Χρηματιστήριο: Στόχος το 3Χ3- Ήπιες πιέσεις στις τράπεζες

Με κέρδη προσπαθεί να αποχαιρετήσει το Μάρτιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τη σημερινή (31/3) συνεδρίαση να χαρακτηρίζεται από επιλεκτικές κινήσεις, ενώ πιέσεις δέχεται και ο τραπεζικός τομέας.

Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 11:30, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στο +0,65% και στις 1.052,61 μονάδες, ενώ ο τζίρος ανέρχεται στα 13,02 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίσης FTSE σημειώνει άνοδο κατά 0,53% στις 2.529,74 μονάδες και τέλος ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει οριακά κέρδη 0,05% στις 760,33

μονάδες.

Τη δεύτερη διαδοχική της άνοδο κατέγραψε χθες (30/3) η Λεωφόρος Αθηνών, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τρέχουσας εβδομάδας και πλησιάζοντας εκ νέου τις 1.050 μονάδες. Ο κλάδος της ενέργειας «έλαμψε» και παρείχε ισχυρότερη ώθηση με τις επιδόσεις του σε σύγκριση με τις τράπεζες, που παραδοσιακά δίνουν τον «παλμό» στην εγχώρια αγορά.

Από την άλλη, το Χ.Α είναι έτοιμο να αποχαιρετήσει ένα Μάρτιο που παρά τις ελάχιστες θετικές συνεδριάσεις, «βάφτηκε στο κόκκινο», μειώνοντας στο 12% τα συνολικά κέρδη από τις αρχές του 2023.

Στο βαρύ κλίμα του μήνα συνέβαλαν τόσο το δυστύχημα των Τεμπών και οι πολιτικές του επιπτώσεις με κυριότερη την μεταβολή του χρόνου των εκλογών, όσο και το ντόμινο τραπεζικών καταρρεύσεων που ξεκίνησε με την SVB και την Signature Bank από τις ΗΠΑ και επεκτάθηκε μέχρι την Ευρώπη με την Credit Suisse και την Deutsche Bank.

Καθώς μέρα με τη μέρα οι τραπεζικές ανησυχίες αμβλύνονται, το ενδιαφέρον των επενδυτών εστιάζεται στο αποτέλεσμα των εκλογών και στο αν θα υπάρξει κυβέρνηση από τον πρώτο γύρο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε επιλεκτικές κινήσεις στο ταμπλό και τον τζίρο να καταγράφει «χαμηλές πτήσεις» κάτω των 100 εκατ. ευρώ εδώ και αρκετές συνεδριάσεις.

Ωστόσο, τόσο τα σενάρια της Goldman Sachs για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στον Απρίλιο, όσο και η επιτυχημένη έξοδος του ελληνικού δημοσίου στις αγορές με την άντληση 2,5 δισ. ευρώ παρέχουν σημαντικά στηρίγματα.

Στα παραπάνω προστίθενται και τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων, όπως της Space με τον αυξημένο τζίρο και EBITDA μέσα στο 2022, αλλά και τα σημαντικά επιχειρηματικά deals, όπως η εξαγορά της ΑΚΤΩΡ από την Intrakat.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Τη δεύτερη διαδοχική της άνοδο κατέγραψε χθες (30/3) η Wall Street, οδεύοντας προς την ολοκλήρωση ενός θετικού Μαρτίου, παρά τις τραπεζικές αναταράξεις που προηγήθηκαν εντός του μήνα. Θετικός πρωταγωνιστής για ακόμη μία φορά υπήρξε ο τεχνολογικός κλάδος.

Επίσης ανοδικά κινήθηκαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας την Παρασκευή, καθώς οι τεχνολογικές μετοχές συνέχισαν την ανάκαμψή τους και ηγήθηκαν των κερδών στη Wall Street, με τις ανησυχίες για περαιτέρω τραπεζική κρίση να δείχνουν να υποχωρούν.

Πιο ήπιο το κλίμα στις ευρωαγορές, με τους κυριότερους δείκτες να καταγράφουν μικτά πρόσημα στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Παρασκευής, με το βλέμμα να στρέφεται στην αρχική μέτρηση για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη που ανακοινώνεται εντός της ημέρας.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Στον τραπεζικό κλάδο οι μετοχές της ALPHA BANK υποχωρούν κατά 0,35%, της ΕΤΕ (-0,96%), της ΕUROBANK (-1,63%), της ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,72%) και της ΔΕΗ (-1,03%).

Επίσης πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-0,50%), της ΛΑΜΔΑ (-0,71%), της ΚΑΡΕΛΙΑΣ (-0,63%) και της JUMBO (-0,31%).

Στον αντίποδα άνοδος σημειώνεται στις μετοχές της COCA COLA (+0,80%), της ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ (+1,77%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (+1,32%), του ΟΤΕ (+0,45%) και της ΣΠΕΙΣ (+3,03%).

Δείτε ΕΔΩ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣτζίροςκέρδη
Keywords
Τυχαία Θέματα