Διάβημα στο τουρκικό ΥΠΕΞ για την παρενόχληση του ελικοπτέρου ΥΠΕΘΑ

21:35 4/5/2020 - Πηγή: Reporter

Σε αυστηρό διάστημα προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα, έπειτα από τη νέα ακραία τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο.

Η Αθήνα εξέφρασε, σύμφωνα με πληροφορίες, την έντονη διαμαρτυρία της για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο αλλά και τον αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων από τουρκικά μαχητικά, αλλά και το

μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από ελληνικά νησιά.

Την Κυριακή είχε προηγηθεί και η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ στην οποία τονίζονταν ότι «Πρόκειται για ακόμη μια απαράδεκτη τουρκική ενέργεια. Μια ενέργεια που επιβεβαιώνει για μια εισέτι φορά τον αρνητικό ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην περιοχή, επιμένοντας σε αναχρονιστικές αντιλήψεις των διεθνών σχέσεων καθώς και σε μια αδιέξοδη παραβατικότητα. Την καλούμε να εισέλθει στον 21ο αιώνα. Nα ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και των λοιπών χωρών της περιοχής και να εργαστεί εποικοδομητικά στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, σεβόμενη και όχι παραβιάζοντας συστηματικά το διεθνές δίκαιο».

Τι απαντά η Άγκυρα

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρνείται ότι το ελληνικό ελικόπτερο παρενοχλήθηκε κάνοντας λόγο για πτήσει ρουτίνας.

«Τα μαχητικά μας εκτέλεσαν πτήση ρουτίνας στο Αιγαίο και δεν τίθεται παρενόχληση ελικοπτέρου που μετέφερε τον κ. υπουργό Άμυνας. Δεν υπάρχει όφελος σε αυτήν τη χώρα, η δραματοποίηση των πτήσεων ρουτίνας. Αντιθέτως τα θέματα αυτά μπορούν να τεθούν στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ξεκίνησαν μεταξύ των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι.

Οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη συνεχίστηκαν και σήμερα με δύο ζεύγη τουρκικών αεροσκαφών να πετούν πάνω από τις Οινούσσες και νότια της Χίου.

ελληνοτουρκικές σχέσειςΥΠΕΞδιάβημαΝίκος ΠαναγιωτόπουλοςΥΠΕΘΑΓΕΕΘΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα