Χρηματιστήριο: Συνεχίζει για δεύτερη σερί μέρα άνω των 1000 μονάδων

Με θετικό πρόσημο και άνω των 1000 μονάδων κινείται ο Γενικός Δείκτης κατά το άνοιγμα της σημερινής (27/1) συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή (27/1) ο Γενικός Δείκτης σημειώνει άνοδο κατά 0.53% και διαπραγματεύεται στις 1009.98 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 14,81 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα ο δείκτης FTSE βρίσκεται στο +0.43% και στις 2438.05 μονάδες, ενώ πτώση καταγράφει ο τραπεζικός δείκτης κατά -0.15% στις 743.96 μονάδες.

Mετά το στόχο των

1000 μονάδων που επιτεύχθηκε κατά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης, κάτι που είχε να γίνει από το Δεκέμβριο του 2014, το Χρηματιστήριο Αθηνών θέλει να διατηρήσει το τετραψήφιο νούμερο ποντάροντας κατά βάση στις μετοχές των τραπεζών, της ενέργειας και των κατασκευών που δίνουν σημαντική ώθηση.

Σήμερα αργά το βράδυ αναμένεται να δημοσιευτεί η ετυμηγορία του οίκου αξιολόγησης Fitch για την Ελλάδα, που εδώ και σχεδόν τρία χρόνια βρίσκεται δύο «σκαλοπάτια» κάτω από την επενδυτική βαθμίδα (στην BB). Η κατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έχει τεθεί ως εθνικός στόχος τόσο από τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για το 2023, όσο και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που έχει τονίσει ότι με ΝΔ για άλλη μία τετραετία θεωρεί βέβαιη την επίτευξη του στόχου.

Επιπλέον στηρίγματα παρέχουν και τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών, όπως του Μυτιληναίου, που χθες ανακοίνωσε 137% αύξηση τζίρου μέσα στο 2022.

Παραμένουν οι ανησυχίες για τις ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς κεντρικών τραπεζών, αλλά και το ενδεχόμενο αστάθειας μπροστά στις εκλογές, προς το παρόν ωστόσο το τεταμένο πολιτικό κλίμα δε φαίνεται να επηρεάζει τη Λεωφόρο Αθηνών.

Η κατάσταση στις διεθνείς αγορές

Αναφορικά με τη Wall Street για άλλη μια ημέρα έκλεισε χθες με θετικό πρόσημο, καθώς η αγορά βρήκε στηρίγματα στα εταιρικά αποτελέσματα, ενώ τα νέα στοιχεία για την αμερικανική οικονομία ηρέμησαν τις ανησυχίες των επενδυτών για ύφεση. «Στο πράσινο» έκλεισαν το πρωί και οι ασιατικές αγορές, παρά τα διαφορετικά μηνύματα που στέλνουν τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Τέλος στο σημερινό άνοιγμα των ευρωαγορών οι κυριότεροι δείκτες κινούνται ελαφρά ανοδικά, ψάχνοντας στήριξη και από τα θετικά πορίσματα για την αμερικανική οικονομία.

Το ταμπλό

Όσον αφορά τις τραπεζικές μετοχές η ALPHA BANK βρίσκεται στο +1.09%, η ΕΤΕ (-0.37%), η EUROBANK (+0.94%), και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ -0,44%.

Κέρδη καταγράφουν η ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1.16%), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ (+2.52%), η ΕΥΔΑΠ (+1.02%), η ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (+2.08%) και ο ΟΠΑΠ (+0.52%).

Στον αντίποδα απώλειες έχουν οι μετοχές του ΣΑΡΑΝΤΗ (-1.33%), της ΦΡΙΓΚΟΓΚΛΑΣ (-4.76%) και των ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΩΝ (-1.59%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

χρηματιστήριο1000 ΜΟΝΑΔΕΣΓενικός Δείκτηςμετοχές
Keywords
Τυχαία Θέματα