Διχάζεται και… σταθεροποιείται το πετρέλαιο- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Ήπιες διακυμάνσεις καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη (12/7), καθώς η αγορά… διχάζεται ανάμεσα στις προσδοκίες ότι οι περικοπές προσφοράς από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς καυσίμων στον κόσμο θα οδηγήσουν τις τιμές υψηλότερα και τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομική αδυναμία θα μειώσει τη ζήτηση.

«Ουσιαστικά, θα πρέπει να φτάσουμε σε μια κατάσταση ελλείμματος προσφοράς

το τρίτο τρίμηνο, αλλά το κατά πόσο αυτό υπερισχύει των ανησυχιών για την ύφεση και το επιφυλακτικό κλίμα γύρω από τις αυξήσεις των επιτοκίων μένει να φανεί», δήλωσε ο επικεφαλής αναλυτής ενέργειας της DBS Bank, Suvro Sarkar.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ αργότερα την Τετάρτη θα δώσουν ενδείξεις για τις προοπτικές των επιτοκίων στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Οι αγορές αναμένουν μια ακόμη άνοδο, αλλά ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ κορυφώνεται. Τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και να μειώσουν τη ζήτηση πετρελαίου.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περίπου κατά 3 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 7 Ιουλίου, ανέφεραν πηγές της αγοράς, επικαλούμενες στοιχεία του κλάδου του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση των αποθεμάτων αργού κατά 500.000 βαρέλια.

Ωστόσο, οι προβλέψεις της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) και του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) δείχνουν ότι η αγορά θα «σφίξει» το 2024.

Εν τω μεταξύ, ο IEA αναμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα παραμείνει σφιχτή το δεύτερο εξάμηνο του 2023, επικαλούμενος την ισχυρή ζήτηση από την Κίνα και τις αναπτυσσόμενες χώρες σε συνδυασμό με τις περικοπές της προσφοράς από κορυφαίους παραγωγούς. Νέες προβλέψεις από τον IEA αναμένονται αυτή την εβδομάδα.

«Το ισοζύγιο πετρελαίου γίνεται πιο σφιχτό είτε όταν η προσφορά υποβαθμίζεται είτε όταν η ζήτηση αναθεωρείται προς τα πάνω. Εάν συμβούν και τα δύο ταυτόχρονα, η αλλαγή μπορεί να είναι σεισμική», δήλωσε ο αναλυτής της PVM, Tamas Varga, αναφερόμενος στις προοπτικές της EIA.

«Σαφώς, δεν ανησυχεί για την ύφεση που προκαλείται από τον πληθωρισμό που θα μπορούσε ενδεχομένως να μειώσει την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου», συμπλήρωσε.

Οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζονται επίσης από το ασθενέστερο δολάριο και την αισιοδοξία γύρω από τα κινεζικά κίνητρα, σημείωσε η Fiona Cincotta, ανώτερη αναλυτής χρηματοοικονομικών αγορών στο City Index.

Ο κορυφαίος παραγωγός Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα να επεκτείνει τη μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο bpd τον Αύγουστο, ενώ η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές κατά 500.000 bpd.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,11% στα 74,91 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,05% στα 79,36 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί το φυσικό αέριο

Την πτωτική τους πορεία συνεχίζουν τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,345% στα 28,670 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι τιμές του χρυσού παραμένουν σταθερά κοντά στα υψηλά τριών εβδομάδων, έχοντας αγγίξει τα υψηλότερα επίπεδα από τις 20 Ιουνίου νωρίτερα στη συνεδρίαση, καθώς ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε στο πιο αδύναμο επίπεδό του εδώ και δύο μήνες, καθιστώντας τον χρυσό φθηνότερο για τους αγοραστές στο εξωτερικό.

Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται 0,12% στα 1.939,50 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,25% στα 23,34 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός ενισχύεται 0,38% στα 3,7802 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,13% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1021 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,14% στο 1,2913 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,26% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8532 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόχρυσόςχαλκόςασήμιδολαριοΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Αναζητήσεις
dichazetai-kai-statheropoieitai-to-petrelaio--ypochorei-to-fysiko-aerio.htm
Τυχαία Θέματα