Χρηματιστήριο: Τρίτη σερί συνεδρίαση γύρω από τα υψηλά 9ετίας

Με θετικό πρόσημο ανοίγει τη σημερινή (18/5) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, μια «ανάσα» πριν από τις εκλογές της 21ης Μαϊου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,07% στις 1.135,39 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 10,97 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE καταγράφει ανοδική πορεία κατά 0,38% στις 2.776,13 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης κινείται ακόμα υψηλότερα κατά 0,65%

στις 884,41 μονάδες.

Σε κινήσεις εύλογης κατοχύρωσης των προχθεσινών κερδών προχώρησαν χθες (17/5) οι επενδυτές στη Λεωφόρο Αθηνών. Υπενθυμίζεται ότι τα επίπεδα των 1.136,44 μονάδων στα οποία έκλεισε την Τρίτη ο Γενικός Δείκτης αποτελούν νέο υψηλό σχεδόν 9 ετών.

Ωστόσο, οι χθεσινές απώλειες ήταν ήπιες και δεν απομάκρυναν τον δείκτη από τα επίπεδα ρεκόρ.

Μια συνεδρίαση μακριά λοιπόν από την πρώτη κάλπη της Κυριακής, ο Γενικός Δείκτης εξακολουθεί να κινείται πάνω από τις 1.133 μονάδες «παίζοντας» και με την περιοχή των 1.140 μονάδων.

Το γεγονός ότι οι συνεδριάσεις των τελευταίων ημερών ξεκινούν θετικά, αλλά στο τέλος κλείνουν με μικρές απώλειες είναι λογικό, καθώς το επενδυτικό κοινό προχωρά σε επιλεκτικές κινήσεις, δεδομένου ότι το σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή απομακρύνεται όλο και περισσότερο, χωρίς βέβαια να είναι και τελείως απίθανο, σε περίπτωση συνεργασίας.

Είναι γνωστό άλλωστε ότι η χώρα μας θα πάρει και «ψήφο εμπιστοσύνης» από τους διεθνείς οίκους και θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα όταν θα υπάρξει στέρεο πολιτικό έδαφος, κάτι που πιθανά θα γίνει από τον Ιούλιο και το δεύτερο γύρο.

Έως τότε, οι επενδυτές αντλούν μεν αισιοδοξία από τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα του τριμήνου και τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία, προχωρούν δε σε κινήσεις κατοχύρωσης των κερδών τους όταν βρουν την ευκαιρία.

Αναφορικά με τα θετικά μηνύματα που προαναφέρθηκαν, η Cenergy κατέγραψε πωλήσεις τριμήνου 381 εκατ. ευρώ (27% αύξηση σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022) και η λειτουργική κερδοφορία για το α’ τρίμηνο ήταν η υψηλότερη ιστορικά με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται σε 44 εκατ. ευρώ, 95% υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι.

Ακόμα, η Παπουτσάνης ανακοίνωσε τζίρο στα 15,3 εκ. ευρώ (+2,8%) και τέλος, καταγράφηκε από την ΕΛΣΤΑΤ αύξηση 8,3% στον τζίρο των επιχειρήσεων το πρώτο τρίμηνο.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με κέρδη άνω του 1% έκλεισαν χθες (17/5) οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να αναθαρρούν μετά τις πληροφορίες ότι βρίσκονται σε καλό δρόμο οι διαπραγματεύσεις για το ανώτατο όριο χρέους των ΗΠΑ.

Για τον ίδιο λόγο τόσο οι ασιατικές αγορές, όσο και οι Ευρωαγορές κινούνται ανοδικά την Πέμπτη.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τον τραπεζικό κλάδο η ΑLPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,59%, η ΕΤΕ (+1,04%), η ΕUROBANK (+0,70%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+0,08%).

Ανοδικά κινούνται επίσης οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ (+1,67%), της ΔΕΗ (+1,08%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+1,23%), της ΜΙG (+12,13%) και του ΟΠΑΠ (+1,08%).

Στον αντίποδα πτώση σημειώνουν οι μετοχές της COCA COLA (-0,31%), του ΟΛΘ (-2,07%), της ΤΕΝΕΡΓ (-0,31%), της FRIGOGLASS (-7,41%) και της ΙΝΤΡΑΛΟΤ (-0,83%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

χρηματιστήριοΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣΜΟΝΑΔΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα