ΔΕΔΔΗΕ: Στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός για τους έξυπνους μετρητές

Την Καθαρά Δευτέρα 7 Μαρτίου του 2022 είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή προσφορών, όσον αφορά την προεπιλογή, στον διαγωνισμό του ΔΕΔΔΗΕ για τους Έξυπνους Μετρητές. Ο στόχος είναι να προεπιλεγούν 6 υποψήφιοι και ο κατώτατος αριθμός για να συνεχιστεί η διαδικασία θα είναι 4 υποψήφιοι.

Στόχος της

ΔΕΗ είναι να εξασφαλίσει την δραστική μείωση των ρευματοκλοπών και του κόστους λειτουργίας και συντήρησης του δικτύου και θα συμβάλλει στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του διαγωνισμού, αφού οι προεπιλεγέντες λάβουν το αναλυτικό τεύχος της διαδικασίας προς διαπραγμάτευση και έχοντας υπογράψει συμφωνία εμπιστευτικότητας, θα ακολουθήσει η πρόσκληση υποβολής προσφορών για την δεύτερη φάση. Αυτή θα περιλαμβάνει διαπραγμάτευση με δημοσίευση της διαγωνιστικής διαδικασίας που θα αφορά τον μηχανολογικό εξοπλισμό πεδίου, τα AMI Sysytem και MDM System.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή το κόστος για κάθε νέο μετρητή που θα τοποθετείται ανέρχεται στα 150 ευρώ. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ξεπερνάει τα 800 εκατ. ευρώ , ενώ θα υλοποιηθεί κλιμακωτά σε βάθος 8 ετών , με ορίζοντα περάτωσης το 2030. Όταν πλέον ολοκληρωθεί το εγχείρημα θα έχουν “κουμπώσει” περίπου 7,3 νέα “ευφυή” συστήματα μέτρησης, τα οποία θα αποτελέσουν οδηγό για τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή ολόκληρου του συστήματος.

Πιο συγκεκριμένα , βάσει σχεδίου προβλέπεται κάθε χρονιά να τοποθετείται καθορισμένος αριθμός μετρητών.

Ακολουθούν αναλυτικά το έτος και οι τοποθετήσεις που προβλέπονται:

2022 – 300.000 μετρητές.

2023 – 500.000 μετρητές.

2024 – 800.000 μετρητές.

2025 – 1 εκατ. μετρητές.

2026 – 1 εκατ. μετρητές.

2027 – 800.000 μετρητές.

2028 – 1 εκατ. μετρητές.

2029 – 1 εκατ. μετρητές.

2030 – 900.000 μετρητές.

Να αναφέρουμε πως το συγκεκριμένο έργο “γράφεται” από το 2014. Ωστόσο για πολλούς λόγους συνάντησε εμπόδια σε διάφορες φάσεις με αποτέλεσμα να καθυστερήσει. Παρόλα αυτά όμως η σημερινή διοίκηση του διαχειριστή είναι αποφασισμένη να θέσει το πλάνο σε ράγες υλοποίησης ούτως ώστε να δουν τα οφέλη του τόσο οι καταναλωτές όσο και οι εταιρείες παροχής ενέργειας.

Τα Οφέλη

Με την ευρεία χρήση τον έξυπνων μετρητών τα κέρδη αναμένεται να είναι πολλαπλά, τόσο για τις εταιρείες παροχής όσο και για τους καταναλωτές.

Ορισμένα από τα οφέλη είναι:

-Η εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης ενέργειας.

-Η εξοικονόμηση ενέργειας από την πλευρά των καταναλωτών,-Ο καταναλωτής θα έχει άμεση εικόνα του ποσού που θα πληρώσει, χωρίς να περιμένει το λογαριασμό.

-Οι προηγμένες υπηρεσίες τιμολόγησης με την εφαρμογή πολυζωνικών τιμολογίων από την πλευρά των προμηθευτών.

-Οι προοπτικές μείωσης του κόστους παραγωγής για τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας .

-Οι προσαρμογή των λειτουργιών του δικτύου στα νέα δεδομένα ενίσχυσης της αποκεντρωμένης και διαλείπουσας παραγωγής ενέργειας.

-Ενημέρωση του καταναλωτή ανά πάσα ώρα και στιγμή για το πόσες κιλοβατώρες έχει καταναλώσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον σημαντικά αναμένεται να είναι και τα οφέλη για τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής μεταξύ των οποίων είναι η βελτίωση ελέγχου και εποπτείας του δικτύου. Ακόμα εκτιμάται πως θα επιτευχθεί αξιοσημείωτη μείωση του κόστους λόγω αυτοματοποίησης των διαδικασιών καταμέτρησης κατανάλωσης και αλλαγής προμηθευτή.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

διαγωνισμόςΔΕΔΔΗΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα