Απογραφή Κίνας: H πιο χαμηλή αύξηση του πληθυσμού για δεκαετίες

Ο πληθυσμός της Κίνας αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό που έχει παρατηρηθεί εδώ και δεκαετίες, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη (11/5).

Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης ήταν 0,53% τα τελευταία 10 χρόνια, από 0,57% μεταξύ 2000 και 2010 – φέρνοντας τον πληθυσμό στα 1,41 δισ.

Τα αποτελέσματα ασκούν πίεση στο Πεκίνο να ενισχύσει τα μέτρα για τα ζευγάρια ώστε να αποτρέψει τη μείωση του πληθυσμού.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε απογραφή μίας δεκαετίας, η οποία αρχικά αναμενόταν

να κυκλοφορήσει τον Απρίλιο.

Η απογραφή διεξήχθη στα τέλη του 2020 όπου περίπου επτά εκατομμύρια απογραφείς πήγαν από σπίτι σε σπίτι για να συλλέξουν πληροφορίες από τα κινέζικα νοικοκυριά.

Δεδομένου του τεράστιου αριθμού των ατόμων που ερωτήθηκαν, θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη πηγή για τον πληθυσμό της Κίνας, πράγμα που είναι σημαντικό για τον μελλοντικό σχεδιασμό.

Τι γνωρίζουμε για το ποσοστό γεννήσεων της Κίνας;

Ο Ning Jizhe, επικεφαλής της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας αποκάλυψε ότι 12 εκατομμύρια μωρά γεννήθηκαν πέρυσι - μια σημαντική μείωση από τα 18 εκατομμύρια νεογέννητα το 2016.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι ήταν «ακόμη ένας σημαντικός αριθμός».

Ο κ. Ning πρόσθεσε ότι ένα χαμηλότερο ποσοστό γονιμότητας είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας.

Καθώς οι χώρες γίνονται πιο ανεπτυγμένες, τα ποσοστά γεννήσεων τείνουν να μειώνονται λόγω της εκπαίδευσης ή άλλων προτεραιοτήτων όπως η επαγγελματική σταδιοδρομία.

Οι γειτονικές τις χώρες, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα, για παράδειγμα, έχουν δει επίσης τα ποσοστά γεννήσεων να πέφτουν σε χαμηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια παρά τα διάφορα κυβερνητικά κίνητρα για ζευγάρια ώστε να κάνουν περισσότερα παιδιά.

Πέρυσι, η Νότια Κορέα κατέγραψε περισσότερους θανάτους από ότι γεννήσεις για πρώτη φορά στην ιστορία, προκαλώντας νέο συναγερμό σε μια χώρα που έχει ήδη το χαμηλότερο ποσοστό γεννήσεων στον κόσμο.

Οι συρρικνωμένοι πληθυσμοί είναι προβληματικοί λόγω της ανεστραμμένης ηλικιακής δομής, με περισσότερους ηλικιωμένους από ότι νέους.

Όταν συμβεί αυτό, δεν θα υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι στο μέλλον για να υποστηρίξουν τους ηλικιωμένους και μπορεί να υπάρχει αυξημένη ζήτηση για υγειονομική και κοινωνική περίθαλψη.

Δεν έχει ήδη προσπαθήσει η Κίνα να βελτιώσει αυτή την τάση;

Ναί. Το 2016, η κυβέρνηση τερμάτισε την αμφιλεγόμενη πολιτική του ενός παιδιού και επέτρεψε στα ζευγάρια να έχουν δύο παιδιά.

Ωστόσο, η μεταρρύθμιση απέτυχε να αντιστρέψει το μειωμένο ποσοστό γεννήσεων της χώρας παρά την διετή αύξηση που ακολούθησε αμέσως μετά.

Η κ. Yue Su, βασική οικονομολόγος του The Economist Intelligence Unit, δήλωσε: «Ενώ η πολιτική για το δεύτερο παιδί είχε θετικό αντίκτυπο στο ποσοστό γεννήσεων, αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμη στη φύση».

Υπήρχαν προσδοκίες ότι η Κίνα θα μπορούσε να καταργήσει εντελώς την πολιτική οικογενειακού προγραμματισμού μαζί με τα νέα αποτελέσματα της απογραφής, αλλά αυτό δεν συνέβη.

Μια έκθεση των Financial Times τον Απρίλιο είχε αναλύσεις από άτομα που είναι εξοικειωμένα με το θέμα που ανέφεραν ότι η απογραφή θα αποκαλύψει μείωση του πληθυσμού.

Αυτό δεν συνέβη με την έκθεση του 2020, αλλά ειδικοί έχουν πει σε διάφορα μέσα ενημέρωσης ότι θα μπορούσε να συμβεί τα επόμενα χρόνια.

"Θα γίνει το 2021 ή το 2022, ή πολύ σύντομα", δήλωσε ο Huang Wenzhang, εμπειρογνώμονας δημογραφίας στο Κέντρο Κίνας και Παγκοσμιοποίησης.

Οι τάσεις του πληθυσμού της Κίνας έχουν διαμορφωθεί με την πάροδο των χρόνων σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική για ένα παιδί, η οποία θεσπίστηκε το 1979 για να επιβραδύνει την αύξηση του πληθυσμού.

Οι οικογένειες που παραβίασαν τους κανόνες αντιμετώπισαν πρόστιμα, απώλεια απασχόλησης και μερικές φορές αναγκαστικές αμβλώσεις.

Ο πληθυσμός της Κίνας που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας - τον οποίο η χώρα ορίζει ως άτομα ηλικίας μεταξύ 16 και 59 ετών - έχει επίσης μειωθεί κατά 40 εκατομμύρια σε σύγκριση με την τελευταία απογραφή το 2010. Ωστόσο, ο επικεφαλής μεθοδολόγος Zeng Yuping είπε ότι το συνολικό μέγεθος "παραμένει μεγάλο" στα 880 εκατομμύρια.

"Έχουμε ακόμα άφθονο εργατικό δυναμικό", δήλωσε.

Ωστόσο, η οικονομολόγος κα. Yue προειδοποίησε ότι από εδώ και πέρα η συνεχιζόμενη πτώση στο εργατικό δυναμικό "θα θέσει ανώτατο όριο στην πιθανή οικονομική ανάπτυξη της Κίνας".

"Το δημογραφικό μέρισμα που προώθησε την οικονομική άνοδο της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες πρόκειται να εξαφανιστεί γρήγορα", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το BBC, η ουσία είναι ότι ο αριθμός των Κινέζων στην Κίνα αυξάνεται – ίσα ίσα.

Οι περισσότεροι είναι άνθρωποι που μεγαλώνουν - και παραμείνουν οι μεγαλύτεροι. Υπήρξε μια μικρή αύξηση στον αριθμό των κάτω των 14 ετών, μια δικαίωση της απόφασης για τερματισμό της πολιτικής του ενός παιδιού το 2015, σύμφωνα με τον αρχηγό της απογραφής της κυβέρνησης.

Ωστόσο, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ήδη μιλούν για τον πληθυσμό που έχει αρχίσει να μειώνεται για τον επόμενο χρόνο.

Δεν πρόκειται για μια δημογραφική αλλαγή αποκλειστικά για την Κίνα, αλλά για την χώρα με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο και μια οικονομία που προσπαθεί να εξαρτάται περισσότερο από την εγχώρια κατανάλωση, αυτό είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα.

Οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στον πληθυσμό της Κίνας, όπως μια μείωση, θα μπορούσε να έχει τεράστια επίδραση σε άλλα μέρη του κόσμου.

ΚίναΠΛΗΘΥΣΜΟΣαπογραφή
Keywords
Τυχαία Θέματα