Αρνητική απόδοση για το ελληνικό 5ετές ομόλογο

Σε αρνητική απόδοση πέρασε για πρώτη φορά το 5ετές κρατικό ομόλογο της Ελλάδας τη Δευτέρα (14/6), έπειτα από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει αμετάβλητο τον ρυθμό αγοράς χρεογράφων εκ μέρους της, κάτι που οδήγησε τα ομόλογα των χωρών της Ευρωζώνης με τα πιο επισφαλή επίπεδα χρέους σε αγώνα δρόμου.

Αυτό, πρακτικά, σημαίνει

ότι οι επενδυτές είναι έτοιμοι να πληρώνουν χρήματα στην Αθήνα αντί να κερδίζουν από αυτήν για να την δανείζουν για πέντε έτη, παρά το γεγονός ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας εκτινάχθηκε άνω του 200% του ΑΕΠ εν μέσω της πανδημίας.

Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα της Ευρωζώνης της οποίας το πενταετές ομόλογο, πλέον, παρέχει θετική απόδοση, σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι μιλούν για «εκπλητικό comeback» της Ελλάδας, έπειτα από τη σκληρή κρίση χρέους που βίωσε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Οι επενδυτές είναι σχεδόν απίθανο να ποντάρουν εναντίον του ελληνικού ή του ιταλικού χρέους, δεδομένου του ότι η αγορά κινείται προς τη γνωστή θερινή ραθυμία, προσθέτουν αναλυτές.

5ετές ομόλογοΕΛΛΑΔΑΕυρωζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα