Αντίδραση και ανοδικό κλείσιμο εβδομάδας για τη Wall Street

23:32 7/8/2020 - Πηγή: Reporter

Άνοδος στο νήμα για τους δείκτες Dow Jones και S&P της Wall Street, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στη νέα κλιμάκωση της έντασης στις σινοαμερικανικές σχέσεις.

Απαγορεύσεις στις αμερικανικές συναλλαγές με τις κινεζικές εταιρείες ΒyteDance -μητρική του TikTok- και Tencent -που λειτουργεί την εφαρμογή WeChat- ανακοίνωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνοντας ακόμα περισσότερο την ένταση με το Πεκίνο.

Τα σχετικά εκτελεστικά

διατάγματα, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ σε 45 ημέρες, έρχονται μετά τις δηλώσεις της κυβέρνησης Τραμπ αυτήν την εβδομάδα πως θα ενισχύσει τις προσπάθειές της για εκκαθάριση «αναξιόπιστων» κινεζικών εφαρμογών από τα αμερικανικά ψηφιακά δίκτυα, χαρακτηρίζοντας τα TikTok και WeChat ως «σημαντικές απειλές».

Έτσι, ο τεχνολογικός κλάδος δέχθηκε σημαντικές πιέσεις, μία μόλις ημέρα μετά το κλείσιμο του Nasdaq για πρώτη φορά πάνω από το όριο των 11.000 μονάδων, καθώς προβληματίζει η νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

Στις συναλλαγές της Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,17% και έκλεισε στις 27.433,34 μονάδες. Ο S&P 500 κατέγραψε άνοδο 0,06% στις 3.351,26 μονάδες, ενώ ο Nasdaq υποχώρησε κατά 0,87% στις 11.010,98 μονάδες.

Απώλειες 2% για τον χρυσό - Εβδομαδιαία κέρδη 2,2%

Απώλειες 2% κατέγραψε την Παρασκευή ο χρυσός, με την τιμή του πολύτιμου μετάλλου να παραμένει υψηλότερα από τα 2.000 δολάρια ανά ουγγιά, μετά από πέντε διαδοχικά ρεκόρ, ενώ σε εβδομαδιαία κλίμακα κατέγραψε κέρδη 2,2%.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο παραδόσεως Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 2.028 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας απώλειες 2% ή 41,40 δολάρια ανά ουγγιά, με τους αναλυτές να εκτιμούν πως η άνοδος του δολαρίου σε συνδυασμό με τα -καλύτερα των αναμενόμενων- στοιχεία για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ έβαλαν προσωρινό «φρένο» στο ράλι των τιμών του μετάλλου.

Από την αρχή του έτους τα συνολικά κέρδη ανέρχονται πλέον του 35%, καθώς το ξέσπασμα της πανδημίας του χρυσού και η επακόλουθη βύθιση της παγκόσμιας οικονομίας έστρεψαν μαζικά τους επενδυτές στον χρυσό που θεωρείται ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους αναταράξεων.

Κέρδη 2,4% για το αργό σε εβδομαδιαία βάση

Με απώλειες έκλεισε το πετρέλαιο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, με την τιμή του μπρεντ να υποχωρεί κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι και τις ανησυχίες για επιβράδυνση της ανάκαμψης της ζήτησης εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού να παραμένουν στην αγορά.

Το αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Σεπτεμβρίου υποχώρησε κατά 73 σεντς ή 1,7%, κλείνοντας την Παρασκευή στα 41,22 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση περιόρισε τα εβδομαδιαία κέρδη του αμερικανικού αργού στο 2,4%.

Αντίστοιχα, το συμβόλαιο Οκτωβρίου για το πετρέλαιο τύπου brent έκλεισε 69 σεντς χαμηλότερα ή 1,5%, στα 44,40 δολάρια το βαρέλι, ολοκληρώνοντας ωστόσο και αυτό την εβδομάδα με άνοδο της τάξης του 2%.

Ισχυρή αντίδραση για το δολάριο

Έντονα ανοδικά κινείται το δολάριο μετά τα ενθαρρυντικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Υπενθυμίζεται ότι η αμερικανική οικονομία δημιούργησε 1,76 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας τον Ιούλιο, με το ποσοστό ανεργίας να υποχωρεί στο 10,2% από το 11,1%.

Πιο αναλυτικά, στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί κατά 0,74% έναντι του δολαρίου και η ισοτιμία τους διαμορφώνεται στο 1,1787. Στο ίδιο μήκος κύματος, η στερλίνα χάνει κατά 0,67% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την σχετική ισοτιμία να ανέρχεται στο 1,3058. Τέλος, η ισοτιμία ευρώ - στερλίνας διαπραγματεύεται στο 0,9027 με το ευρώ να καταγράφει απώλειες 0,02% έναντι του βρετανικού νομίσματος.

Wall StreetΑπασχόλησητεχνολογικός κλάδοςTikTokΝτόναλντ ΤραμπΗΠΑ ΚίναΑνεργίαΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσόςδολαριο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αντίδραση, Wall Street,antidrasi, Wall Street