Αναζητείται λύση μετά το ναυάγιο: «Φωνές» για ρυθμιζόμενη μετανάστευση

Για το θέμα του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο, μίλησε στην ΕΡΤ ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, Δανιήλ Εσδράς.

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά: «Κοιτάξτε, αυτό δεν είναι βέβαια του δικού μας υπουργείου. Αφορά και το υπουργείο Ναυτιλίας, το οποίο έχει και τη δράση την υπηρεσιακή. Εμείς αυτό που είμαστε έτοιμοι από την πρώτη στιγμή να συνδράμουμε ανθρωπιστικά τους ανθρώπους, αυτούς τους επιζήσαντες και βεβαίως με το που τελείωσαν οι διαδικασίες, με το Λιμενικό

και τα ταμεία να μπορέσουν να έρθουν στις εκεί που θα διαμένουν τελικά στη φιλοξενία τους. Υπολογίζουμε να τους μεταφέρουμε στη Μαλακάσα ίσως σήμερα το απόγευμα ή το αργότερο αύριο το πρωί».

Σχετικά με το τι πρέπει να γίνει ώστε να αποφευχθούν ανάλογες τραγωδίες στο μέλλον, ο κ. Έσδρας είπε στην ΕΡΤ πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία για νόμιμα κανάλια μετανάστευσης.

«Αυτή τη στιγμή η Ιταλία αντιμετωπίζει ό, τι αντιμετωπίσαμε εμείς το 2015, δηλαδή μια μαζική εισροή από την Αφρική. Και δυστυχώς εδώ έχουμε να κάνουμε με τη Μεσόγειο, Δηλαδή σαν το Αιγαίο το δικό μας είναι πολύ πιο μεγάλη θάλασσα και βεβαίως πολύ μεγαλύτερα τα καράβια. Μεγάλος ο αριθμός των ανθρώπων, οπότε καταλαβαίνετε ότι ένα ναυάγιο τέτοιου μεγέθους είναι δυστυχώς πάρα πολύ άσχημο διότι έχουμε πάρα πολλά θύματα. Τώρα το τι μπορεί να γίνει είναι δεδομένο.

Πρέπει κατ’ αρχήν η συμφωνία μεταξύ χωρών προέλευσης και χωρών υποδοχής να υπάρχει, μια συζήτηση καταρχήν για να μην μπορούν αυτοί, να μη χρειάζεται να χρησιμοποιούν τα καραβάνια των διακινητών προκειμένου να έρθουν να βρουν μια καλύτερη ζωή. Αυτό λοιπόν είναι κάτι. Αυτό είναι το ζητούμενο. Να βρουν, να υπάρχουν δηλαδή νόμιμα κανάλια προκειμένου να έρθουν στην Ευρώπη.

Διότι όλοι έχουμε ανάγκη όλους. Και η Ευρώπη η οποία γερνάει και οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν στον ήλιο μοίρα κυριολεκτικά στις χώρες που ζουν. Άρα θα πρέπει να γίνεται μια κανονική ρυθμιζόμενη μετανάστευση είναι κάτι το οποίο λέμε εδώ και πολλά χρόνια. Από το προηγούμενο προηγούμενο μου πόστο στον Οργανισμό Μετανάστευσης αλλά και τώρα σαν υπουργός που ήμουν στο Λουξεμβούργο, η συζήτηση ήταν αυτή. Δεν είναι εύκολο να συμφωνήσουν, καταλαβαίνετε 27 χώρες για κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Κάναμε το καλύτερο δυνατόν τώρα. Τότε και μόνο ότι έγινε μόνιμος μηχανισμός αλληλεγγύης για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντικός και σε χώρα υποδοχής και πάντα ελπίζω προς το καλύτερο. Γιατί δεν πρέπει να αφήνουμε να δημιουργούνται τέτοιου είδους ναυάγια με κανέναν τρόπο. Αυτό πρέπει να είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας».

Αναφερόμενος στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Εσδράς, δήλωσε: «Κοιτάξτε αυτό που καταφέραμε εμείς. Καταρχήν στο Βίλνιους δεν ξέρω, αλλά αυτό που καταφέραμε εμείς κατ αρχήν κατά τη διάρκεια της σουηδικής προεδρίας που ήταν στο Λουξεμβούργο, τώρα είναι να να περάσουμε και μία ένα κανονισμό που να λέει ότι σε ετήσια βάση οι υπουργοί όλων των κρατών μελών να συναντιούνται και να συζητούν αυτό το οποίο ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, που σημαίνει ότι θα έχει μεγάλη δυνατότητα για αλλαγές, να να εξελίσσεται ανάλογα με τις συνθήκες, να προστατεύουμε πράγματα και λοιπά. Αυτό πιστεύω είναι πολύ σημαντικό να το δούμε το ετήσιο ραντεβού των υπουργών ακριβώς γι’ αυτό το πράγμα».

Για την επιχείρηση διάσωσης ο υπηρεσιακός υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου, επισήμανε πως: «Από ό, τι γνωρίζω κι εγώ έγινε ότι καλύτερο μπορούσε, με την έννοια ότι ό, τι δημόσιο και ιδιωτικό είχε και η ακτοφυλακή, το λιμενικό προσπάθησε, η προσπάθειες να να διασωθούν αρνήθηκαν τη βοήθεια και μετά κάποια στιγμή το πλοίο. Απ’ ό, τι άκουσα, απ’ ότι διάβασα και εγώ δηλαδή όπως και εσείς, δεν ήμουν εκεί. Έπεσε στο πλάι και δημιουργήθηκε το πρόβλημα.

Έχουμε ένα λιμενικό το οποίο έχει αναγνωριστεί διεθνώς για τις διασώσεις του, τουλάχιστον στο Αιγαίο που έχουμε, που είχαμε και την μεγαλύτερη ευθύνη ως χώρα έχει κάνει απίθανα πράγματα. Τώρα το θέμα της Μεσογείου όπως είπα και προηγουμένως, είναι πιο δύσκολο και από πλευράς καιρού και από πλευράς ανοικτής θάλασσας και από πλευράς μεγάλων μεγάλου βάθους και βεβαίως από μεγάλα πλοία μεγάλα εννοώ σε σχέση με αυτούς τον αριθμό των ανθρώπων που μεταφέρουν. Γιατί άλλο είναι να έχεις ένα. Μια βάρκα με 15 άτομα είναι πιο εύκολο να διασωθεί και άλλο ένα πλοίο 700 άτομα».

Για τη συνέχεια ο κ. Εσδράς δήλωσε πως: «Υπάρχει μια γενικότερη στεναχώρια σε όλους. Είναι γεγονός ότι ήταν ένα σοκ για όλους. Δυστυχώς τώρα πια δε μπορώ να κάνω πολλά πράγματα αλλά αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να μην τα βρούμε τρόπους να μην ξανά επαναληφθεί. Ξέρω ότι ακούγεται σαν ευχολόγιο αλλά δυστυχώς αυτό είναι. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Εμείς από την πλευρά μας και με τον Ερυθρό Σταυρό που κάνει τώρα μια προσπάθεια για την ταυτοποίηση συγγενών μέσω αναζήτησης συγγενών των θυμάτων αυτών που έχουν βρεθεί με τους όρους που βρήκαν ένα Ράντι να εξεταστεί προκειμένου να βρούμε τους συγγενείς και από κει και πέρα όπως σας είπα θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα και δεν θα έχουν κανένα θέμα και διατροφής.

Προφανώς θα κάνουν αίτηση για άσυλο, Θα κάνουν αίτηση για άσυλο Καταρχήν από ότι καταλαβαίνω και από κει και πέρα εάν εγκριθεί, αν όντως έχουν λόγους διεθνούς προστασίας θα πάρουν το άσυλο και θα ακολουθήσουν τη διαδικασία που ακολουθείται από όλους τους ανθρώπους που έχουν άσυλο. Εάν δεν δικαιούται διεθνούς προστασίας θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ή να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Αυτό πρέπει να γίνει δηλαδή καταρχήν εθελοντικά και βλέπουμε. Το θέμα είναι ότι ξέρετε κάτι, πρέπει πραγματικά δεν είναι καλό και για το ίδιο το σύστημα του ασύλου. Να πώς το λένε. Δημιουργεί πρόβλημα όταν άνθρωποι οι οποίοι δεν δικαιούνται άσυλο μπαίνουν στο σύστημα του ασύλου και κάνει καθυστερήσεις και τελικά κάνει κακό στο ίδιο το άσυλο».

μετανάστευσημεταναστευτικόΠύλοςναυάγιο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Αναζητείται, Φωνές,anaziteitai, fones