 3% βρίσκεται το ΜΕΡΑ 25 με 2,5% (από 3,2%) και τέλος η Χρυσή Αυγή είναι στο 1,6%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 7,9% ενώ δεν θα ψηφίσει το 7,2% των ερωτηθέντων.

Ως προς την αξιολόγηση των δύο πρώτων κομμάτων, 6 στους 10 (63%) εκφράζει θετική γνώμη για το έργο της κυβέρνησης και το 30% αρνητική.

Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει το 67% των θετικών γνωμών ενώ έχει και 32% αρνητικές γνώμες. Έχουμε αύξηση μονάδων στις αρνητικές γνώμες σε σχέση με τον Απρίλιο.

Δεύτερη σε δημοφιλία αρχηγός είναι η Φώφη Γεννηματά με 40% θετικές γνώμες και 56% αρνητικές. Στην προηγούμενη έρευνα τα ποσοστά ήταν 44% και 54% αντίστοιχα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει 38% θετικές (42% τον Απρίλιο) και 61% αρνητικές γνώμες (από 57%).

Ακολουθεί ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 32% θετικές γνώμες, 60% αρνητικές, ο Γιάνης Βαρουφάκης με 23% θετικές και 75% αρνητικές και ο Κυριάκος Βελόπουλος με 20% θετικές και 74% αρνητικές.

Το βλέμμα στην οικονομία

Ο κορονοϊός περνά, ο... ιός της οικονομικής κρίσης έρχεται. Αποδεικνύεται από τα νούμερα καθώς το 41% λέει ότι η οικονομία είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Δέκα μονάδες πάνω από τον Απρίλιο που ήταν στο 31%.

Η ιατρική περίθαλψη - Επιδημία του κορονοϊού, υποχωρεί σημαντικά. Στο 20% από 40% πριν από ένα μήνα.

Η ανεργία είναι στο 14% από 9% τον Απρίλιο και τέλος το Προσφυγικό/μεταναστευτικό είναι για το 7% το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Βλέπουμε φανερά ότι οι πολίτες αφήνουν πίσω τους την πανδημία και στρέφουν το ενδιαφέρον τους στην τσέπη τους και την επόμενη ημέρα.

Στο ερώτημα αν η χώρα κινείται σε σωστή ή λάθος κατεύθυνση, το 64% λέει προς τη σωστή (από 76% τον Απρίλιο) ενώ το 25% λέει σε λάθος κατεύθυνση (16% τον Απρίλιο).

Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δηλαδή ο μέσος όρος του ισοζυγίου της αξιολόγησης της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας (θετικά-αρνητικά) και του ισοζυγίου της πρόβλεψης για την οικονομία (θα καλυτερέψει-θα χειροτερέψει) είναι στο -38. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε φτάσει στο 14 ενώ χειρότερα ήταν τον Φεβρουάριο του 2016, στο -81.

Η άποψη των πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αρνητική. Συγκεκριμένα, το 53% έχει αρνητική άποψη, έναντι 40% θετική.

δημοσκόπησηΚυβέρνησηΝΔΣΥΡΙΖΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα