Χαμάς: Εξετάζουμε την πρόταση του Ισραήλ για εκεχειρία

Η Χαμάς έλαβε την επίσημη απάντηση του Ισραήλ στην τελευταία της πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και η παλαιστινιακή ομάδα θα μελετήσει το έγγραφο πριν υποβάλει απάντηση, ανέφερε ο αναπληρωτής αρχηγός της οργάνωσης στη Γάζα Χαλίλ αλ-Χάγια σε δήλωση.

«Η Χαμάς έλαβε σήμερα την επίσημη απάντηση της σιωνιστικής κατοχής στην πρόταση που παρουσιάστηκε στους μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ στις 13 Απριλίου», δήλωσε ο αλ Χάγια, ο οποίος αυτή τη στιγμή

βρίσκεται στο Κατάρ, σε δήλωση που δημοσίευσε η ομάδα το Σάββατο.

Μετά από περισσότερους από έξι μήνες βίαιου πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός παραμένουν αδιέξοδες, με τη Χαμάς να εμμένει στις απαιτήσεις της ότι οποιαδήποτε συμφωνία με το Ισραήλ πρέπει να βάλει τέλος στον πόλεμο των Ισραηλινώνστον παλαιστινιακό θύλακα.

Μια αιγυπτιακή αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Ισραήλ για συζήτηση με Ισραηλινούς αξιωματούχους την Παρασκευή, αναζητώντας τρόπο να ξαναρχίσουν οι συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης και την επιστροφή των υπόλοιπων αιχμαλώτων που κρατήθηκαν στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένας αξιωματούχος που ενημερώθηκε για τις συναντήσεις.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε επίσης ότι το Ισραήλ δεν είχε νέες προτάσεις να κάνει, αν και ήταν πρόθυμο να εξετάσει μια περιορισμένη εκεχειρία στην οποία θα απελευθερωθούν 33 αιχμάλωτοι από τη Χαμάς, αντί για τους 40 που συζητούνταν προηγουμένως. Την Πέμπτη, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες 17 χώρες απηύθυναν έκκληση στη Χαμάς να απελευθερώσει όλους τους αιχμαλώτους της στον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου.

Σε δήλωση που εξέδωσε την Παρασκευή, η Χαμάς είπε ότι είναι «ανοιχτή σε οποιεσδήποτε ιδέες ή προτάσεις που λαμβάνουν υπόψη τις ανάγκες και τα δικαιώματα του λαού μας».

Ωστόσο, η ομάδα επέμεινε στην βασική απαίτησή της να τερματίσει το Ισραήλ τον πόλεμο στη Γάζα και επέκρινε την κοινή δήλωση των ΗΠΑ και άλλων για μη έκκληση για μόνιμη κατάπαυση του πυρός και την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων από τον κατεστραμμένο από τον πόλεμο παλαιστινιακό θύλακα.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, δήλωσε την Παρασκευή ότι είδε μια νέα δυναμική στις συνομιλίες για τον τερματισμό του πολέμου και την επιστροφή των αιχμαλώτων.

Επικαλούμενος δύο Ισραηλινούς αξιωματούχους, το Axios ανέφερε ότι το Ισραήλ είπε στους Αιγύπτιους μεσολαβητές ότι ήταν έτοιμο να δώσει στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων «μια τελευταία ευκαιρία», πριν προχωρήσει σε χερσαία εισβολή στη Ράφα.

#Χαμάς #Ισραήλ #Γάζα #εκεχειρία #Παλαιστίνη #ΗΠΑ
Keywords
Αναζητήσεις
chamas-exetazoume-tin-protasi-tou-israil-gia-ekecheiria.htm
Τυχαία Θέματα