«Χαρτογράφηση» του ελληνόκτητου στόλου: Υπερδύναμη στα δεξαμενόπλοια- «Πάσχει» το νηολόγιο

Παρά το γεγονός ότι ο ελληνόκτητος στόλος παραμένει μεταξύ των κορυφαίων σε όρους ποσότητας στην παγκόσμια ναυτιλία, η τελευταία έρευνα του Greek Shipping Cooperation Committee, μαρτυρά πως τον τελευταίο χρόνο έχει υποστεί μια μικρή μείωση, που θα αντισταθμιστεί βέβαια και με το παραπάνω λόγω των παραγγελιών σε νεότευκτα.

Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο 12μηνο, ο ελληνόκτητος στόλος μειώθηκε κατά 30 πλοία που αντιστοιχούν σε χωρητικότητα 6,1 εκατ. dwt.

Bέβαια, όπως αναφέρεται και στην

έρευνα, η μεταβολή αυτή δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς οι Έλληνες εφοπλιστές έχουν στην κατοχή τους 4,110 πλοία χωρητικότητας 349,3 εκατ. dwt.

Συμπληρωματικά, το βιβλίο παραγγελιών για τους Έλληνες εφοπλιστές ανέρχεται στα 199 πλοία και στα 15,4 εκατ. dwt χωρητικότητας. Οι υπάρχουσες μειώσεις αντιστοιχούν κυρίως σε δεξαμενόπλοια μεταφοράς πετρελαίου, πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, και πλοία μεταφοράς αερίου, υποστηρίζει η έρευνα βασιζόμενη σε δεδομένα της S&P Global.

Μπορεί ο ελληνόκτητος στόλος δεξαμενόπλοιων αργού πετρελαίου να κατέγραψε καθαρή μείωση 49 δεξαμενόπλοιων και 8 εκ. dwt, αλλά και πάλι στην ημερήσια έκθεση του περιοδικού Lloyd’s List στις 23 Μαρτίου, αναφέρεται ότι αντιπροσωπεύει περίπου το 24% του παγκόσμιου στόλου πετρελαιοφόρων.

Η μείωση αυτή αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση κατά 87 πλοία ξηρού χύδην φορτίου και από άνω των 6 εκατομμυρίων dwt χωρητικότητα σε πλοία μεταφοράς χύδην φορτίου και μεταλλευμάτων.

Συνολικά, το ελληνόκτητο μερίδιο του παγκόσμιου στόλου είναι 15,3% σε χωρητικότητα dwt.

Πιο νεανικά τα ελληνόκτητα πλοία - «Πάσχει» το ελληνικό νηολόγιο

Επιπλέον ο ελληνικός στόλος είναι σίγουρα πιο νεανικός σε σχέση με το συνολικό ηλικιακό προφίλ της παγκόσμιας ναυτιλίας, παρά τη μικρή αύξηση της ηλικίας του τους τελευταίους 12 μήνες. Χαρακτηριστικά, το μέσο ελληνόκτητο πλοίο είναι ηλικίας 13,2 χρόνων σε σύγκριση με τα 17,8 χρόνια για τον παγκόσμιο στόλο.

Ακόμα, σε επίπεδος 35ετίας, η χωρητικότητα του ελληνόκτητου στόλου έχει τετραπλασιαστεί.

Όμως, σε αντίθεση με τον ελληνόκτητο στόλο, ο στόλος με ελληνική σημαία βρίσκεται σε μακροχρόνια πτώση και οι τελευταίοι 12 μήνες δεν αποτέλεσαν εξαίρεση, σύμφωνα με την έρευνα.

Το ελληνικό νηολόγιο συρρικνώθηκε κατά 74 επιπλέον πλοία 6,8 εκ. dwt τους τελευταίους 12 μήνες και τώρα αντιπροσωπεύει μόνο το 12% των ελληνόκτητων πλοίων.

Από την άλλη, Λιβερία και Νήσοι Μάρσαλ κερδίζουν σημαντικό έδαφος με 1.080 και 1.062 ελληνόκτητα πλοία, αντίστοιχα.

ελληνόκτητος στόλοςδεξαμενόπλοιαΝΗΟΛΟΓΙΟΧΩΡΗΤΙΚΟΤΗΤΑΝεότευκταΈλληνες εφοπλιστές
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα