Διαμαντοπούλου για υποκλοπές: Η δικαιοσύνη πρέπει να κινηθεί γρήγορα

Για τη στάση της Τουρκίας προς την Ελλάδα, το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αλλά και το ζήτημα των παρακολουθήσεων, μίλησε σήμερα (18/11) η Άννα Διαμαντοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους, πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη και πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν.

Ειδικότερα, σε συνέντευξή

της στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, η κ. Διαμαντοπούλου μιλώντας για το διπλωματικό επεισόδιο με την Έλληνα ΥΠΕΞ, υπογράμμισε ότι «νομίζω ότι ο υπουργός δεν είχε άλλη επιλογή και σωστά αντέδρασε. Είναι πολύ ουσιαστικό να μην νομιμοποιούμε με κανέναν τρόπο το τουρκολιβυκό μνημόνιο».

Παράλληλα, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι η επαφή μας με τη Λιβύη έχει και σχέση με την Τουρκία, η οποία «γενικώς επιχαίρει όταν υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα».

«Προφανώς υπάρχει η εκτίμηση, γιατί νομίζω πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στα λόγια μας, ότι η κυβέρνηση αυτή και η υπουργός Εξωτερικών– η κυβέρνηση όπως έχει διαμορφωθεί, η οποία έχει ουσιαστικά μόνον ένα στόχο, να οδηγήσει σε εκλογές στη Λιβύη, δεν μπορεί να κάνει άλλου είδους δράσεις- φαίνεται ότι είναι στα χέρια της τουρκικής πολιτικής, δηλαδή ότι συναποφασίζουν με την Τουρκία. Γι’ αυτό και χθες πιθανότατα υπήρχε τουρκικός δάκτυλος πίσω» συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Τι δήλωσε για την Τουρκία

Αναφορικά με την Τουρκία, η κ. Διαμαντοπούλου, τόνισε:

«Δεν πρέπει να υποτιμούμε αυτά που γίνονται τα τελευταία χρόνια. Εμείς στην Ελλάδα, λογικό είναι να ασχολούμαστε με τις δηλώσεις που κάνουν ο Τσαβούσογλου και ο Ερντογάν για την Τουρκία. Αν δει κανείς το σύνολο στην Τουρκία, έχουν πολύ μικρότερη διάσταση, γιατί το αφήγημα είναι πάρα πολύ μεγάλο. Δηλαδή αυτή η ένωση τουρκικών κρατών, στην οποία βάζει το Αζερμπαϊτζάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, που είναι ιρανικής προέλευσης, το Κιργιστάν, στην οποία έβαλε ως παρατηρητή το κομμάτι των κατεχομένων έχει τρεις διαστάσεις τις οποίες δουλεύουν συστηματικά. Η μία είναι ο ενιαίος οικονομικός χώρος, δηλαδή θέλει να κάνει το μοντέλο της Ε.Ε. από την περιοχή του Καύκασου και πέρα, δηλαδή από τη Μεσόγειο που είναι η Τουρκία μέχρι τη Μογγολία. Το δεύτερο είναι η κοινή ασφάλεια και το τρίτο, έχουν ξεκινήσει, ο περίφημος χορός του Τουράν για να κάνουν κοινό αλφάβητο και δουλεύουν αυτή τη στιγμή κοινές επιτροπές για κοινό αλφάβητο. Δηλαδή είναι πολύ μεγαλύτερο το σχέδιο».

«Η Ελλάδα, καταλαβαίνουμε ότι πρέπει να έχει πάρα πολύ σοβαρές συμμαχίες, γιατί απέναντί της έχει κάτι το οποίο πληθυσμιακά είναι πολύ μεγάλο. Έχει έναν χώρο που δεν είναι τυχαίο ότι και το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση ανέχονται πάρα πολλά από την Τουρκία. Γιατί η σημερινή Τουρκία δεν είναι ένας σοβαρός σύμμαχος του ΝΑΤΟ και έχουν αρχίσει και υπάρχουν δημόσια άρθρα από εφημερίδες που μέχρι τώρα ήταν αρκετά κοντά στην Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης», τόνισε η ίδια και συνέχισε:

« Η Τουρκία λοιπόν αυτή τη στιγμή μπαίνει στο στόχαστρο και των Ευρωπαίων, γιατί δεν είναι ένας σύμμαχος που μπορείς να υπολογίζεις. Είναι άλλες οι σχέσεις της με τη Ρωσία από ό,τι η Ευρωπαϊκή Ένωση, άλλες οι σχέσεις της με την Κίνα. Δηλαδή είναι μια χώρα, η οποία θέλει από μόνη της αυτή τη στιγμή, κατά την άποψή μου, χωρίς να έχει τις δυνατότητες, ιδιαίτερα τις οικονομικές, να παίξει το ρόλο όχι πια μιας περιφερειακής δύναμης, αλλά μιας κορυφαίας δύναμης στον πλανήτη» προσέθεσε η κ. Διαμαντοπούλου.

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Τουρκία, είναι πολύ σημαντικό και για τη Δύση, αλλά και για την ισορροπία του κόσμου να παραμείνει στον δυτικό χώρο, «γιατί εκεί προφυλάσσεται η δημοκρατία, προφυλάσσεται η ανεξιθρησκία, προφυλάσσεται η έξαρση ενός ακραίου φανατισμού και θρησκευτικού και εθνικισμού και αυτό το ξέρουν όλοι οι μεγάλοι παίκτες αυτή τη στιγμή».

Για τις παρακολουθήσεις

Το θέμα της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη από τη στιγμή που προέκυψε και έγινε παραδεκτό από την κυβέρνηση ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε έναν ευρωβουλευτή και υποψήφιο αρχηγό κόμματος είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου.

Παράλληλα, τόνισε πως στην πορεία αυτό το θέμα δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε και δεν δόθηκαν οι απαντήσεις που χρειάζονται.

«Δηλαδή δεν μπορώ να φανταστώ πως ένας αρχηγός μπορεί να φτάσει στις εκλογές με την υποψία ότι παρακολουθείτο για λόγους εθνικής ασφάλειας. Άρα εδώ υπάρχει μια πολύ σοβαρή εκκρεμότητα θεσμική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τη δημοσιευμένη λίστα

Όσο αφορά στη λίστα που δημοσιεύτηκε, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε πως είναι ένα ζήτημα που αυτή τη στιγμή στον αέρα, επομένως αυτό που πρέπει να γίνει, είναι να κινηθεί πολύ γρήγορα η Δικαιοσύνη, «για να είμαστε θεσμικά εντάξει, για να μην υπονομεύουμε τη δημοκρατία, για να μην ξαναμπούμε σε ένα τοξικό και δηλητηριασμένο κλίμα που είναι εναντίον της χώρας αυτή τη στιγμή».

«Γιατί αν δεν υπάρχουν αποδείξεις για όλα αυτά, δεν μπορεί κανείς να βγαίνει με λίστες, χαρτάκια στον αέρα και να κατηγορεί ποιον, τον πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος ας μην ξεχνάμε ότι όποιος κι αν είναι ο πρωθυπουργός, εκπροσωπεί τη χώρα, διαπραγματεύεται, πρέπει να έχει ένα κύρος και πρέπει να είναι στο ύψος των περιστάσεων, σε μια εποχή που έχει διεθνείς απαιτήσεις. Νομίζω λοιπόν ότι αυτό το θέμα δεν πρέπει να αποτελέσει θέμα κομματικής σύγκρουσης στα όρια του πολέμου, όπως είναι αυτή τη στιγμή και με χυδαίο τρόπο πολλές φορές, εάν δεν υπάρξουν στοιχεία τα οποία μπορεί να δώσει πλέον μόνο η δικαιοσύνη» είπε καταλήγοντας η κ. Διαμαντοπούλου.

ΔιαμαντοπούλουΤΟΥΡΚΙΑΕΛΛΑΔΑτουρκολιβυκό μνημόνιοπαρακολουθήσειςΔικαιοσύνη
Keywords
Τυχαία Θέματα