«Διαξιφισμοί» Μητσοτάκη, Ανδρουλάκη, Φάμελλου για τα μη κρατικά ΑΕΙ

14:51 8/3/2024 - Πηγή: Reporter

«Διαξιφισμοί» στη Βουλή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια.Τους λόγους που το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ανέπτυξε ο Νίκος Ανδρουλάκης στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν πως η ΝΔ έλεγε ψέματα όταν έθετε προεκλογικά ως προϋπόθεση

την αναθεώρηση του άρθρου 16. Ο Πρωθυπουργός απάντησε κάνοντας λόγο για εμβληματικό νομοσχέδιο και απάντησε σε απαξιωτικό ύφος στους πολιτικούς αρχηγούς.

«Καταψηφίζουμε επί της αρχής, δεν εμπιστευόμαστε ότι θέλετε να ενισχύσετε τα πανεπιστήμια, ούτε πιστεύουμε ότι έχετε πραγματικό σχέδιο για μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», τόνισε αρχικά και πρόσθεσε:

«Είστε αναξιόπιστοι, βαπτίζετε μεταρρυθμίσεις τις διευθετήσεις», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ είναι τέτοια γιατί κίνητρο είναι οι αξίες τους «και όχι τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα».

Εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση υποστήριξε ότι «νομοθετούν καθ’ υπόδειξη μεγάλων συμφερόντων» και πρόσθεσε ότι προσαρμόζεται το νομοσχέδιο με ακροβασίες του Συντάγματος.

Στην αντισυνταγματικότητα απέδωσε και το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ καταψηφίζει λέγοντας πως είναι προϋπόθεση για τα ιδιωτικά ΑΕΙ η αναθεώρηση του άρθρου 16, κάτι που προεκλογικά έλεγε και η κυβέρνηση, αλλά άλλαξε στη συνέχεια στάση.

Αντίθετα, είπε το ΠΑΣΟΚ που κατηγορείται για αλλαγή στάσης είναι σταθερό. Είναι υπέρ των μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης του άρθρου 16.

Παράλληλα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εξαπέλυσε επίθεση και στον Τύπο επισημαίνοντας πως αποτελεί βραχίονα της κυβέρνησης εξυπηρετώντας συμφέροντα. Κλείνοντας έκανε σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τις διατάξεις που βρίσκονται στην θετική κατεύθυνση και αφορούν το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Απάντηση Μητσοτάκη σε Φάμελλο και Ανδρουλάκη

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε τον λόγο μετά τις ομιλίες του Σωκράτη Φάμελλου και του Νίκου Ανδρουλάκη για να τη δευτερολογία του και ήταν σχεδόν απαξιωτικός για τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς.

Απευθυνόμενος στον Νίκο Ανδρουλάκη ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Δεν μπορούμε να σας παρακολουθήσουμε με τις οβιδιακές σας μεταμορφώσεις και τις πιρουέτες σας. Αυτό που προτείνετε δεν είναι σκανδιναβικό μοντέλο, είναι σκανδιναβικό σταυρόλεξο».

Επίσης, πρόσθεσε: «Με το υψώνετε τον τόνο της φωνής σας και να είστε τόσο θυμωμένος, περνάτε το μήνυμα ότι τα επιχειρήματά σας δεν είναι τόσο στέρεα».

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος διότι το Σύνταγμα είναι ένα ζωντανό κείμενο που προσαρμόζεται και στα κείμενα της ευρωπαίκής νομοθεσίας, και γιαυτό δεν μιλάμε για σύσταση πανεπιστημίου, μιλάμε μόνο για εγκατάσταση στην Ελλάδα παραρτημάτων πανεπιστημίων που υπάρχουν στο εξωτερικο».

Πρόσθεσε ότι πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε στην αλλαγή του άρθρου 16 και συμπλήρωσε: «Δεσμευέστε ότι θα αναθεωρήσετε το άρθρο 16; Μην έρθετε πάλι να μας πείτε δε μου αρέσει η διατύπωση, κάτι μου ξινίζει...»

Απευθυνόμενος ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλη Φάμελλο, ανέφερε: «Έχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία, και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή δεν μοιράζει μερίσματα, αλλά δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα, τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες. Αυτό είναι το μοντέλο των μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Ο κ. Κασσελάκης λοιπόν που σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε "όχι" να μη γίνει αυτό; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης!».

Στην πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως το υπουργείο Παιδείας κινείται σε δύο πόλους. Αυτόν της ενίσχυσης των δημόσιων πανεπιστημίων και αυτόν της σύστασης των μη κρατικών πανεπιστημίων.

Σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία «ανάγκη των καιρών».

Στόχος είπε είναι «να πάψουν οι νέοι να αναζητούν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο εξωτερικό σπαταλώντας πόρους. Θα μπορούν να το κάνουν εδώ. Ενώ παράλληλα η άντληση πόρων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της εγχώριας εκπαίδευσης. Χαρακτήρισε την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων ως μια μεγάλη καινοτομία που είναι ανάγκη των καιρών. Όπως είπε συγκεκριμένα «προφανής στόχος να πάψουν οι νέοι να αναζητούν ακαδημαϊκή εκπαίδευση στο εξωτερικό σπαταλώντας πόρους. Θα μπορούν να το κάνουν εδώ. Ενώ παράλληλα η άντληση πόρων θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της εγχώριας εκπαίδευσης».

#Ανδρουλάκης #Βουλή #Πασοκ #ΜΗ_ΚΡΑΤΙΚΑ_ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
diaxifismoi-mitsotaki-androulaki-famellou-gia-ta-mi-kratika-aei.htm
Τυχαία Θέματα