Χατζηδάκης: Τέλος στο «τρενάρισμα» των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων
«Tο Δημόσιο θα λέει είτε ναι, είτε όχι στην έκδοση μιας άδειας με βάση την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Δεν θα μπορεί όμως στο εξής να τρενάρει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις, περιμένοντας ανάπτυξη στην χώρα από τον αέρα τον κοπανιστό».
Αυτό επισημαίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή το νομοσχέδιο για τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις
Ο κ. Χατζηδάκης τονίζει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας τόσο με το περιβαλλοντικό όσο και με το χωροταξικό νομοσχέδιο που ακολουθεί θα βάλει γερά θεμέλια για να γίνει η Ελλάδα σημείο αναφοράς στην προσέλκυση επενδύσεων που τις χρειάζεται η χώρα περισσότερο παρά ποτέ. Απαντώντας σε επικρίσεις για τη χρονική στιγμή κατάθεσης του νομοσχεδίου, υπενθυμίζει ότι ο διάλογος για αυτό «ξεκίνησε ουσιαστικά τον περασμένο Οκτώβριο, τόσο με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις (με τις οποίες έχουμε καθιερώσει τακτικές συναντήσεις κάθε δίμηνο για πρώτη φορά στα χρονικά του υπουργείου), όσο και με φορείς, των οποίων πολλές από τις παρατηρήσεις ελήφθησαν σοβαρά υπόψη».
Ο υπουργός σημειώνει εξάλλου ότι η Ευρώπη μένει προσηλωμένη στην πράσινη ατζέντα, ενώ για τη χώρα μας και τη ΔΕΗ τονίζει πως «η πτώση της λιγνιτικής παραγωγής κατά 30% και οι ζημίες 375 εκατ. ευρώ που "έγραψε" η ΔΕΗ από τις λιγνιτικές της μονάδες το 2019 (που ήρθαν να προστεθούν στις ζημίες 335 εκατ. ευρώ του 2018) υπενθυμίζουν και τους οικονομικούς λόγους για τους οποίους επιβάλλεται να προχωρήσει γρήγορα η απολιγνιτοποίηση».
«Ή θα έχουμε ένα σοβαρό κράτος ή δεν θα έχουμε. Δεν είναι δυνατόν η Δημόσια Διοίκηση να αδιαφορεί για την επενδυτική διαδικασία στη χώρα, τη μόνη διαδικασία που μπορεί να δημιουργήσει δουλειές και ανάπτυξη στον τόπο. Αν είναι αντίθετη η Διοίκηση σε μια αδειοδότηση ας το πει. Θέτουμε επομένως κατά αυτό τον τρόπο τις συγκεκριμένες προθεσμίες έτσι ώστε η παρέλευση των οποίων να μην παρεμποδίζει τη διαδικασία. Αλλά σε καμιά περίπτωση προφανώς αυτό δεν σημαίνει ότι θα δίνεται άδεια χωρίς κάποια συγκεκριμένη διαδικασία.
Τελικός ελεγκτής σε αυτές τις περιπτώσεις θα είναι το Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι μιας σειράς υπουργείων. Με άλλα λόγια το Δημόσιο θα λέει είτε ναι είτε όχι στην έκδοση μιας άδειας με βάση την ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία. Δεν θα μπορεί όμως στο εξής να τρενάρει τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις περιμένοντας ανάπτυξη στην χώρα από τον αέρα τον κοπανιστό.» ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης που απάντησε στις αντιδράσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ορισμένων περιβαλλοντικών φορέων σχετικά με τον νέο τρόπο ζωνοποίησης των προστατευόμενων περιοχών Natura λέγοντας τα εξής:
«Σε σχέση με τις περιοχές Natura, οι οποίες αποτελούν το 30% της χώρας, πάμε να εφαρμόσουμε αυτό που γίνεται στην υπόλοιπη Ευρώπη: Καθορίζουμε δηλαδή ένα πλαίσιο δραστηριοτήτων που θα προσδιοριστεί τελικά με Προεδρικά Διατάγματα. Θα προσδιοριστεί δηλαδή από το Συμβούλιο της Επικρατείας, την περιβαλλοντική ευαισθησία του οποίου δεν αμφισβητεί πιστεύω κανείς στη χώρα. Το κάνουμε αυτό για να μην υπάρχουν ad hoc και αυθαίρετες ρυθμίσεις προσαρμοσμένες στον κάθε επενδυτή, στον κάθε μελετητή και γραφειοκράτη. Οι δραστηριότητες οι οποίες θα προβλέπονται θα είναι γενικά ήπιες, πχ. οικοτουρισμός, πολιτιστικές δραστηριότητες κλπ., θα προσιδιάζουν στον χαρακτήρα των περιοχών Natura και σε κάθε περίπτωση θα σέβονται το περιβάλλον. Με αυτή τη ρύθμιση βάζουμε ουσιαστικά περισσότερες δικλείδες ασφαλείας ακόμη και αυτές που σε ευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε δεσμευμένοι να ακολουθήσουμε.
Να το πω απλά: Αν θέλαμε να απειλήσουμε τις προστατευόμενες περιοχές, τότε θα μπορούσαμε πολύ απλά να μην προβλέψουμε τις περιβαλλοντικές μελέτες, ούτε τα διαχειριστικά σχέδια, ούτε να εμπλέξουμε το ΣτΕ. Δεν πάμε όμως να κάνουμε αυτό. Αυτοί λοιπόν που φοβούνται για εξορύξεις κλπ. να ξέρουν ότι τίποτα δεν θα επιτραπεί χωρίς έγκριση του ΣτΕ. Εγώ δεν αμφισβητώ την περιβαλλοντική ευαισθησία κανενός. Ορισμένοι ωστόσο εμμένουν εισαγγελικά να αμφισβητούν τις ευαισθησίες τις δικές μας και τις ευαισθησίες ενός πρωθυπουργού, που όλη η Ευρώπη αναγνωρίζει ότι είναι ένας «πράσινος» πρωθυπουργός. Ανάμεσα δε σ'αυτούς είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ επί των ημερών του οποίου κατ' επανάληψη καταδικαστήκαμε από το Δικαστήριο της ΕΕ για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.».
Κωστής Χατζηδάκηςπεριβαλλοντικό νομοσχέδιοΕπενδύσειςΣΥΡΙΖΑ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Στα 133 τα θύματα στην Ελλάδα – Κατέληξε 58χρονη στην Αλεξανδρούπολη
- Σε ελεύθερη πτώση λόγω Covid-19 οι αγοραπωλησίες μεταχειρισμένων
- Οι μάσκες της Lariplast και επόμενα σχέδια του Γ. Τσερέπα
- Κορονοϊός: Τρεις νεκροί σε λίγες ώρες στην Ελλάδα
- Πώς ο κορωνοϊός θα αλλάξει για πάντα τις αεροπορικές και τον τρόπο που ταξιδεύουμε
- Ν.Δ.: Να πάρει θέση ο κ. Τσίπρας για τις χυδαιότητες του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ
- Με ποιες κινήσεις θα οδηγηθούμε στην άρση των περιορισμών
- Στην εντατική (της κυβέρνησης) σε κρίσιμη κατάσταση ο μισθός και η εργασία δήθεν λόγω κορονοιού
- Η πανδημία δεν ενώνει την Τουρκία
- Η απάντηση της Άλκηστης Πρωτοψάλτη: Το δηλητήριο που έσταξε ας χρησιμοποιηθεί για ιατρικούς σκοπούς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Reporter
- Μέχρι τις 15 Μαΐου η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης
- Επέκταση αποζημίωσης των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις με 20 εργαζόμενους
- Στις αρχές Μαΐου τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις
- Χατζηδάκης: Τέλος στο «τρενάρισμα» των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων
- Σταϊκούρας: Πάμε προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα
- Παζάρια για την πρώτη κατοικία με «μονομερείς» ενέργειες στην ατζέντα
- Σκυλακάκης: Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν χρησιμοποιηθεί από μέσα του μήνα

- Τελευταία Νέα Reporter
- Χατζηδάκης: Τέλος στο «τρενάρισμα» των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων
- Σταϊκούρας: Πάμε προς την ενίσχυση των επιχειρήσεων με ρευστότητα
- Σκυλακάκης: Τα ταμειακά διαθέσιμα έχουν χρησιμοποιηθεί από μέσα του μήνα
- Παζάρια για την πρώτη κατοικία με «μονομερείς» ενέργειες στην ατζέντα
- Μέχρι τις 15 Μαΐου η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης
- Στις αρχές Μαΐου τα δάνεια με κρατικές εγγυήσεις
- Επέκταση αποζημίωσης των 800 ευρώ σε επιχειρήσεις με 20 εργαζόμενους
- ΕΣΑ: Αίτημα για μετατόπιση των θερινών εκπτώσεων στις αρχές Αυγούστου
- Κορονοϊός: Ξεπέρασαν τους 200.000 οι νεκροί σε όλον τον κόσμο
- Στους 22.614 οι νεκροί στη Γαλλία
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Γερμανία: 5.640 πλέον οι νεκροί του κορονοϊού
- ΥΠΟΙΚ: Διεύρυνση των δικαιούχων αποζημίωσης ειδικού σκοπού
- 6 διάσημες γυναίκες chefs που άλλαξαν τον κόσμο της μαγειρικής
- Ο πλανήτης απορεί: Τι γίνεται με τον Κιμ Γιονγκ Ουν;
- Covid-19: Η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στην Ευρώπη
- Σταδιακά και προσεκτικά, χώρες της Ευρώπης αρχίζουν να χαλαρώνουν το lockdown
- Αυτοεκτίμηση: Πόσο καλά αισθανόμαστε με τον εαυτό μας τελικά;
- Γερμανία: Σε 5.640 ανέρχονται οι νεκροί του κορονοϊού
- Κ. Αχ. Καραμανλής: Σχέδιο για να "σπάσουν" οι ώρες αιχμής στα Μέσα Μεταφοράς