Άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη δόση εμβολίου στο τρίμηνο-Αυξημένη ζήτηση

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Παρασκευής (3/12) άνοιξε επίσημα η πλατφόρμα για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού για όλους τους ενήλικους πολίτες, η οποία επιτρέπεται πια τρεις και όχι έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού.

Σημειώνεται ότι στην πλατφόρμα θα μπαίνουν σταδιακά τα ΑΜΚΑ των δικαιούχων και μέχρι τα ξημερώματα εκτιμάται ότι θα έχει ανοίξει για όλους.

Νωρίτερα, στο πλαίσιο έκτακτης ενημέρωσης, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε

την επίσπευση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού από τους έξι στους τρεις μήνες, όπως αποφάσισε η εθνική επιτροπή εμβολιασμών μετά το σχετικό ερώτημα που έθεσε σε αυτήν, η κυβέρνηση.

Η απόφαση αφορά όλους τους ενήλικες από 18 ετών και στόχος είναι όσοι εμβολιάστηκαν μέχρι τέλος Αυγούστου να βρουν ραντεβού έως το τέλος Ιανουαρίου.

Προτεραιότητα βέβαια θα δίνεται στα ραντεβού της πρώτης δόσης. Την απόφαση επιτάχυνε η αύξηση του ρίσκου από το στέλεχος Όμικρον σε συνδυασμό με την έλευση του χειμώνα..

Τι ισχύει για όσους έχουν νοσήσει

Όσο αφορά αυτούς που έχουν νοσήσει, η σύσταση είναι να εμβολιαστούν κι αυτοί 3 μήνες κι όχι 6 μήνες μετά τη νόσηση, ενώ όσο αφορά αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιο της Johnson's and Johnson's η αναμνηστική δόση θα γίνεται στους 2 μήνες, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Όπως εκτίμησε ο κ. Θεμιστοκλέους, 2 εκατ. πολίτες μπορούν να προβούν στην τρίτη δόση.

Η απόφαση της επιτροπής όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους βασίστηκε στην άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αύξηση της προστασίας από τον εμβολιασμό καθώς η μετάλλαξη όμικρον φαίνεται να απασχολεί ολοένα και περισσότερο όχι μόνο τους επιστήμονες αλλά και την κοινωνία.

Ο στόχος, όπως είπε ο κ. Θεμιστοκλέους, είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι μέχρι τον Ιανουάριο, δηλαδή κι όλοι αυτοί που είχαν κάνει τον αρχικό εμβολιασμό τον Σεπτέμβριο που πέρασε.

ενήλικεςκορονοιόςΘεμιστοκλέουςνόσηση
Keywords
Τυχαία Θέματα