Ανοδικά οι τιμές του πετρελαίου- Υποχωρεί το φυσικό αέριο

14:26 6/7/2022 - Πηγή: Reporter

Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν την Τετάρτη (6/7), ανακτώντας ορισμένες από τις μεγάλες απώλειες της Τρίτης, καθώς οι ανησυχίες για την προσφορά επανήλθαν στο προσκήνιο και αντιστάθμισαν τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για μια παγκόσμια ύφεση.

Τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, κατέγραψαν την Τρίτη τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Μάρτιο λόγω των φόβων για ύφεση και άλλων πιέσεων, που συγκρατούν επίσης τις

τιμές και την Τετάρτη.

Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι το δολάριο διατηρείται σε υψηλό 20 ετών έναντι του ευρώ και σε υψηλά πολλών μηνών έναντι άλλων μεγάλων ομολόγων. Ένα ισχυρότερο δολάριο συνήθως κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό σε άλλα νομίσματα, γεγονός που θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση.

Οι ανανεωμένες ανησυχίες για τα lockdown COVID-19 σε ολόκληρη την Κίνα θα μπορούσαν επίσης να περιορίσουν τα κέρδη του «μαύρου χρυσού».

Επίσης η νορβηγική κυβέρνηση παρενέβη την Τρίτη για να τερματίσει την απεργία στον τομέα του πετρελαίου που είχε μειώσει την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τερματίζοντας ένα αδιέξοδο που θα μπορούσε να επιδεινώσει την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης.

Ωστόσο, οι αναλυτές αναμένουν μια γρήγορη αναζωπύρωση των τιμών του πετρελαίου, καθώς η στενότητα προσφοράς παραμένει και καθώς τα spreads του πρώτου μήνα έχουν διατηρηθεί παρά την πτώση των τιμών την Τρίτη.

Εν τω μεταξύ, το Καζακστάν δήλωσε την Τετάρτη ότι συζητά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των περιορισμών στις εξαγωγές πετρελαίου μέσω της Κοινοπραξίας Caspian Pipeline (CPC), η οποία στέλνει αργό πετρέλαιο του Καζακστάν μέσω Ρωσίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Η CPC, η οποία διαχειρίζεται περίπου το 1% του παγκόσμιου πετρελαίου, δήλωσε την Τετάρτη ότι ένα ρωσικό δικαστήριο την διέταξε να αναστείλει τη λειτουργία της για 30 ημέρες, επικαλούμενη ζητήματα που σχετίζονται με πετρελαιοκηλίδες.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,42% στα 99,92 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,08% στα 103,88 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Αντίθετα, πτωτικά κινούνται τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,334% στα 161,220 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,18% στα 1.760,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι ανεβαίνει 0,35% στα 19,188 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός καταγράφει απώλειες 0,70% στα 3,391 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 1,15% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,03 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται πτωτικά 0,75% στο 1,2014 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,40% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8573 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟχρυσόςχαλκόςασήμιδολαριο
Keywords
Τυχαία Θέματα