Απολύονται άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ

22:48 2/2/2022 - Πηγή: Reporter

Την απόλυση και των 1.080 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε χθες Τρίτη (1/2) η κυβέρνηση στα σωματεία των εργαζομένων.

Ειδικότερα, σε τηλεδιάσκεψη που είχαν με τους συνδικαλιστές οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσαν πως ο ειδικός διαχειριστής

θα προχωρήσει στην απόλυση όλων των εργαζομένων -τόσο στα μεταλλεία όσο και στο εργοστάσιο- και εκείνοι θα λάβουν τις αποζημιώσεις με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό θα γίνει πριν το τέλος του τρέχοντος μήνα και πριν την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές για τους δύο διαγωνισμούς της ΛΑΡΚΟ.

Επιπλέον, σύμφωνα με εκπρόσωπους των εργαζομένων, η κυβέρνηση ζήτησε την εκκένωση των οικισμών που ανήκουν στη ΛΑΡΚΟ. Σε αυτούς διαμένουν περίπου 300 οικογένειες.

Ο ειδικός διαχειριστής θα πρέπει να ολοκληρώσει την απόλυση των εργαζομένων που έχουν σύμβαση αορίστου χρόνου και στη συνέχεια να επαναπροσλάβει με καθεστώς ορισμένου χρόνου κάποιους από αυτούς ώστε να παραμείνει σε περιορισμένη λειτουργία η εταιρεία.

Οι δεσμευτικές προσφορές θα μπορούν να έχουν υποβληθεί έως τα τέλη του Μαρτίου και για τους δύο διαγωνισμούς.

Ο πρώτος διαγωνισμός που διενεργεί ο Ειδικός Διαχειριστής αφορά στη μεταβίβαση των μεταλλείων Ευβοίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Καστοριάς, αποθέματα μεταλλευμάτων, υποπροϊόντων και ανακυκλώσιμων υλικών καθώς και αγροτεμαχίων.

Ο δεύτερος διαγωνισμός αφορά στη μακροχρόνια μίσθωση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ και των μεταλλείων στη Λάρυμνα και το Λούτσι. Πρόκειται για εγκαταστάσεις και μεταλλευτικά δικαιώματα που ανήκουν στο Δημόσιο.

Η ανακοίνωση του σωματείου των εργαζομένων αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στον προγραμματισμό των επόμενων κινήσεων του Ειδικού Διαχειριστή:

Όλοι οι εργαζόμενοι θα απολυθούν ταυτόχρονα και λάβουν αποζημίωση με τρόπο υπολογισμού το νόμο 4093/2012.Οι εργαζόμενοι 55 χρόνων και πάνω θα απορροφηθούν σε προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέχρι να φτάσουν τα 62 και συνταξιοδοτηθούν, χωρίς να διευκρινίζει το τόπο της εργασίας και το ύψος του μισθού.Ένα μέρος εργαζομένων που θα καθορίσει ο διαχειριστής το οποίο θα είναι αναγκαίο για να προχωρήσει η διαδικασία εν λειτουργία, θα προσληφθούν με νέες συμβάσεις από τον διαχειριστή. Ωστόσο το σωματείο επισημαίνει ότι δεν έχουν προσδιοριστεί οι όροι της σύμβασης.Όταν αναλάβει ο επενδυτής θα προσλάβει όσους χρειάζεται και οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε προγράμματα εργασίας, “γέφυρα”, δηλαδή προγράμματα ανεργίας.Χρήστος Σταϊκούρας Κώστας ΣκρέκαςΚωστής Χατζηδάκηςεκκένωσηδεσμευτικές προσφορές
Keywords
Τυχαία Θέματα
Απολύονται, ΛΑΡΚΟ,apolyontai, larko