Διάσπαση ή «πραξικόπημα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαγραφές, αποχωρήσεις, ανακοινώσεις, αποκαλυπτικά δημοσιεύματα, αναρτήσεις στα social, διαρροές από πηγές. Απ’ όλα έχει ο μπαχτσές του ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία 24ωρα και φυσικά δεν χρειάζεται υψηλή πολιτική ανάλυση. Παρακολουθούμε απλώς τα… προκαταρκτικά στάδια της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ. Ή μήπως υπάρχει κι άλλο σενάριο;

Η αλήθεια είναι πως στο διάστημα της απουσίας του Στέφανου Κασσελάκη στις ΗΠΑ

έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις.

Άλλωστε, έληξε η εκεχειρία που είχε συμφωνηθεί εντός του κόμματος μέχρι την ολοκλήρωση των αυτοδιοικητικών εκλογών και τα στόματα άνοιξαν.

Οι διαφωνίες είχαν βέβαια εκφραστεί από καιρό και ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυτός που ουσιαστικά με τις κινήσεις του προκάλεσε τις εξελίξεις.

Θυμίζουμε πως ταυτόχρονα με την ανακοίνωση των τομεαρχών από την οποία απουσίαζαν ηχηρά ονόματα, ο κ. Κασσελάκης έστειλε και μήνυμα στους διαφωνούντες πως αν δεν είναι «προσεκτικοί» στις εκφράσεις τους, θα μείνουν εκτός ψηφοδελτίων.

Όπως είναι φυσικό, η αναφορά αυτή προκάλεσε αντιδράσεις, καθώς θεωρήθηκε πως ο νέος πρόεδρος δεν σέβεται το καταστατικό του κόμματος και παρακάμπτει τα Όργανα.

Στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας που ακολούθησε η «Ομπρέλα» Τσακαλώτου, Φίλη και λοιπών δυνάμεων, εξέφρασε ανοιχτά τις διαφωνίες της, τόσο για τις πρακτικές του νέου προέδρου, όσο και για τις πολιτικές θέσεις που εκφράζει, κυρίως με αφορμή την ομιλία του στο συνέδριο του ΣΕΒ.

Ο κ. Κασσελάκης κατάφερε, πάντως, να περάσει την πρότασή του για συνέδριο στο τέλος Φεβρουαρίου και έκτοτε ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των εξελίξεων, με τον πρόεδρο να ρίχνει νέα βόμβα.

Η απόφαση για διαγραφή του Στέφανου Τζουμάκα δεν άρεσε καθόλου σε πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που και πάλι θεώρησαν πως αυτές οι αυταρχικές μέθοδοι δεν ταιριάζουν σε ένα κόμμα της Αριστεράς.

Έτσι ξεκίνησε ένας νέος μεγάλος γύρος αντιπαράθεσης, ο οποίος μέρα με τη μέρα παίρνει και μεγαλύτερες διαστάσεις. Μεσολάβησαν, άλλωστε και οι αποκαλύψεις της ΕΦΣΥΝ το Σαββατοκύριακο, για τα κείμενα Κασσελάκη με τις δεξιές απόψεις, έστω κι αν αυτά γράφτηκαν προ 10ετίας ή 15ετίας.

Ο Κασσελάκης σήκωσε το γάντι, αλλά το πρωί της Δευτέρας (23/10) είδε την πρώτη απώλεια στην ευρωομάδα του, με τον Στέλιο Κούλογλου να αποχωρεί με αιχμές για τον πρόεδρο. Την ίδια ώρα ο Δημήτρης Παπαδημούλης μένει μέχρι να φύγει.

Και φυσικά κορυφαία στελέχη «σφάζονται» με δηλώσεις και αναρτήσεις. Ο Βίτσας βλέπει διάσπαση, ο Τεμπονέρας προσπαθεί να βρει ισορροπίες και ο Φίλης θέτει θέμα ηγεσίας με τον Πολάκη να του δείχνει την έξοδο.

Από τα παραπάνω ξεχωρίζει σίγουρα η αναφορά Φίλη για «ανατροπή» του αποτελέσματος στις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, που έφερε τον Στέφανο Κασσελάκη στην ηγεσία του κόμματος.

Είναι δεδομένο πως οι «παλιοί» ΣΥΡΙΖΑίοι και οι διαφωνούντες δεν θα παραδώσουν το κόμμα αμαχητί. Η διάσπαση είναι ασφαλώς το πιο πιθανό σενάριο, με τους διαφωνούντες να αποχωρούν (για νέες περιπέτειες σε νέο κόμμα) και τον Κασσελάκη να μένει με Αυγέρη, Παππά και ναύαρχο Αποστολάκη. Υπάρχει, όμως και το ενδεχόμενο «πραξικοπήματος».

Από τη στιγμή που ένα κορυφαίο στέλεχος, όπως ο Φίλης το δήλωσε, τότε δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε ως ενδεχόμενο. Άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ πράγματι έχει εσωκομματικές διαδικασίες που προϋποθέτουν πλειοψηφίες.

Αν για παράδειγμα ο Κασσελάκης θέλει να αλλάξει ορισμένες κομβικές πολιτικές θέσεις του κόμματος και δεν τα καταφέρει, τότε πώς θα μείνει πρόεδρος σε ένα κόμμα με το οποίο διαφωνεί;

Το κρίσιμο ζήτημα είναι λοιπόν ποιος θα επικρατήσει στο συνέδριο και ποιος θα ελέγξει τα Όργανα. Αν επικρατήσει ο Κασσελάκης, τότε θα πάμε σε διάσπαση με Τσακαλώτο, Φίλη και λοιπούς να μαζεύουν τα μπογαλάκια τους. Αν, όμως, οι διαφωνούντες διατηρήσουν την πλειοψηφία στα Όργανα λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικής, τότε ο Κασσελάκης θα είναι πρόεδρος σε ένα κόμμα που δεν θα του ανήκει. Και τότε μπορεί να… φαγωθεί εκ των έσω.

ΣΥΡΙΖΑαπόψειςΣχόλιακόμμαδιαμάχηΚΑΣΣΕΛΑΚΗΣΦιληςΚούλογλουΠολάκης
Keywords
Αναζητήσεις
diaspasi-i-praxikopima-ston-syriza.htm
Τυχαία Θέματα
Διάσπαση, ΣΥΡΙΖΑ,diaspasi, syriza