Ανοιχτή κριτική του ΔΝΤ στην οικονομική πολιτική της Τρας

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επικρίνει ανοιχτά τη βρετανική κυβέρνηση για το σχέδιό της για φορολογικές περικοπές, προειδοποιώντας ότι τα μέτρα είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν την κρίση κόστους ζωής.

Σε μια ασυνήθιστα ευθεία κριτική, το ΔΝΤ είπε ότι η πρόταση είναι πιθανό να αυξήσει την ανισότητα και να αυξήσει τις πιέσεις που ανεβάζουν τις

τιμές.

Οι αγορές έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για τα σχέδια, με αποτέλεσμα η λίρα να πέφτει σε ιστορικά χαμηλά.

Η κυβέρνηση λέει ότι τα μέτρα θα ξεκινήσουν την οικονομική ανάπτυξη.

Το πρωί της Τετάρτης, η στερλίνα υποχώρησε κατά 0,7% στα 1,06 δολ. αφότου το ΔΝΤ εξέφρασε τις ανησυχίες του. Η κίνηση αυτή έρχεται αφότου το νόμισμα έφτασε σε χαμηλό περίπου 1,03 δολαρίων τη Δευτέρα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, Kwasi Kwarteng παρουσίασε την Παρασκευή το μεγαλύτερο φορολογικό πακέτο της χώρας εδώ και 50 χρόνια. Αλλά η περικοπή των 45 δισ. λιρών πυροδότησε φόβους ότι ο κρατικός δανεισμός θα μπορούσε να αυξηθεί μαζί με τα επιτόκια.

Το ΔΝΤ ανέφερε ότι κατανοεί ότι το πακέτο στοχεύει στην τόνωση της ανάπτυξης, αλλά προειδοποίησε ότι οι περικοπές θα μπορούσαν να επιταχύνουν τον ρυθμό των αυξήσεων των τιμών, τον οποίο η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου προσπαθεί να μειώσει.

Στο πλαίσιο αυτό καλεί την κυβέρνηση να «επαναξιολογήσει» τα φορολογικά μέτρα, «ιδιαίτερα εκείνα που ωφελούν τους υψηλού εισοδήματος» πολίτες.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου θα καταργήσουν τον ανώτατο συντελεστή φόρου εισοδήματος και θα τερματίσουν το ανώτατο όριο στα μπόνους των τραπεζιτών, μεταξύ άλλων μέτρων.

Το Υπουργείο Οικονομικών απάντησε: «Είμαστε επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη της οικονομίας για να βελτιώσουμε το βιοτικό επίπεδο για όλους».

Πρόσθεσε ότι ο κ. Kwarteng θα δημοσιεύσει το μεσοπρόθεσμο σχέδιό του για την οικονομία στις 23 Νοεμβρίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τη διασφάλιση ότι το χρέος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν θα ξεφύγει.

Μέχρι τις 23 Νοεμβρίου βέβαια θα ενταθούν και οι πιέσεις στην Τρας να αναθεωρήσει τη λογική του φορολογικού νομοσχεδίου.

ΔΝΤΒρετανίαΤΡΑΣ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα