Απολογισμός και αντιδράσεις για τους αμερικανικούς βομβαρδισμούς σε Ιράκ- Συρία

15:07 3/2/2024 - Πηγή: Reporter

Για τουλάχιστον «16 νεκρούς, μεταξύ των οποίων άμαχοι», κάνει λόγο ο απολογισμός της κυβέρνησης του Ιράκ για τις επιθέσεις που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ σε στόχους που σχετίζονται με το Ιράν.

Με τα πλήγματα αυτά «η ασφάλεια του Ιράκ και της περιοχής βρίσκονται στο χείλος της αβύσσου», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, στην οποία διαψεύδονται επίσης «ψευδείς ισχυρισμοί» αναφορικά με δήθεν «προηγούμενο συντονισμό» με την Ουάσινγκτον για τα πλήγματα αυτά.

Ένας πρώτος απολογισμός,

ο οποίος είχε γνωστοποιηθεί στο Γαλλικό Πρακτορείο από δύο πηγές στις δυνάμεις ασφαλείας, έκανε λόγο για 18 νεκρούς, μεταξύ των οποίων 15 μέλη ένοπλων ομάδων και τρεις άμαχοι.

Πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου στις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας επιβεβαίωσαν ότι βομβαρδίστηκαν θέσεις φιλοϊρανικών ένοπλων παρατάξεων στο δυτικό Ιράκ, στα σύνορα με τη Συρία.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε χθες πως διεξήγαγε κατ’ αυτή "επιτυχή" πλήγματα αντιποίνων εναντίον επίλεκτων των ιρανικών ένοπλων δυνάμεων και ένοπλων παρατάξεων προσκείμενων στο Ιράν σε τομείς του Ιράκ και της Συρίας, με τον αμερικανό πρόεδρο να προειδοποιεί πως "θα συνεχιστούν".

Στην επιχείρηση συμμετείχαν πολλά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών μακράς εμβέλειας B-1 Lancer, διευκρίνισε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Επλήγησαν συνολικά 85 στόχοι σε επτά διαφορετικές τοποθεσίες —τρεις στο Ιράκ και τέσσερις στη Συρία—, ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Η αντίδραση του Ιράν

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν καταδίκασε τα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ στη διάρκεια της νύχτας στο Ιράκ και στη Συρία, χαρακτηρίζοντάς τα "παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας" των δύο χωρών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Νάσερ Καναανί ανέφερε σε μία δήλωση πως οι επιθέσεις συνιστούν "μια παρακινδυνευμένη ενέργεια και άλλο ένα στρατηγικό λάθος εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών που θα έχει ως αποτέλεσμα μόνο να αυξηθεί η ένταση και η αστάθεια στην περιοχή".

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δεν ανέφερε αν Ιρανοί σκοτώθηκαν κατά τα πλήγματα αυτά ούτε έκανε λόγο για ενδεχόμενα αντίποινα.

Όπως είπε, τα πλήγματα είναι "μια παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράκ και της Συρίας, του διεθνούς δικαίου και μια κατάφωρη παραβίαση του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών".

"Οι αμερικανικές επιθέσεις κατά του Ιράκ, της Συρίας και της Υεμένης έχουν στόχο να ικανοποιήσουν τους σκοπούς του σιωνιστικού καθεστώτος", είπε ακόμη ο Νάσερ Καναανί, αναφερόμενος στο Ισραήλ, ένα κράτος που το Ιράν δεν αναγνωρίζει.

#ΗΠΑ #ΣΥΡΙΑ #Ιράκ #Ιράν
Keywords
Αναζητήσεις
apologismos-kai-antidraseis-gia-tous-amerikanikous-vomvardismous-se-irak--syria.htm
Τυχαία Θέματα