Άνιση πρόοδος στην ισότητα των φύλων στη θάλασσα

Η γυναικεία απασχόληση στη θάλασσα παραμένει χαμηλή στο ρόλο του ναυτικού, σύμφωνα με στοιχεία από IMO και την πρώτη έρευνα Women in Maritime της WISTA. Πάντως, η γυναικεία εκπροσώπηση είναι ισχυρή σε ορισμένους παράκτιους τομείς της βιομηχανίας. Κατά μέσο όρο, το 29% του σημερινού συνολικού εργατικού δυναμικού της βιομηχανίας είναι γυναίκες και το 39% των γυναικών εργαζομένων είναι σε θέσεις μεσαίας διοίκησης.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η πρόσβαση και η συμμετοχή

των γυναικών είναι άνιση από τομέα σε τομέα. Σε ορισμένους τομείς επαγγελματικών υπηρεσιών -ναυτικό δίκαιο, ναυτικές ασφάλειες, μάρκετινγκ και διαφήμιση- οι γυναίκες αποτελούν περίπου το ήμισυ του εργατικού δυναμικού που συμμετείχαν στην έρευνα. Στον υπεράκτιο τομέα, οι εταιρείες που απάντησαν ανέφεραν γυναικεία εκπροσώπηση περίπου 4%.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να αποτελούν λιγότερο από το 2% του θαλάσσιου εργατικού δυναμικού παγκοσμίως και το μεγαλύτερο μέρος του συνόλου συγκεντρώνεται στη βιομηχανία της κρουαζιέρας. Οι ερωτώμενες εταιρείες με έδρα την Κίνα, τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα στον κόσμο, ανέφεραν κατά μέσο όρο μόλις 0,14 τοις εκατό (76 γυναίκες μέλη του πληρώματος από 54.211 συνολικά).

Η WISTA και ο ΙΜΟ πραγματοποίησαν επίσης έρευνα σε 45 κράτη μέλη για να μάθουν περισσότερα σχετικά με το καθεστώς των γυναικών που απασχολούνται από κρατικούς φορείς. Στις εθνικές ναυτιλιακές αρχές των κρατών μελών του ΙΜΟ, η γυναικεία εκπροσώπηση ήταν κατά μέσο όρο περίπου 20 τοις εκατό. Στα τμήματα έρευνας και διάσωσης, το μερίδιο ήταν χαμηλότερο σε περίπου 10 τοις εκατό. Συγκριτικά, οι γυναίκες αποτελούν το 33 τοις εκατό του διπλωματικού προσωπικού στα ίδια έθνη.

«Το Women in Maritime Survey 2021 εστιάζει σε τομείς στους οποίους τα κράτη μέλη του ΙΜΟ και η ευρύτερη ναυτιλιακή βιομηχανία έχουν καλές επιδόσεις – και, το πιο σημαντικό, σε εκείνους όπου απαιτείται πρόσθετη προσοχή, πόροι και ενθάρρυνση», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim. . «Ενισχύοντας ενεργά τις γυναίκες με τις απαραίτητες δεξιότητες, διατηρώντας ένα εργασιακό περιβάλλον χωρίς εμπόδια, δημιουργούμε πραγματικά βιώσιμα συστήματα ισότητας των φύλων».

Ο ΙΜΟ και η WISTA σκοπεύουν να επαναλάβουν την έρευνα και να συντάξουν μελλοντικές εκθέσεις προκειμένου να μετρήσουν την πρόοδο και να καθοδηγήσουν τις προσπάθειες ανάπτυξης ικανοτήτων.

"Ως πρώτο στιγμιότυπο, αυτή η έρευνα δίνει ενδεικτικά στοιχεία για το πόση δουλειά χρειάζεται ακόμη να γίνει. Αλλά μας δείχνει επίσης πού υπάρχουν μερικά φωτεινά σημεία. Η ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να δει από μόνη της ποιοι τομείς προχωρούν με ποικιλομορφία και ποιοι όχι», δήλωσε η πρόεδρος της WISTA International, Δέσποινα Παναγιώτου Θεοδοσίου.

Η WISTA USA διορίζει νέο πρόεδρο

Ξεχωριστά, η WISTA USA διόρισε την Χριστίνα Λιβιάκη Γιανοπούλου της American Ship Repair ως τον επόμενο πρόεδρό της στο συνέδριο WISTA USA 2022 στο Σικάγο στις 29 Απριλίου.

Η κα Λιβιάκη Γιανοπούλου είναι μακροχρόνιο μέλος της WISTA USA και στο παρελθόν έχει διατελέσει μέλος του διοικητικού συμβουλίου και ως πρόεδρος του New York / New Jersey Chapter. Είναι επίσης μέλος του College Council της SUNY Maritime και του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

«Με μεγάλη μου χαρά αναλαμβάνω τον ρόλο του Προέδρου της WISTA USA. Ανυπομονώ να δουλέψω δίπλα στο διοικητικό συμβούλιο για να χτίσω περαιτέρω τα θεμέλια που έχουν δημιουργηθεί από τους προκατόχους μου», είπε η κα Λιβιάκη Γιανοπούλου.

Η WISTA USA είναι μεταξύ των μεγαλύτερων Εθνικών Ενώσεων WISTA (NWA) παγκοσμίως, με σχεδόν 700 μέλη κατανεμημένα σε έντεκα περιφερειακά τμήματα.

γυναίκεςφύλοΘαλασσαναυτικοίΚΑΡΑΒΙΑ
Keywords
Αναζητήσεις
rss
Τυχαία Θέματα