Χατζηδάκης για ρεύμα: Είμαστε η έβδομη φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη

«Στη λιανική τιμή είμαστε η 7η φθηνότερη χώρα σε όλη την Ευρώπη στο ηλεκτρικό ρεύμα» δήλωσε σήμερα (28/2) ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης, αναφορικά με την αυξημένη τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα.

«Είναι ακριβά, προφανώς ακρίβυνε το ηλεκτρικό

ρεύμα λόγω των καταστάσεων αυτών και λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπήρχε για το φυσικό αέριο πάντως στην λιανική είμαστε η 7η φθηνότερη, στη χονδρική είμαστε όντως ακριβά αλλά στη συνέχεια με διάφορες παρεμβάσεις που γίνονται στη λιανική η τιμή είναι αυτή που σας είπα», ανέφερε για το ίδιο θέμα ο κ. Χατζηδάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά 90.1 FΜ» και πρόσθεσε:

«Μέχρι τώρα έχουν δοθεί 2 δισ. από το Ταμείο Ρύπων από την κυβέρνηση και έχουν δοθεί 600 εκατ. από τη ΔΕΗ στις εκπτώσεις που κάνει τις οποίες δεν θα μπορούσε να κάνει αν δεν είχε κερδοφορία και αν δεν είχε προηγηθεί η εξυγίανση της. Από εδώ και πέρα προφανώς υπάρχουν οι δυνατότητες και πάλι από το Ταμείο Ρύπων αλλά επειδή η κατάσταση φαίνεται ότι οξύνεται για αυτό το λόγο ο Πρωθυπουργός για μια ακόμα φορά έθεσε το θέμα στο Συμβούλιο Κορυφής και περιλαμβάνεται ήδη στα συμπεράσματα απόφαση ότι η ΕΕ θα το εξετάσει και θα λάβει μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Γενικότερα, για το θέμα της ακρίβειας ο υπουργός σημείωσε: «Το σκηνικό αλλάζει κάθε μέρα και δεν θα έπρεπε κανείς με σιγουριά να προδικάσει. Παραδείγματος χάριν το θέμα με το Swift δεν υπήρχε μέχρι χθες, δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο. Μέχρι στιγμής στον τομέα της ενέργειας το φυσικό αέριο έχει μείνει εκτός του πολέμου. Δεν υπάρχει θέμα προς το παρόν τροφοδοσίας της Ευρώπης από τη Ρωσία και δεν υπάρχει και θέμα κυρώσεων σε αυτό τον τομέα από την πλευρά της Ευρώπης. Αυτό εξηγεί γιατί την Πέμπτη ανέβηκε αρκετά η τιμή του φυσικού αερίου διεθνώς και την Παρασκευή έπεσε, δεν ξέρω τι θα γίνει σήμερα και αύριο. Το βέβαιο είναι ότι έχουμε μια ευμετάβλητη κατάσταση, κατάσταση η οποία προφανώς εγκυμονεί κινδύνους και για αυτό το λόγο ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της ανάγκης μιας ευρωπαϊκής πολιτικής, ευρωπαϊκής παρέμβασης και ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης για τα ενεργειακά θέματα πράγμα το οποίο εγκρίθηκε και είναι στα συμπεράσματα του Συμβουλίου Κορυφής».

Παράλληλα, επισήμανε: «Ελπίζω όλοι αυτοί που θεωρούσαν την κρίση στην ενέργεια “κρίση Μητσοτάκη”, εννοώ με τις αυξήσεις των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τώρα που βλέπουν τη συζήτηση και βλέπουν τι γίνεται σε όλη την Ευρώπη για το συγκεκριμένο θέμα να έχουν προσγειωθεί επιτέλους στην πραγματικότητα».

Κωστής ΧατζηδάκηςSWIFT ενεργειακή κρίσηακρίβειαΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Χατζηδάκης, Είμαστε, Ευρώπη,chatzidakis, eimaste, evropi