Δέκα μαχητές του PKK σκοτώθηκαν από επιθέσεις της Τουρκίας

Δέκα μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σκοτώθηκαν στο βόρειο Ιράκ, έπειτα από αεροπορικές επιδρομές της Τουρκίας.

Η Τουρκία έχει εντείνει τις διασυνοριακές αεροπορικές επιδρομές της εναντίον κουρδικών στόχων στη βορειοανατολική Συρία και το βόρειο Ιράκ σε αντίποινα για μια βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα την 1η Οκτωβρίου, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Την ευθύνη για την επίθεση αυτή ανέλαβε ένα παρακλάδι του PKK, το οποίο διεξάγει επί δεκαετίες εξέγερση

κατά της Τουρκίας και θεωρείται "τρομοκρατική" ομάδα από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

"Εννέα μαχητές του PKK σκοτώθηκαν σε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών που εξαπέλυσαν τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη και μη επανδρωμένα αεροσκάφη" στην επαρχία Αρμπίλ στην αυτόνομη περιοχή του Κουρδιστάν στο Ιράκ, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κουρδική υπηρεσία καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Ένα δέκατο μέλος του PKK σκοτώθηκε και άλλα τρία τραυματίστηκαν σε "βομβαρδισμούς διαφόρων τοποθεσιών" που ανήκαν στην οργάνωση στην επαρχία Ντοχούκ, πρόσθεσε.

Η Τουρκία πραγματοποιεί τακτικά αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ και έχει δεκάδες παρατηρητήρια στο ιρακινό έδαφος, αλλά έχει εντείνει τις επιθέσεις με drone τις τελευταίες εβδομάδες.

Το PKK, το οποίο έχει βάσεις γύρω από το βόρειο Ιράκ, έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική ομάδα από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ομάδα ξεκίνησε ανταρτοπόλεμο στη νοτιοανατολική Τουρκία το 1984 κατά τον οποίο έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι.

H ανακοίνωση της Άγκυρας

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας επιβεβαίωσε την Πέμπτη τη διεξαγωγή αεροπορικών επιδρομών σε στόχους σε πέντε περιοχές του βόρειου Ιράκ, λέγοντας ότι "πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν".
"Συνολικά 19 στόχοι, συμπεριλαμβανομένων σπηλαίων, καταφυγίων και αποθηκών που χρησιμοποιούνταν από τρομοκράτες... καταστράφηκαν με επιτυχία και πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν", ανέφερε για τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη.

Ο τουρκικός στρατός σπάνια σχολιάζει τις επιχειρήσεις του στο Ιράκ, αλλά συχνά πραγματοποιεί χερσαίες και αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του PKK και των θέσεών του στο βόρειο Ιράκ.

Τα τελευταία 25 χρόνια, η Τουρκία έχει εγκαταστήσει δεκάδες στρατιωτικές βάσεις στο ιρακινό Κουρδιστάν για να πολεμήσει κατά του PKK, το οποίο έχει επίσης φυλάκια εκεί.

ΤΟΥΡΚΙΑPKK
Keywords
Τυχαία Θέματα