Χριστούγεννα με μάσκες και έξτρα μέτρα- Αναλυτικά η νέα καθημερινότητα

Σε ισχύ βρίσκονται από τα ξημερώματα της παραμονής των Χριστουγέννων τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό, ενώ αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πολύ πιθανό να προστεθούν κι άλλα, καθώς εντείνονται η ανησυχίες για την εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον στη χώρα μας.

Σε πρώτη φάση, πάντως, αυτό που βασικά αλλάζει είναι η χρήση της μάσκας.

Με τα νέα

μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους, ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Οπως επισήμανε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κάποιος δεν θα χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Παράλληλα, ανακοινώθηκε πως στα σούπερ μάρκετ θα είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή της μάσκας KN-95, FFP2.

Εκτός των παραπάνω ανακοινώθηκε επίσης ότι:

Ακυρώνονται όλες οι δημόσιες ψυχαγωγικές εορταστικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων και των εορτών που είχαν προγραμματίσει η Δήμοι.Οι επισκέπτες που εισέρχονται στην Ελλάδα πέραν των ήδη υφιστάμενων προβλέψεων (PCR 72 ή Rapid 24 ωρών) θα υποχρεούνται με ισχυρή σύσταση να επαναλάβουν το τεστ την 2η και την 4η ημέρα από την είσοδό τους στη χώρα.Απευθύνεται επίσης ισχυρή σύσταση για self test όσο δυνατόν περισσότερο πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Ειδικά οι νεότεροι, όπως είπε ο κ. Πλεύρης, θα πρέπει να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Από Δευτέρα 3ης Ιανουαρίου 2022

Τα παραπάνω μέτρα ισχύουν μέχρι τις 2 Ιανουαρίου, καθώς από τις 3 Ιανουαρίου κι έπειτα αναμένεται να ενισχυθούν, εστιάζοντας στη διασκέδαση -η επιτροπή εξετάζει διάφορα σενάρια για το ωράριο – τις αθλητικές εκδηλώσεις και το σκέλος της τηλεργασίας.

Ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS.

Επίσης τόνισε ότι τα μέτρα δεν θα αφορούν στα σχολεία τα οποία, θα ανοίξουν κανονικά, αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά.

Σαρωτικοί έλεγχοι

Στον απόηχο των ανακοινώσεων για τα νέα μέτρα, από την Παρασκευή αρχίζουν σαρωτικοί αστυνομικοί έλεγχοι, με την κυβέρνηση να ισχυρίζεται πως δεν θα έχουν προηγούμενο. Προσεκτικά λοιπόν, με μάσκες και αποστάσεις για καλές γιορτές.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

μέτραόμικρονΑνακοινώσειςΣυστάσειςπανδημίακορονοιός
Keywords
Τυχαία Θέματα