Μπλίνκεν-Πτώση πυραύλου στην Πολωνία: Η «τελική ευθύνη» ανήκει στη Ρωσία

Η Ρωσία φέρει την «τελική ευθύνη» για την πτώση του πυραύλου στην Πολωνία, δήλωσε σήμερα (17/11) ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, από την Μπανγκόκ, πριν από μια σύνοδο κορυφής των ηγετών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC), «όποιο κι αν είναι το συμπέρασμα της έρευνας, ξέρουμε ήδη το μέρος που φέρει την τελική ευθύνη για αυτό το τραγικό συμβάν: η Ρωσία».

«Αυτό που βλέπουμε κάθε μέρα σήμερα, είναι

πως η Ρωσία ρίχνει βροχή πυραύλων στην Ουκρανία, επιδιώκοντας να καταστρέψει τις κρίσιμες υποδομές της, θέτοντας στο στόχαστρο την ικανότητα της Ουκρανίας να κρατάει ανοικτά τα φώτα, να διατηρεί τη θέρμανση και η χώρα να μπορεί να ζήσει και να πάει μπροστά», είπε ο ίδιος.

«Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να αμυνθεί και είμαστε δεσμευμένοι να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», υπογράμμισε, ενώ επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες «δεν έχουν δει τίποτα που να αντικρούει» την υπόθεση που προέβαλε η Βαρσοβία, σύμφωνα με την οποία ο πύραυλος αυτός προερχόταν κατά πάσα πιθανότητα από την ουκρανική αντιαεροπορική άμυνα.

Συνάντηση με Κουλέμπα

Ο υπουργός Εξωτερικών, που συναντήθηκε στη διάρκεια της ημέρας με τον Ουκρανό ομόλογό του Ντμίτρι Κουλέμπα, είπε πως η Ουάσινγκτον «συνεχίζει να αξιολογεί την κατάσταση και να μοιράζεται τις νέες πληροφορίες» για το συμβάν με το Κίεβο.

«Δεν γνωρίζω 100% τι έγινε»

Από την άλλη, σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε ότι ουκρανοί εμπειρογνώμονες θα συμμετάσχουν στην έρευνα για τις συνθήκες του πυραύλου που έπεσε στην Πολωνία.

«Δεν ξέρω ακριβώς τι συνέβη αυτή τη φορά 100%. Ούτε ο κόσμος γνωρίζει 100%. Είμαι σε μεγάλο βαθμό βέβαιος ότι ήταν ένας ρωσικός πύραυλος. Είμαστε ευγνώμονες που δεν κατηγορούμαστε, γιατί πολεμάμε με ρωσικούς πυραύλους στην επικράτειά μας», σημείωσε σε άλλο σημείο ο Ζελένσκι.

ΠΥΡΑΥΛΟΣΟυκρανίαΡωσίαΠολωνίαΗΠΑΆντονι Μπλίνκεν
Keywords
Τυχαία Θέματα