Διεύρυνση στο κοινωνικό μέρισμα και παραδοχές για αδικίες λόγω φοροδιαφυγής

Παρά το ότι η κυβέρνηση, παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει επακριβής μηχανισμός ώστε τα επιδόματα να πηγαίνουν στοχευμένα εκεί που πρέπει, ώστε να ανακουφίζουν όσους πραγματικά έχουν ανάγκη, επιλέγει να διευρύνει το φάσμα δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος. Βοηθά σε αυτό η υπέρβαση εσόδων που καταγράφει ο προϋπολογισμός 2019.

«Δεν υπάρχει πραγματική εικόνα της φοροδιαφυγής και εξακολουθούμε να φορολογούμε με

βάση πλασματικά στοιχεία. Αυτού του είδους οι αδικίες μας εμποδίζουν να κάνουμε σοβαρή κοινωνική πολιτική» τόνισε στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει μόνιμο βοήθημα για τους συνταξιούχους, το οποίο θα είναι ενσωματωμένο στη σύνταξη. Προφανώς η νέα εμπειρία διακυβέρνησης έχει οδηγήσει σε πιο «ψύχραιμες» αναφορές και κρίσεις για τα κενά των πολιτικών κοινωνικών μεταβιβάσεων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα, έτσι, με εκτιμήσεις το συνολικό ποσό που θα διανεμηθεί θα φτάσει τα 215 εκατ. ευρώ με μια διεύρυνση των δικαιούχων. Έτσι ο συνολικός αριθμός τους αναμένεται να φτάσει τις 300.000, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 250.000. Ήδη μέχρι χθες το απόγευμα οι αιτήσεις που είχαν εγκριθεί στην ιστοσελίδα koinonikomerisma.gr ανέρχονταν σε 241.068.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών, το 50% όσων έχουν κάνει την ένσταση, θα λάβουν τελικά το κοινωνικό μέρισμα. Πρόσθεσε δε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα με ειδικές ανάγκες, δικαιούχους του ΟΠΕΚΑ, που αρχικά είχαν αποκλειστεί.

Ήδη έχουν γίνει κάποιες διορθωτικές κινήσεις με τη διευκρίνιση ότι ΑμεΑ που δηλώνονται ως εξαρτώμενα μέλη από τους γονείς τους, αλλά υποβάλλουν και δική τους, ξεχωριστή φορολογική δήλωση δεν πρέπει να κάνουν αίτηση με τον δικό τους ΑΦΜ, αλλά να κάνουν οι γονείς τους. Επιπλέον, εντάχθηκαν στη διαδικασία όσοι είχαν δηλώσει στις φορολογικές δηλώσεις τους το ΑΦΜ των εξαρτώμενων μελών και όσοι είχαν υποβάλλει εκπρόθεσμα φορολογική δήλωση για κάποιο από τα προηγούμενα 7 έτη (αρχικά το σύστημα δεν εντόπιζε τις εκπρόθεσμες δηλώσεις και απέρριπτε αιτήσεις, γιατί δεν πιστοποιούνταν η 7ετής μόνιμη παρουσία του αιτούντος στην Ελλάδα).

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για το κοινωνικό μέρισμα προβλέπεται να κλείσει το βράδυ της 26ης Δεκεμβρίου, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία πληρωμής και να πιστωθούν τα 700 ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων έως τις 31 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να καλυφθούν και άλλοι δικαιούχοι μετά την Πρωτοχρονιά, εφόσον εντοπιστούν αδικίες που δεν επιλύθηκαν και υπό την προϋπόθεση ότι το δημοσιονομικό κόστος θα είναι ανεκτό για τον προϋπολογισμό του 2020.

Επιπλέον το διήμερο 30-31 Δεκεμβρίου θα καταβληθεί και το επίδομα θέρμανσης σε περίπου 600.000 νοικοκυριά. Συνολικά 620.000 αναμένεται να ωφεληθούν από το μέτρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι επιπλέον περίπου 10 εκατ. ευρώ θα δοθούν από το «περίσσευμα» του προϋπολογισμού στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο από τα 68 εκατ. ευρώ θα αυξηθεί στα 78 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στο ποσό αυτό εξετάζεται να προστεθεί το ποσό των 7 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση του Τύπου, που έμεινε αδιάθετο φέτος .

Γιώργος Αλεξάκης

κοινωνικό μέρισμαφοροδιαφυγήδικαιούχοιΘεόδωρος ΣκυλακάκηςΑμεΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα