Χρηματιστήριο: Με καλές προοπτικές μπαίνει και το 2020

08:56 2/1/2020 - Πηγή: Reporter

Με τους καλύτερους δυνατούς οιωνούς μπαίνει το νέο έτος για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς το 2019 όχι μόνο έφερε νέα υψηλά πέντε ετών, αλλά αναβάθμισε συνολικά την εικόνα της αγοράς, με αύξηση τζίρου και ενδιαφέροντος, εκδόσεις ομολόγων, αυξήσεις κεφαλαίου και γενικώς ένα πολλά υποσχόμενο κλίμα.

Πλέον, έχοντας υπερβεί και το κομβικό όριο των 900 μονάδων, το ελληνικό χρηματιστήριο μπαίνει στο νέο έτος από καλύτερη βάση, τόσο από τεχνικής άποψης, όσο και από πλευράς ψυχολογίας. Η αγορά

έχει αναβαθμισμένο προφίλ, με σημαντική αύξηση της ημερήσιας αξίας συναλλαγών συγκριτικά με παλαιότερα έτη, πιο μεγάλο βάθος, ευρύτερη επιχειρηματική κινητικότητα, εκδόσεις ομολόγων αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου.

Ασχέτως αν θα υπάρξει διόρθωση το πρώτο διάστημα του Ιανουαρίου, δεδομένου ότι η αγορά είναι υπερφορτωμένη με πολλά κέρδη λόγω του εξαιρετικού φινάλε του 2019, η νέα χρονιά έχει όλες τις παρακαταθήκες να είναι μια καλή, μια θετική χρονιά για την αγορά. Καταλυτικό ρόλο σ’ αυτό βεβαίως παίζει και το γεγονός ότι το διεθνές κλίμα είναι κάτι παραπάνω από άριστο, με τις ξένες αγορές να κλείνουν το 2019, είτε σε ιστορικά υψηλά, είτε σε ρεκόρ πολλών ετών.

Βεβαίως, οι αποτιμήσεις πλέον δεν είναι στα υποτιμημένη επίπεδα που ήταν στο ξεκίνημα του 2019, άρα τα περιθώρια για ανάλογο ράλι δεν είναι μεγάλα, εντούτοις το ευρύτερο momentum της ελληνικής οικονομίας που επιστρέφει μετά το 10ετή πτωτικό κύκλο, αναμένεται να επηρεάσει θετικά και το χρηματιστήριο.

Έτσι λοιπόν, όπως οι περισσότεροι αναλυτές συμφωνούν, το 2020 ξεκινά με καλές προοπτικές, δεδομένου ότι αναμένεται να ωριμάσουν οι οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης, να εξελιχθούν και να «κλειδώσουν» επιχειρηματικές συμφωνίες, να ξεκινήσει το Ελληνικό και να βελτιωθεί περαιτέρω το οικονομικό κλίμα.

Σε κάθε περίπτωση, και το 2020 έχει όλες τις παρακαταθήκες να είναι ένα επίσης θετικό για την αγορά έτος, πάντα σε «αρμονία» με το ευρύτερο διεθνές κλίμα που νομοτελειακά θα επηρεάσει και την ελληνική, μικρή, περιφερειακή, αναδυόμενη αγορά.

Ζητούμενο φυσικά για τις πρώτες συνεδριάσεις του 2020 είναι το Χ.Α. να υποστηρίξει τα κεκτημένα των τελευταίων ημερών, με το Γενικό Δείκτη να καλείται να επιβεβαιώσει τη ζώνη των 900- 910 μονάδων, ενώ ο FTSE 25 πρέπει να κρατήσει την ευρύτερη ζώνη των 2.250 – 2.270 μονάδων, ώστε σταδιακά να αλλάξει επίπεδο.

Χρηματιστήριο ΑθηνώντζίροςσυναλλαγέςμετοχέςΑγορά
Keywords
Τυχαία Θέματα