Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο: Πρόταση για ταμείο μετάβασης σε «πράσινα καύσιμα»

Τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ταμείου με στόχο την προώθηση επενδύσεων διεθνώς για την παραγωγή εναλλακτικών καυσίμων για τα εμπορικά πλοία αλλά και για να υπάρξει οικονομική επιβράβευση αυτών που θα τα χρησιμοποιήσουν, προτείνει το Διεθνές Ναυτικό Επιμελητήριο.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το «International Chamber of Shipping» (ICS), τα έσοδα του Ταμείου, θα προέρχονται από την υποχρεωτική συνεισφορά των πλοίων άνω των 5.000 gt , ανά τόνο διοξειδίου του άνθρακα που παράγεται.

Σε έγγραφο προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ) ενόψει της Διάσκεψης

των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, που θα πραγματοποιηθεί από τις 6 έως τις 18 Νοεμβρίου 2022 στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, το ICS προτείνει ένα σύστημα «χρηματοδότησης και ανταμοιβής», για να προωθήσει την υιοθέτηση εναλλακτικών καυσίμων, τα οποία σήμερα κοστίζουν τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές περισσότερο από τα συμβατικά ναυτιλιακά καύσιμα.

Διεθνές Ταμείο Ναυτιλιακής Βιωσιμότητας

Το ICS προτείνει οι εισφορές του παγκόσμιου στόλου να συγκεντρώνονται σε ένα «Διεθνές Ταμείο Ναυτιλιακής Βιωσιμότητας», τα οποία στη συνέχεια θα δεσμεύονται τόσο για τη μείωση του χάσματος τιμών, μεταξύ των υφιστάμενων ναυτιλιακών καυσίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα και των εναλλακτικών καυσίμων, όσο και για τη στήριξη των αναγκαίων επενδύσεων στις αναπτυσσόμενες χώρες για την παραγωγή νέων ναυτιλιακών καυσίμων και υποδομών δεξαμενισμού.

Σύμφωνα με ICS, το ταμείο θα επιβραβεύει τα πλοία ανάλογα με την ετήσια αναφορά των εκπομπών CO2 που αποτρέπονται από τη χρήση «επιλέξιμων εναλλακτικών καυσίμων». Για παράδειγμα, ένα πλοίο που κινείται με αμμωνία θα μπορούσε να λάβει εξοικονόμηση κόστους άνω του 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων ΗΠΑ ετησίως.

Σημειώνεται ότι από 01/01/2023 σε περίπου 27.000 πλοία σε όλο τον κόσμο αναμένεται να εφαρμοστούν οι νέοι περιβαλλοντικοί κανονισμοί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ).

Ο λόγος για τον δείκτη έντασης άνθρακα (CII) και τον δείκτη ενεργειακής αποδοτικότητας των υφιστάμενων πλοίων (EEXI), οι οποίοι συνδυάζουν τη λειτουργική (πώς λειτουργεί το πλοίο) και την τεχνική προσέγγιση (πώς μετασκευάζεται το πλοίο και με τι είναι εξοπλισμένο). Πρόκειται για δύο μέτρα που αποτελούν σημαντικό κομμάτι της στρατηγικής του ΙΜΟ για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Ο CII, υπολογίζει τις πραγματικές ετήσιες εκπομπές διαιρούμενες με τη χωρητικότητα ενός πλοίου (dwt) και πολλαπλασιαζόμενες με την απόσταση που έχει διανύει. Αναφορικά με το δείκτη EEXI, τίθεται ένα όριο στην ιπποδύναμη των μηχανών των πλοίων, ένας «κόφτης», προκειμένου όλα τα υπάρχοντα πλοία να είναι το ίδιο ενεργειακά αποδοτικά με τα νέα που κατασκευάζονται σήμερα.

Την τροποποίηση του δείκτη έντασης άνθρακα (CII) που θα υπολογίζει τις ετήσιες εκπομπές αερίων σε πλοία άνω των 5.000 gt, στο πλαίσιο των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), έχει ζητήσει η γερμανική εταιρεία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων Hapag-Lloyd.

πράσινα καύσιμαΔιεθνές Ναυτιλιακό ΕπιμελητήριοΝΑΥΤΙΛΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα