Ανέκτησε το φορτίο πετρελαίου το ιρανικό Lana-Φεύγει από την Ελλάδα

Το δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Ιράν Lana ανέκτησε το φορτίο πετρελαίου που είχαν κατασχέσει οι Ηνωμένες Πολιτείες και πρόκειται να εγκαταλείψει την Ελλάδα, δήλωσαν πηγές με γνώση του θέματος στο Reuters τη Δευτέρα (15/8).

Η κατάσχεση του φορτίου από το Lana, πρώην Pegas, ώθησε, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, τις ιρανικές δυνάμεις

τον Μάιο να καταλάβουν δύο ελληνικά τάνκερ στον Κόλπο της Μέσης Ανατολής, τα οποία δεν έχουν ακόμη απελευθερωθεί.

Οι ΗΠΑ είχαν μισθώσει ένα δεξαμενόπλοιο τον Απρίλιο για να δεσμεύσει το πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο Lana, το οποίο είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά της Ελλάδας.

Στη συνέχεια, το πετρέλαιο αφαιρέθηκε εν μέρει και τοποθετήθηκε στο δεξαμενόπλοιο Ice Energy, το οποίο είχε ναυλωθεί από την Ουάσιγκτον και αναμενόταν να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες προτού το ανώτατο δικαστήριο της Ελλάδας αποφασίσει ότι το φορτίο έπρεπε να επιστραφεί στο Ιράν.

«Η διαδικασία επαναφόρτωσης έχει ολοκληρωθεί», είπε μια από τις πηγές. Μια άλλη πηγή είπε ότι ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Η πρεσβεία του Ιράν στην Αθήνα ανέφερε στις 12 Αυγούστου στο Twitter ότι το πλοίο θα πλεύσει στο Ιράν μετά την ολοκλήρωση της επαναφόρτωσης. Δεν ήταν ξεκάθαρο αν το Lana, που είχε προβλήματα με τον κινητήρα, μπορούσε να πλεύσει χωρίς βοήθεια.

Για πάνω από δύο μήνες, το δεξαμενόπλοιο παρέμεινε υπό σύλληψη στα ανοιχτά της Εύβοιας, κοντά στην Κάρυστο. Ρυμουλκήθηκε στον Πειραιά έπειτα από δικαστικές εντολές που επέτρεψαν την απελευθέρωσή του.

Το δεξαμενόπλοιο βρίσκεται στα ανοιχτά του Πειραιά από τα τέλη Ιουλίου.

LANAΠειραιάςΕΛΛΑΔΑδεξαμενόπλοιοΙράν
Keywords
Τυχαία Θέματα