Διασύνδεση ταμειακών-POS: Συνεχίζονται τα... ευτράπελα- Ζητούν νέα παράταση οι επιχειρήσεις

Η διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές εξακολουθεί να «ταλαιπωρεί» τις επιχειρήσεις και είναι πλέον σαφές πως η παράταση που δόθηκε έως τις 31 Μαρτίου δεν είναι αρκετή για να λειτουργήσει ομαλά η αγορά.

Η παράταση θυμίζουμε δόθηκε επειδή δεν ήταν αρκετοί οι τεχνικοί που εκτελούν τη διασύνδεση και ήταν αδύνατο να την ολοκληρώσουν έγκαιρα όλες οι επιχειρήσεις.

Από αυτή την άποψη η κατάσταση βελτιώθηκε και τα ραντεβού έγιναν, ωστόσο, υπάρχουν ακόμα τεχνικά προβλήματα που καθιστούν αδύνατη τη διασύνδεση.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις εστίασης (κυρίως καφέ-μπαρ)

και όχι μόνο που δεν μπορούν να λειτουργήσουν, αν και η διασύνδεση έχει γίνει.

Αμέσως μετά τη διασύνδεση κάθε συναλλαγή στην ταμειακή μηχανή είναι υποχρεωτικά συνδεδεμένη με το POS. Έτσι, αν ο πελάτης επιλέξει να πληρώσει με κάρτα, τότε με ένα κλικ στην ταμειακή ενεργοποιείται το POS. Το πρόβλημα είναι, όμως, ότι σε πολλές επιχειρήσεις το λογισμικό δεν δουλεύει.

Ο επιχειρηματίας πατάει το κουμπί στην ταμειακή ώστε να γίνει η πληρωμή με κάρτα, αλλά η εντολή δεν μεταφέρεται από την ταμειακή στο τερματικό του pos. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να ζητήσουν από τους πελάτες να πληρώσουν με μετρητά, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα. Σε πολλές περιπτώσεις οι πελάτες δεν έχουν επάνω τους χρήματα. Έτσι, είτε ακυρώνουν την αγορά, είτε παίρνουν «βερεσέ» το προϊόν και κάποια στιγμή επιστρέφουν για να πληρώσουν.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν οι επιχειρηματίες ζητούν από την κυβέρνηση νέα παράταση τριών μηνών μέχρι τον Ιούνιο. Και δεν είναι τυχαία αυτή η ημερομηνία.

Στο τέλος Ιουνίου θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα να προμηθευτούν ταμειακές μηχανες απόλυτα συμβατές με το λογισμικό για τη διασύνδεση με τα POS.

Τέτοιες μηχανές υπάρχουν ήδη στην ελληνική αγορά (κυρίως σε εστιατόρια), αλλά σε αυτή τη φάση δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλων των επιχειρήσεων. Ωστόσο, μέχρι το καλοκαίρι εκτιμάται ότι θα έχουν όλοι οι επιχειρηματίες πρόσβαση σε αυτές.

Τότε λοιπόν το πρόβλημα θα λυθεί άμεσα και η διασύνδεση θα γίνει χωρίς άλλα ευτράπελα.

Αυτό δήλωσε και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, κ. Ιωάννης Μασούτης, μετά από συνάντηση που είχε με τον Χάρη Θεοχάρη: «Ζητάμε από την πολιτεία να κατανοήσει τα τεχνικά προβλήματα στην εγκατάσταση POS, τα οποία δεν οφείλονται στις επιχειρήσεις και να δώσει τρίμηνη περίοδο παράτασης με ταυτόχρονη απαλλαγή των επιχειρήσεων από τα πρόστιμα και μείωση τραπεζικών χρεώσεων που πλήττουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού επιχειρείν».

Η παράταση για 1 μήνα, δηλαδή μέχρι την 31η Μαρτίου 2024, για την ολοκλήρωση της διαδικασίας διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, δεν επαρκεί και πρέπει να επεκταθεί τουλάχιστον για ένα τρίμηνο, δηλαδή μέχρι τις 30 Ιουνίου 2024.

Στα παραπάνω η κυβέρνηση δια στόματος Θεοχάρη απαντά πως δε θα δοθεί επιπλέον παράταση για τα pos αλλά προσθέτει πως οι επιχειρήσεις μπορούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενεργοποίησης αυτόματης παράτασης.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

#POS #ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ #διασύνδεση #ταμειακές_μηχανές
Keywords
Αναζητήσεις
diasyndesi-tameiakon-pos-synechizontai-ta-eftrapela--zitoun-nea-paratasi-oi-epicheiriseis.htm
Τυχαία Θέματα