Από τον Ερντογάν στον Μητσοτάκη ο Στόλτενμπεργκ

Με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα συναντηθεί το πρωί της Τρίτης στις 10:30 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας για δημιουργία μηχανισμού αποτροπής κρίσεων στο ΝΑΤΟ μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά το πέρας της θα ακολουθήσουν δηλώσεις στους εκπροσώπους του Τύπου.

Να σημειωθεί ότι ο γενικός γραμματέας του NATO

βρέθηκε τη Δευτέρα στην Τουρκία, όπου και συναντήθηκε, τόσο με τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όσο και με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η συνάντηση με τον Ερντογάν έλαβε χώρα στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, ενώ παρόντες ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλούσι Ακάρ και ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, πρέσβης, Μπασάτ Οζτούρκ.

Σύμφωνα με ανάρτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ στο Twitter, συζήτησαν "για τον στρατιωτικό μηχανισμό αποτροπής που αναπτύχθηκε από το ΝΑΤΟ για την Ανατολική Μεσόγειο".

Νωρίτερα, μετά τη συνάντηση με τον Τσαβούσογλου, ο κ. Στόλτενμπεργκ είχε σημειώσει πως η εγκαθίδρυση ενός μηχανισμού στρατιωτικής απεμπλοκής μειώνει τον κίνδυνο συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ είπε πως «η δημιουργία του μηχανισμού επιτεύχθηκε μέσω της εποικοδομητικής δέσμευσης της Τουρκίας και της Ελλάδας στην έδρα του ΝΑΤΟ», και προσέθεσε ότι «είμαστε έτοιμοι να τον αναπτύξουμε περαιτέρω».

O ΓΓ του ΝΑΤΟ συνεχίζει τις επαφές για το σκοπό της προσέγγισης Ελλάδας - Τουρκία και επισκέπτεται τη χώρα μας για συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, τον Ν. Δένδια και τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο.

Στόχος όλων των παραπάνω επαφών είναι να μπουν σε τροχιά διαλόγου Ελλάδα και Τουρκία, μετά και τις σχετικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής.

Υπενθυμίζεται επίσης πως σε πλαίσιο ΝΑΤΟ, Αθήνα και Άγκυρα έχουν φτάσει σε συμφωνία για τη δημιουργία μηχανισμού "ασφαλείας", ώστε να εκμηδενιστούν οι πιθανότητες "ατυχήματος" στην ανατολική Μεσόγειο.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

ΣτόλτενμπεργκΕΛΛΑΔΑΕρντογάνΝΑΤΟΤΟΥΡΚΙΑΜητσοτακης
Keywords
Τυχαία Θέματα