Χρηματιστήριο: Συντηρεί το θετικό πρόσημο με ώθηση από τράπεζες, διυλιστήρια

14:10 9/1/2023 - Πηγή: Reporter

Θετικό πρόσημο έχει ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο ξεκίνημα της εβδομάδας.



Συγκεκριμενά, λίγο μετά το άνοιγμα ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +0.62% και στις 957.37 μονάδες. Παράλληλα, ο τζίρος διαμορφώνεται στα 17,84 εκατομμύρια ευρώ.

Άνοδο 0.55% σημειώνει και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25) στις 2323.11 μονάδες, και ο τραπεζικός δείκτης ανεβαίνει σημαντικά κατά 1.30% και βρίσκεται στις 686.60 μονάδες.

Με θετικές προοπτικές ανοίγει λοιπόν το Χ.Α την εβδομάδα συντηρώντας

πολλές ελπίδες για την πραγματοποίηση της 6ης σερί ανοδικής συνεδρίασης, αφού από την έλευση του 2023 και μετά καταγράφονται μόνο κέρδη.

Ο Γενικός Δείκτης έχει κατακτήσει υψηλά δεκαμήνου, δηλαδή προ της έναρξης του πολέμου στην Ουκρανία και σίγουρα τα επιχειρηματικά deals σε συνδυασμό με την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού συντηρούν ένα ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις.

Από την άλλη η επερχόμενη αύξηση επιτοκίων από πλευράς Fed και ΕΚΤ, οι γενικότερες εξελίξεις στην παγκόσμιο οικονομία, αλλά και οι διπλές κάλπες που θα στηθούν μέσα στο επόμενο διάστημα ενδέχεται να αντιστρέψουν το κλίμα, άγνωστό σε ποιο χρονικό διάστημα παρ' όλα αυτά.

Η εικόνα στα διεθνή Χρηματιστήρια

Όσον αφορά τη Wall Street, στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας πέτυχε την αντιστροφή του αρνητικού κλίματος με το οποίο έκλεισε το 2022 και εισήλθε στο 2023.

Ακόμα στις ασιατικές αγορές καταγράφηκαν κέρδη λόγω του ενδεχομένου λιγότερο επιθετικής αύξησης επιτοκίων από πλευράς Fed, αλλά και λόγω του ανοίγματος των κινέζικων συνόρων, ενώ αντίστοιχη πορεία ακολουθούν και οι δείκτες στα Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μέχρι στιγμής. Η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αθηνών Σημαντική ώθηση όπως προαναφέρθηκε δίνει ο τραπεζικός δείκτης με τη μετοχή της ALPHA BANK να βρίσκεται στο +2.38%, της ΕΤΕ (+1.05%), της EUROBANK (+0.40%) και της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ (+1.93%). Ακόμα κέρδη καταγράφει η ΔΕΗ (+1.29%), η COCA COLA (+0.85%), η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+0.81%), η ΡΕΒΟΪΛ (+1.19%) και τα ΕΛΠΕ (+0.65%).

Στον αντίποδα απώλειες σημειώνουν η ΛΑΜΔΑ (-0.34%), τα JUMBO (-1.64%) και ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0.29%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

ΤΡΑΠΕΖΕΣΔΙΥΛΙΣΤΗΡΙΑΧρηματιστήριο ΑθηνώνμετοχέςΓενικός Δείκτης
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα