Ασφαλιστικές εισφορές: Λήγει η προθεσμία επιλογής την Παρασκευή (Ενδεικτικοί Πίνακες)

Την Παρασκευή 13 Μαρτίου λήγει η προθεσμία ένταξης σε ασφαλιστική κατηγορία για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Μέσω του νέου συστήματος, αποσυνδέεται ο υπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών από το δηλωθέν εισόδημα και από 01/01/2020 δημιουργούνται ασφαλιστικές κατηγορίες, ανά κλάδο.

Δείτε παρακάτω τις επιλογές ανά κατηγορία αλλά και παραδείγματα με τον υπολογισμό της σύνταξης ανάλογα με τα χρόνια εμπειρίας σας.

Νέοι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι

Η πρώτη ειδική ασφαλιστική κατηγορία είναι για νέους

ασφαλισμένους και μπορείτε να παραμείνετε σε αυτήν για τα πέντε πρώτα έτη ασφάλισης ως ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοαπασχολούμενος.

Mπορείτε να επιλέξετε μια από τις ακόλουθες ασφαλιστικές κατηγορίες που απευθύνονται στους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενους:

Ενδεικτικός πίνακας για το ποσό της σύνταξης:

Ελεύθεροι Επαγγελματίες και Αυτοαπασχολούμενοι

Στη δεύτερη κατηγορία αποσυνδέονται οι εισφορές από το φορολογητέο εισόδημα και παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ έξι ασφαλιστικών κατηγοριών:

Ενδεικτικός πίνακας για το ποσό της σύνταξης:

Αγρότες

Για τους αγρότες παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ έξι ασφαλιστικών κατηγοριών με χαμηλότερες εισφορές ως εξής:

Ενδεικτικός πίνακας για το ποσό της σύνταξης:

Η κατάταξη σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες γίνεται με ελεύθερη επιλογή μετά από υποβολή σχετικής αίτησης και είναι υποχρεωτική. Παράλληλα, παρέχεται η δυνατότητα νέας επιλογής της παράλληλης ασφάλισης μέσω του προσδιορισμού ελάχιστου ύψους εισφορών που προκύπτει από το άθροισμα εισφορών μισθωτής και μη μισθωτής απασχόλησης και δυνατότητα καταβολής προαιρετικά υψηλότερων εισφορών.

Χαρά Κάνδηλα

Διαβάστε επίσης:

Διευκρινίσεις για καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας

ασφαλιστικές εισφορέςΕΦΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα