Ασθενής ζήτηση πετρελαίου επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη στη Μέση Ανατολή

Οι μεγάλοι εξαγωγείς πετρελαίου στον Αραβικό Κόλπο θα δουν τις οικονομίες τους να αναπτύσσονται με χαμηλότερο ρυθμό το επόμενο έτος σε σύγκριση με τη φετινή ανάπτυξη, λόγω της ασθενέστερης από την προβλεπόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters

σε οικονομολόγους.

Τα έξι μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) - Μπαχρέιν, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ, Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) - προβλέπεται να σημειώσουν συνολική οικονομική ανάπτυξη 6,6% φέτος. Ωστόσο, το επόμενο έτος, η ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί.. Η ανάπτυξη αναμένεται τώρα στο 4,2% το 2023, σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.

Το δολάριο των ΗΠΑ, στο οποίο είναι συνδεδεμένα τα νομίσματα του κόλπου, αναμένεται επίσης να επιβαρύνει την οικονομική ανάπτυξη του 2023.

«Οι χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου έχουν ωφεληθεί από τις απότομα υψηλότερες τιμές του πετρελαίου, τη μετατροπή των δημοσιονομικών ελλειμμάτων σε πλεονάσματα και την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου που έχει αυξήσει την ανάπτυξη του ΑΕΠ. Ωστόσο, οι προοπτικές για το 2023 είναι πιο δύσκολες, δεδομένης της ισχύος του δολαρίου ΗΠΑ», δήλωσε στο Reuters η Khatija Haque, επικεφαλής της έρευνας και επικεφαλής οικονομολόγος της Emirates NBD.

Το ΑΕΠ της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 3,5% το επόμενο έτος, σημαντικά χαμηλότερο από την περσινή πρόβλεψη για ανάπτυξη 8,1%, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του Reuters.

Φέτος, οι οικονομίες του κόλπου βρίσκονται σε καλό δρόμο για την ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη εδώ και χρόνια και για δημοσιονομικά πλεονάσματα. Ωστόσο, η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος λόγω της ασθενέστερης ζήτησης πετρελαίου, των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ από τον Νοέμβριο, της εκτίναξης των τιμών των τροφίμων και των φόβων για ύφεση στις μεγάλες χώρες εισαγωγής πετρελαίου.

Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), η οικονομική ανάπτυξη προβλέπεται φέτος στο 5,2% για τους εξαγωγείς πετρελαίου στη Μέση Ανατολή και την Κεντρική Ασία, με τις υψηλές τιμές του πετρελαίου και την ισχυρή αύξηση του ΑΕΠ εκτός του πετρελαίου να αντισταθμίζουν τους παγκόσμιους αντίθετους ανέμους.

«Ωστόσο, η οικονομική δραστηριότητα σε αυτές τις χώρες αναμένεται περίπου να επιβραδυνθεί το επόμενο έτος, καθώς οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ συν, και η πτώση της τιμής του πετρελαίου και η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να επιβραδυνθεί», δήλωσε ο Τζιχάντ Αζούρ, Διευθυντής του Τμήματος Μέσης Ανατολής και Κεντρικής Ασίας στο ΔΝΤ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα