Ανεβαίνουν λόγω… εμποδίων και Κίνας πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Ελαφρά ανοδικά κινούνται την Τρίτη (13/12) οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι διαταραχές εφοδιασμού και η μείωση των περιορισμών για τον COVID στην Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο, προβληματίζουν όσον αφορά την προσφορά.

Το WTI έφτασε στο χαμηλό των 70,25 δολαρίων το βαρέλι τη Δευτέρα, κοντά στη θεωρητική τιμή εξαγοράς των 70 δολαρίων στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Τζο Μπάιντεν είχε στόχο να αναπληρώσει τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ. Αυτό προσέφερε υποστήριξη την Τρίτη.

Περαιτέρω υποστήριξη δίνει και η «χαλάρωση των περιορισμών για τον COVID στην Κίνα, την απειλή χαμηλότερης ρωσικής παραγωγής ως απάντηση στο πλαφόν τιμών της G7 και μια διακοπή στον βασικό αγωγό στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Κρεγκ Έρλαμ, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.

Το χρονοδιάγραμμα για την επανεκκίνηση του αγωγού Keystone Pipeline της TC Energy Corp, ο οποίος αποστέλλει 620.000 βαρέλια ημερησίως (bpd) καναδικού αργού στις Ηνωμένες Πολιτείες, παραμένει ασαφές μετά το ρήγμα που παρατηρήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Το κλείσιμο έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 9 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.

Η διακοπή έρχεται καθώς οι όγκοι εξαγωγών από τα λιμάνια της Ρωσίας στη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα πρόκειται να μειωθούν αυτόν τον μήνα.

Οι Bank of America και Goldman Sachs δήλωσαν τη Δευτέρα ότι ένα επιτυχημένο οικονομικό άνοιγμα στην Κίνα θα μπορούσε να τονώσει περαιτέρω τις τιμές του πετρελαίου πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι.

Η Κίνα κατήργησε ορισμένους από τους αυστηρούς περιορισμούς της για τον COVID την περασμένη εβδομάδα, αλλά τα αυξανόμενα κρούσματα συνεχίζουν να τροφοδοτούν την αβεβαιότητα.

«Ο πληθωρισμός είναι υψηλός, η οικονομική ανάπτυξη… τρεκλίζει, η παγκόσμια ύφεση πλησιάζει, η κατανάλωση πετρελαίου βρίσκεται υπό πίεση και η προσφορά είναι απρόβλεπτη στην καλύτερη περίπτωση», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα, αναλυτής της PVM Oil Associates.

Η αγορά περιμένει με ενδιαφέρον τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ και τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των ΗΠΑ που αναμένεται την Τρίτη. Παράλληλα, αναμένονται την Τετάρτη οι αποφάσεις της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ όσον αφορά τα επιτόκια, καθώς και αυτές της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.

Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,53% στα 73,55 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 0,81% στα 78,62 δολάρια το βαρέλι.

Ανεβαίνει και… περιμένει το φυσικό αέριο

Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 2,350% στα 139,800 ευρώ η μεγαβατώρα.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συνεχίζουν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις με σκοπό την εξεύρεση συμφωνίας για την επιβολή ενός ρεαλιστικού πλαφόν στις προμήθειες φυσικού αερίου, με την Ελλάδα και άλλες τρεις χώρες να πρωτοστατούν στην πρωτοβουλία.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,37% στα 1.798,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,93% στα 23,622 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,46% στα 3,818 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται οριακά 0,01% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0536 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα κινείται ανοδικά 0,15% στο 1,2288 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία υποχωρεί 0,10% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8575 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργόΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμι
Keywords
Τυχαία Θέματα